5.11.2008

Obama voitti vaalit

Obama voitti vaalit

Yhdysvaltain presidentinvaalit huipentuivat vaalipäivään 4. marraskuuta 2008 Barack Obaman voittoon. Äänestys oli vilkasta, ja Obama onnistui saamaan taakseen useita sellaisia osavaltioita, jotka yleensä ovat olleet republikaanien vahvaa kannatusaluetta. Ovensuukyselyjen mukaan talouskysymykset ratkaisivat vaalin. Obama astuu virkaansa 20. tammikuuta 2009.


Obama voitti vaalit


Nettilukiolaisten Maailman Mahtavin - blogissa Barack Obaman ja muiden ehdokkaiden taivalta on seurattu vuoden 2008 tammikuusta alkaen. Tammikuun 22. päivä julkaistussa ehdokasesittelyssä KN ja SY kuvailevat Obamaa seuraavalla tavalla:

Obama toimi Harvardissa opiskellessaan Harvard Law Review -lehden johdossa. Obama oli arvostetun lehden ensimmäinen mustaihoinen johtaja. Hän pääsi virkaan voitettuaan äänestyksessä David Goldbergin. Hänen luokkatoverinsa Michael Fromanin mukaan suurin osa luokan oppilaista oli liberaaleja, mutta joukossa oli kasvava konservatiivien ryhmä. Lähes jokaisesta asiasta oli kiistoja vasemmiston ja oikeiston kesken. Obama voitti äänestyksen Fromanin mukaan siksi, että konservatiivit uskoivat hänen kuuntelevan myös heidän ehdotuksiaan. Obama valmistui oikeustieteen maisteriksi vuonna 1991.

Alussa oli Clinton

Tammikuussa kurssilaiset eivät vielä uskoneet Obaman voittoon, vaan leikkimielisen äänestyksen voitti ylivoimaisesti Hillary Clinton. Valintaa perusteltiin yhtäältä sillä, että republikaanien kaksi kautta jatkuneen valtakauden jälkeen amerikkalaiset halusivat muutosta ja toisaalta sillä, että demokraattien leirissä Hillarylla oli enemmän kokemusta kuin Obamalla.

Monet kurssilaiset halusivat myös nähdä naisen Yhdysvaltojen seuraavana presidenttinä.

- Nyt on naisen aika nousta johtamaan yhtä maailman kärkimaista. Se ei onnistunut kauhean hyvin omasta mielestäni W. Bushilta. Jos nainen olisi presidenttinä, vältyttäisiin sodilta.

Clintonin sukupuoleen kurssilaiset suhtautuivat ristiriitaisesti. Yhtäältä sen katsottiin auttavan Clintonia.

- Clinton pääsee demokraattien ehdokkaaksi koulutettujen naisten äänillä.

Toisaalta naiseuden katsottiin myös olevan este Hillary Clintonin valinnalle.

- Hillary Clintonilla on laajalti vastustajia hänen naismielipiteidensä vuoksi.

Obaman ihonväriin ei kurssilaisten puheenvuoroissa sisältynyt samaa ristiriitaa, vaikka se nousi keskustelun ja analyysien aiheeksi alusta asti. Siinä missä Clintonin sukupuolen katsottiin olevan hänelle haitaksi valinnassa, Obaman ihonvärin ja olemuksen katsottiin tuovan hänelle etua.

- Luulisin Obaman olevan vahvoilla koska hän on ensimmäinen värillinen presidentti ehdokas ja koska hän ei ole niin vanha kuin suurin osa muista. Hän myös näyttää niin kiltiltä, että jotkut saattavat äänestää jo sitäkin.

Clintonin alamäki

Huhtikuussa 2008 blogiin alkoi ilmestyä juttuja Clintonin alamäestä. Puhuttiin Clintonin likaisesta pelistä ja Obaman mustamaalaamisesta. Erityisesti Clintonin plagiointisyyte ja Obaman somaliasu herättivät keskustelua.

Kurssilaiset paheksuivat sitä, että Hillary Clinton oli syyttänyt Obamaa puheen plagioinnista ja jäänyt myöhemmin samalla viikolla itse kiinni puheen plagioinnista. Kurssilaiset epäilivät Clintonin myös vuotaneen julkisuuteen kuvan, jossa Obama esiintyy somalialaisessa kansallispuvussa. Kuvan takia Obama oli joutunut viikon aikana todistamaan olevansa kristitty eikä muslimi.

Toukokuuhun mennessä monien aikaisemmin Clintonia kannattaneiden kurssilaisten sympatiat olivat vaihtuneet.

- Taas selitellään vanhoja sanomisia, Santeri kirjoitti uutisviikollaan.

Ja vain viikkoa myöhemmin, Anni kirjoitti:

- Clintonin alamäki jatkuu. Koskahan hymy hyytyy?


Obamania


Huhtikuussa gallup-tietoja seuraavan Annin mukaan Obama alkoi kivuta pitkällä ja lyhyellä aikavälillä tasaista vauhtia Hillary Clintonin ohitse.

Raportit maailman medioista tukivat gallup-tietoja ja lukiolaisten omia tunteita. Obamania oli alkanut, aivan kuten Santeri omassa jutussaan Uruguayin mediasta kirjoitti.

Obaman lisäksi myös McCainin maltillinen politiikka sai muutamalta kurssilaisilta ylistystä. Demokraattien vaalitaistelun pitkittyminen vei kuitenkin kurssilaisten mielenkiinnon Clintonin ja Obaman väliseen kamppailuun. Esivaalien tulos selvisi vasta kurssin loputtua kesäkuun alussa, kun Clinton vihdoin myönsi Obaman voiton.