8.5.2008

Clinton, aika luovuttaa?

"Me tiedämme nyt, kuka demokraattien ehdokas on, eikä sitä kukaan voi kiistää", arvioi NBC-kanavan veteraaniankkuri Tim Russert.

"Clintonin ongelmien syvyyttä alleviivasi keskiviikon tieto, että Clintonia pitkään tukenut senaattori George McGovern ilmoitti siirtyneensä Obaman tueksi ja vaati Clintonia luopumaan kilvasta puolueen yhtenäisyyden vuoksi."
Pekka Mykkänen, HS, 8.5


“Right now Hillary Clinton may not be able to do the math, but Republicans have been for the last couple of weeks,” sanoo Kevin Madden, republikaani konsultti joka työskenteli Mitt Romneyn kampanjassa tänä vuonna.
Michael Cooper, New York Times, 8.5

Republikaanit ovat jo alkaneetkin kampanjoimaan Obamaa vastaan - he eivät edes huomioi enää Clintonia. Kaikille tuntuu siis olevan selvää, että nainen ei tule tälläkään kertaa johtamaan maata. Kysymys kuuluukin, tuleeko presidentiksi toinen kohuttu vaihtoehto - musta - vai kääntyykö voitto kuitenkin McCainille.



Uutispäivystäjä Anni

Pohjois-Carolina Obamalle, Indiana Clintonille

"Yhdysvalloissa Barack Obama on voittanut demokraattien esivaalit Pohjois-Carolinan osavaltiossa. Hillary Clinton puolestaan voitti Indianassa. Merkittävällä voitollaan Obama lisäsi tiukassa kilvassa johtoaan Hillary Clintoniin, joka ei luovu toivosta."
YLE, 7.5.08

New York Times ei erehtynyt; Clinton vei Indianan Obaman voittaessa Pohjois-Carolinassa. Obama voitti Pohjois-Carolinan jopa odotettua vahvemmin saaden 14% äänistä, mutta Clintonin voitto Indianassa ei ollut yhtä vakuuttava, ero oli vain n.2%.

Clinton on kuitenkin nyt hyvin pahassa asemassa. Hänen pääsynsä demokraattien ehdokkaaksi näyttää koko ajan yhä epätodennäköisemmältä. Lisäksi sekä Yle, Helsingin Sanomat, että New York Times puhuvat kaikki Clintonin kampanjan rahavaikeuksista; viimekin kuussa Clinton joutui käyttämään kampanjointiinsa omia varojaan 6,4 miljoonaa dollaria. Jollei suuria käänteitä tapahdu, alkaa Hillaryn peli näyttää pikkuhiljaa pelatulta. Toisaalta, onhan kyseessä Yhdysvallat - mitä vain voi tapahtua.


Uutispäivystäjä, Anni

7.5.2008

Clinton vs. Obama, kenttinä Pohjois-Carolina ja Indiana

Hillary Clinton ja Barack Obama ovat tänään vastakkain viimeisissä suurissa esivaaleissa - Pohjois-Carolinassa ja Indianassa.

"Ehdokkaaksi pyrkivien senaattorien välinen kilpailu on erittäin tasainen Indianassa. Sen sijaan Pohjois-Carolinassa Clintonin uskotaan kurovan kiinni Obaman etumatkaa." YLE Uutiset, 6.5

New York Times taas kertoo, että Pohjois-Carolinassa Obama johtaa kyselyiden mukaan n. 8 prosentilla, mutta ero on kaventunut viime aikoina. Mustien osuus äänistä tulee siellä
olemaan n. 32-40 prosenttia.

Indianassa Clintonilla näyttäisi olevan n. 6 prosentin johto kyselyiden perusteella. Siellä mustien uskotaan muodostavan n. 8 tai 9 prosenttia kaikista äänistä.

Helsingin Sanomien ja New York Timesin kuvaukset tilanteesta taitavat siis hiukan riidellä keskenään. Eivätköhän New Yorkin tiedot ole kuitenkin Helsinkiä edempänä.

Tuloksen näemme kuitenkin vasta huomenna. Me Suomen kansalaiset emme voi siihen asti muuta, kuin toivottaa
hiljaa mielessämme onnea oman suosikin menestykselle. Huomenna katsotaan oliko siitä apua.


uutispäivystäjä Anni

5.5.2008

Perhepappi muuttaa vaalien suuntaa

Obaman suosion laskuun uskotaan muuallakin kuin Yhdysvalloissa.

Suomessa Helsingin Sanomat selittää tätä alamäkeä pastorikohulla. Lehti kertoo kyselyjen näyttäneen maanantaina, että Obaman perhepapin, Jeremiah Wrightin, esiinnyttyä amerikkalaismedialle viime viikolla, Obaman kannatus on lähtenyt selvään laskuun.

”Obaman jyrkkää alamäkeä selitetään Wright-kohulla, jota kommentoidaan amerikkalaisviestimissä aamusta iltaan. Viime viikon maanantaina Obaman musta chicagolaispastori sanoi kansallisella lehdistöklubilla esimerkiksi uskovansa, että Yhdysvaltain hallitus saattoi luoda aids-taudin tappaaksen mustat.

Radikaalit, kyseenalaiset ja epäamerikkalaisiksi tulkitut kannat ovat saaneet amerikkalaiset pohtimaan, missä määrin "Obaman henkiseksi oppaaksi" nimitetty Wright on vaikuttanut ehdokkaan maailmankatsomukseen. Obama irtisanoitui täysin Wrightin ajatuksista.

The New York Timesin ja CBS-kanavan maanantaina julkaisemassa kyselyssä 47 prosenttia sanoi uskovansa, että Obama tuomitsi Wrightin puheet, koska "se auttaisi häntä poliittisesti". 34 prosenttia ajatteli, että "hän on todella eri mieltä Wrightin kanssa". ”

Pekka Mykkänen, HS, 5.5.08


uutispäivystäjä Anni