27.1.2008

Ensimmäisen kierroksen tulosstudio


















Pressavaalit/ äänestyksen tuloksia/ ensimmäisen kierroksen tulosstudio

Lukiolaiset

Demokraattien ehdokkaaksi kurssilaiset äänestivät Hillary Clintonin hurjalla 77% prosentin äänimäärällä. Hillaryn voittoa Obamaa vastaan kurssilaiset perustelevat yhtäältä sillä, että Hillaryllä on hyvät taustajoukot ja enemmän kokemusta ja toisaalta sillä, että naiset ovat tummaihoisia suurempi vähemmistö. Soraääniäkin tosin löytyi. Hillaryn sukupuolta pidettiin kaksiteräisenä miekkana, jonka teho alkaa jo kulua loppuun. Kaikki eivät myöskään pitäneet Hillaryn kokemusta hyvänä asemana, vaan luottivat enemmän Obaman nuoruuteen ja raikkauteen. Myös ulkoisten asioiden ja mediaesiintymisen katsottiin vaikuttavan asiaan, Obaman hyväksi puoleksi esimerkiksi laskettiin hänen ”kiltti” ulkonäkönsä. Obaman ja Hillaryn lisäksi myös John Edwards sai kaksi ääntä.

Republikaanien esivaalien voittajaksi kurssilaiset äänestivät 51%:lla kaikista äänistä John McCainin. Keskustelualueella vain kolme vastaajaa uskaltautui pohtimaan republikaanien voittajaehdokasta. Muut myönsivät suoraan, etteivät ole seuranneet republikaanien vaalitaistelua yhtä innokkaasti kuin demokraattien taistelua eivätkä siksi osaa nimetä omaa suosikkiaan tai voittajaehdokasta. Kolme rohkeaa kommentoijaa perustelivat John McCainin voittoa yhtäältä tämän maltillisella linjalla. McCainia pidettiin ”kompromissiehdokkaan” ja esimerkiksi Romneyn uskonnollisuuden uskottiin vievän häneltä suurien joukkojen äänet. Toisaalta John McCainin veteraanitaustan uskottiin viehättävän Amerikan republikaaneja ja tuovan hänelle uusia ääniä.

Taiston John McCain ja Hillary Clintonin välillä voitti Hillary, taas murskaluvuin (72% kaikista vastaajista). Hillaryn tai demokraattien lopullista voittoa perusteltiin sillä, että Bushin ”töpeksimisen” jälkeen republikaaneilla ei ole mahdollisuuksia voittoon. Demokraattien voiton varsinaisissa presidentinvaaleissa kurssilaisten mielestä voi estää vain epärehellinen vaalitapa.

Delfoi

Myös Delfoi-kurssilaiset valitsivat demokraattien ehdokkaaksi Hillary Clintonin (92 % kaikista äänistä). Clintonin uskottiin voittavan rahalla ja uudistavalla vaaliohjelmalla. Obaman kokemukseen ja uskottavuuteen ei uskottu, vaikkakin samalla uskottiin että taistelusta tulee tiukka. Vain yhdessä vastauksessa uskottiin Obaman voittavan. Vastausta perusteltiin Obaman tuoreudella ja mediataidoilla.

Republikaanien kohdalla Delfoi-porukka äänesti myös lukiolaisten tavoin varsinaiseksi ehdokkaaksi John McCainin, mutta toisin kuin lukiolaisten vastauksessa taistelu Romneyn ja John McCainin välillä oli tiukempi. Romney sai äänistä 23 prosenttia ja McCain 77 prosenttia. John McCainin häviötä Romneylle perusteltiin sillä, että McCain voi olla jo liian iäkäs monille äänestäjille.

Amerikan uudeksi presidentiksi delfoilaiset äänestivät Hillaryn 77 prosentin äänimäärällä. Perusteluina mainittiin amerikkalaisten valmius ja kaipaus muutokseen, jota Hillary on vaaliohjelmassaan lupaillut. Myös lukiolaisten vastauksista tuttu kommentti amerikkalaisten Bush-pettymyksestä nousi esiin. Toisaalta huomautettiin myös siitä, että ”toinen kierros” on perinteisesti ollut vaikea demokraateille, kun kaikki vaali-innostus on jo käytetty esivaaleihin. McCainin kannatuksen uskottiin myös olevan nousujohteista sekä esivaaleissa että varsinaisissa vaaleissa.

Yhteenveto

Toisin kuin lukiolaiset delfoilaiset perustelivat valintojaan myös tämänhetkisillä gallupeilla. Samoin vaalirahoitus oli delfoilaisten vastauksissa usein käytetty perustelu. Lukiolaisten vastauksissa tämä ei näkynyt. Lukiolaiset sen sijaan nostivat esiin delfoilaisia useammin ehdokkaiden luomat mielikuvat ja rakentamat identiteetit ja sitä kautta, joskin epäsuorasti, median roolin valinnassa.

- JL

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää metodille asetetun

31.1.2008

tavoitteen mukaiselta jo tässä vaiheessa, kävi lopulta kuin kävi. Kokonaisuus tuntuu järkeenkäyvältä ja tarina johdonmukaiselta. Mielenkiintoista, erittäin mielenkiintoista! Kannustusta taustajoukoille, on pal tyätä tämmöses ...

Anonyymi kirjoitti...

Entä lukiolaiset?

31.1.2008

Otsikko lupasi vertailla lukiolaisia meihin muihin äänestäjiin. Tämä olisikin mielenkiintoinen tieto kun lukiolaiset kait ovat jakautuneet globaalisti vähän laajemmin kuin me kotimaiset kurssilaiset, vai kuinka?