2.2.2008

Toivottava tulevaisuus ja toinen äänestys

Ensimmäisiksi luovuttajiksi tasaäänin kurssilaiset veikkasivat John Edwardsia ja Rudy Giuliania. Kummatkin saivat 18 prosenttia koko porukan ääniä. Muut äänet jakautuivat yllättävän tasaisesti. Eroa lukiolaisten ja muiden välillä ei ollut havaittavissa. Jo lopettaneita Thompsonia ja Kucinichia ei listassa ollut mukana.

Toivottavan tulevaisuuden suhteen hajontaa syntyi enemmän kuin todennäköisen tulevaisuuden suhteen. Monet tosin ilmaisivat, ettei heillä ole vahvaa mielipidettä toivottavasta tulevaisuudesta, joten vastausten hajonta voi johtua myös mielipiteiden epävarmuudesta. Joissakin vastauksissa mainittiin, että soppaa haluttiin myös tahallisesti hajottaa antamalla ääniä muille kuin pääehdokkaille. Tämä on tietysti yksi toivotun tulevaisuuden tarkoituskin. Siinä, samoin kuin kaikissa utopioissa, voi irrottautua todennäköisyyden kurjuudesta.

Demokraattien toivotuksi ehdokkaaksi äänestettiin Hillary Clinton, joka sai 68 prosenttia kaikista äänistä. Muut äänet (32%) menivätkin sitten Barack Obamalle. Eli kurssilaiset (sekä lukiolaiset että muut) olivat sitä mieltä, että kaksi pääehdokasta ovat myös demokraattien parhaat ehdokkaat.
Huomattavasti enemmän hajontaa syntyi republikaanien toivottavasta ehdokkaasta. Suosikiksi noussut Mitt Romney sai vaivaiset 27 prosenttia äänistä. Mielenkiintoista on se, että kurssilaisten enemmistö uskalsi olla eri mieltä gallupien ja median kanssa. Tosin kilpailun kireydestä kertoo se, että toisella sijalla (24% äänistä) sinnittelevät tasapistein Rudy Giuliani ja John McCain. Kolmanneksi tulivat myös tasaprosentein (14%) Mike Huckabee ja Ron Paul.

Koko homman toivottiin loppuvan Hillary Clintonin voittoon (59 prosenttia kaikista äänistä). Valintaa tai toivetta perusteltiin Clintonin kokemuksen lisäksi sillä, että ”Yhdysvallat kaipaa naisen kosketusta.” Vastauksissa tuotiin myös esiin se, ettei toivottu tulevaisuus välttämättä ole vastaajista todennäköinen tulevaisuus; kaikki eivät uskoneet Amerikan olevan valmis naispresidenttiin. Toiseksi eniten toivomusääniä sai Barack Obama (32 prosenttia kaikista äänistä). Yli 90 prosenttia kurssilaisista siis toivoo demokraattien voittoa. Vain 10 prosenttia kaikista äänestäjistä toivoi republikaanien voittavan. Tämän 10 prosentin äänet jakautuivat kahdelle ehdokkaalle: Mitt Romneylle, jonka hyviksi puoliksi mainittiin kokemus talousasioissa ja Rudy Giulianialle.


Lukiolaisten ja muiden vastausten vertailua

Muut kuin lukiolaiset olivat yksimielisempiä toivottavan tulevaisuuden suhteen sekä demokraattien ehdokkaan että koko vaalien ehdokkaan suhteen. Demokraattien taistossa Barack Obama sai suurimman osan äänistään lukiolaisilta. Koko vaalien toivottavan lopputuloksen republikaaniäänet tulivat myös lukiolaisilta.

_-JL

Ei kommentteja: