1.2.2008

Joukon viisaus

Kurssin sivutuotteena testattiin Surowiezkin teoriaa joukon viisaudesta yksinkertaisella ikäarviolla. Mittarissa oli 11 eri-ikäisen ihmisen kuvat ja kustakin pyydettiin tekemään ikäarvio. Noin 25 henkilöä osallistui testiin ja tulos herätti ankaran keskustelun kuten alta näkyy. Joukon keskiarvotulos oli melkein paras, mutta vain melkein. Se tuli toiseksi, yksi vastaajista kykeni hieman parempaan lopputulokseen.

Kun halutaan tehdä oikea päätös tai ratkaista ongelma, suuret ihmisryhmät ovat älykkäämpiä kuin muutamat asiantuntijat, väittää amerikkalaisen The New Yorker -lehden toimittaja James Surowiecki. Hän kehottaa unohtamaan väitteen, että joukossa tyhmyys tiivistyy. Surowiecki todistaa lukuisin esimerkein, että sopivissa oloissa joukko keskimäärin saa yhdessä lähes poikkeuksetta enemmän aikaan kuin sen fiksuinkaan yksittäinen edustaja. Surowieckin mielestä joissain asioissa ihmisjoukkojen kunkin yksilön muistin, oppimisen, ajattelun, havaitsemisen, tarkkaavaisuuden, luovuuden ja ongelmanratkaisukykyjen keskiarvoratkaisu on käytännössä parempi kuin joukon parhaiden yksilöiden tulos.

Mikäli kyllin suurta erilaisten ja riippumattomien ihmisten joukkoa pyydetään arvioimaan jonkin asian todennäköisyys ja lasketaan vastausten keskiarvo, yksittäisten ihmisten virhearviot kumoavat toisensa. Tällöin on todennäköistä, että joukon arvio pitää paikkansa. Surowiecki vierastaa asiantuntijoiden ja "älykkäiden" ihmisten valtaa. Hänestä pelkästään älykkäistä ihmisistä koostuva ryhmä voi pärjätä eri ratkaisuehdotuksissaan huonosti, koska jäsenet ovat liiaksi toistensa kaltaisia. Erilaisuus on voimaa.

- James Surowiecki: Joukkojen viisaus. Terra Cognita 2007.

Ei kommentteja: