19.4.2008

"Sietämätön tv"















Marjatta Möttölä roimi amerikkalaista televisiota olan takaa lauantain kolumnissaan Hesarissa. Osansa saivat vaalihöpinätkin.

"Pari sattumalta eteen osunutta hyvää näyttelijähaastatteluaa jäikin koko kuukauden parhaaksi anniksi. Jopa uutiskanavien esivaaleihin ja Obama-Clinton -taistoon liittyvä raportointi alkoi muutaman päivän seuraamisen jälkeen etoa, sillä poliittinen journalismi osoittautui vain presidenttiehdokkaiden sanojen ja tekojen mitättömien yksityiskohtien jauhamiseksi."

"Ainoa kanava, joka ei pettänyt sisältönsä vaihtelevuudessa ja jatkuvassa uusiutumisessa, oli sääkanava."

Clinton nappaa kolme uutta superdelegaattia

Jos kilpailu ei vielä ole ollut kova, niin nyt se ainakin on. Eilen illalla Hillary Clinton saattoi lisätä riveihinsä kolme superdelegaattia lisää. Kaksi entistä New- Jerseyn kuvernööriä eivät olleet hyväksyttyinä superdelegaattien listalle ennen kuin vasta viime torstaina. Edustaja Betty Sutton siirtyi myös kannattamaan Clintonia. Suttonin edustama alue on koillinen Ohio.

”Clinton on osoittanut suurta ymmärrystä painaviin asioihin, kuten työntekijäperheiden talouden kohottamiseen juuri täällä Ohiossa”, Sutton kertoi haastattelussa.

”Olen kiitollinen kummallekin New- Jerseyn entiselle kuvernöörille sekä edustaja Suttonille heidän antamastaan tuesta. Yhdessä heidän ja miljoonien muiden tuen kanssa, me toimitamme terveydenhuollon Amerikan jokaiseen kolkkaan, käynnistämme talouden ja käännämme suuren valtiomme ympäri. Kampanjamme on käymässä läpi suuria hetkiä.” Sanoi Clinton haastattelussaan. Suuria hetkiä varmastikin. Ainakin jännitys säilyy loppuun asti.

Opiskelija lämmöstä (Uutisvuoto)

18.4.2008

Superdelegaatteja ei noin vain keinuteta

Barack Obaman ainakin New York Timesissa hehkutetusta Philadelphian väittelyn huonosta menestyksestä huolimatta, koko väittelyllä ei silti näytä olevan mitään vaikutusta vielä puolueettomina pysytelleisiin superdelegaatteihin.

Haastatteluissa kaikki 15 jäljellä olevaa superdelegaattia ilmoittivat, ettei kummankaan osapuolen kömmähdykset väittelyssä vaikuta mitenkään ratkaisevasti heidän lopullisiin päätöksiinsä. Delegaatit kertovat olevansa vallan kyllästyneitä kaikkeen huomioon Clintonin kampanjalta ja medialta, sekä Obaman kommentteihin amerikkalaisesta taloudesta. JA vaikka väittelyssä oli mielenkiintoisia ”hot spotteja” , delegaatit epäilevät, että kysymykset Hillary Clintonin epäsuosiosta, tai Barack Obaman pienistä ärtymyksenpuuskista ovat mitenkään merkittäviä heidän ratkaisujensa kannalta. Sensijaan useimmat delegaatit ilmoittivat, että haluaisivat ensin nähdä tulokset ainakin seuraavista kahdesta äänestyspaikasta, tiistaina Pennsylvaniasta ja Pohjois- Carolinasta kahden viikon päästä.

Amy Chozick Wall Street Journal- lehdestä arvelee, että Clintonin täytyisi voittaa ainakin kahden numeron erolla Obamaan, vakuuttaakseen suurimman osan superdelegaatteja. Clinton on todella jäljessä Obamaa superdelegaateissa mitattuna. Clintonin on saatava mahdollisuudet nousemaan ja mahdollistamaan toisen Indianan voiton kaltaisen tapauksen. Ainoastaan Clintonin nyt vahva voitto voi nostaa superdelegaatteja puolelleen, tai ainakin pitää heitä neutraaleina vielä pitempään ja ostaa itselleen lisää aikaa. Delegaatit kuitenkin ilmoittivat, ettei tiistain vaalitapahtuma tule vaikuttamaan heidän lopullisiin päätöksiinsä.

John McCain puolestaan ilmoitti yrittävänsä koskettaa afrikan- amerikkalaisia, erotettuja tehdastyöläisiä, sekä köyhyydessä eläviä ihmisiä. Nähtäväksi jää, miten tulee käymään.

Opiskelija lämmössä (Uutisvuoro)

17.4.2008

Clinton hyökkää, Obama puolustautuu

Eilinen ”välienselvittely” oli kiihkeä, niin kuin sopi odottaakkin väittelyltä, joka pidetään kuutta päivää ennen Pennsylvanian esivaaleja, joissa päätettäisiin, pystyykö Clinton jatkamaan tiellä presidenttiehdokkaaksi. Väittelystä voi myös tulla viimeinen Obaman ja Clintonin välillä käytävä.

New York Times- lehden mukaan Obaman suoritus oli eräs hänen heikoimmistaan väittelyssä. Hän vaikutti ärsyyntyneeltä Clintonin kysymyksistä. Lukuun ottamatta huomautusta Clintonin sanoista muutaman kymmenen vuoden takaa, jossa Clintont sanoi haluavansa vain olla kotona leipomassa keksejä, Obama oli täysin puolustuskannalla kilpailijaansa nähden. Clintonin agressiivisuudella on myös riskinsä, sillä iso osa äänestäjistä ei katso Clintonin kokoaikaista hyökkäilyä hyvin, sanovat gallupit. Clintonilla ei ole varaa mihinkään muuhun, kuin vahvaan voittoon kuuden päivän sisällä.

Clintonin puheet eivät ole vain äänestäjiä varten, vaan pääsääntöisesti vielä puolueettomia superdelegaatteja ja puoluejohtajia varten, jotka päättävät, kumpi ehdokkaista jatkaa.
Clinton vaikutti kahdesta ehdokkaasta kokoajan eniten hallitulta ja rauhalliselta. Aihe aiheen jälkeen, Clinton nosti esille Obaman kokemattomuuden ja kyvykkyyskysymyksen. Takertuen jopa pikkuseikkoihin, kuten siihen, miksi Obama ei pidä USA:n lipun väristä solmieneulaa, kuten muut kandidaatit. Eräs Pennsylvanialainen äänestäjä kysyikin väittelyssä Obamalta: ”Kunnioitatteko Amerikan lippua?”. Väittelystä tuli kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen, ja jää nähtäväksi, riittääkö se auttamaan Clintonin pysymään Obaman rinnalla presidenttiehdokkaana.


Opiskelija lämmöstä (Uutisvuoto)

16.4.2008

Tänä päivänä sanat saavat siivet

New York Times- lehden mukaan demokraattipuolueen presidenttiehdokkaat kohtaavat toisensa tänään Philadelphiassa järjestettävässä demokraattien väittelyssä. Obaman avustajat kertoivat Obaman aikovan puolustaa huomautuksiensa ydintä osoittamalla, että hänen vastustajansa ovat niitä, joilta kosketus on hukassa.

Toinen New York Timesin kirjoittaja Jeff Zeleny lisää viikon olleen Pennsylvaniassa täynnä syytöksiä elitismistä ja alentuvaisuudesta. Ja paikallisten äänestäjien mielipiteet ovat karaistuneet. Koko tilaisuus on ehdokkaiden ensimmäinen kahden kuukauden väittelytauon jälkeen.

Philadelphia Inquirer raportoi ehdokkaiden ostaneen TV: esiintymisaikaa 4.5 miljoonalla dollarilla, josta 3 tulee Obamalta ja noin 1.4 Clintonilta. Washington Postin gallupin mukaan Obamalla on n. 10% johtoasema Clintoniin nähden demokraatteja kannattavista äänestäjistä. Vanhemmanpuoleisemmat äänestäjät puolestaan ilmoittivat olevansa ”liian fiksuja nielemään Obaman puheita”.

Opiskelija lämmössä (Uutisvuoro)

Kaava, jonka mukaan äänet ja kannatus jakautuu























Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi!

New York Times on tehnyt kaavion, josta käy ilmi miten erilaiset väestöpohjat vaikuttavat demokraattien kannatukseen. Jos mustia on viidennes tai enemmän, potti on Obaman. Jos taas alueella on runsaasti vähän koulutettuja työläisiä, Clinton voittaa, jne.

15.4.2008

Obaman kannattajamies samaa mieltä Hillaryn vastaavan kanssa

Charlotte Observer- lehden mukaan, mustille suunnattu televisiokanava Black Entertainment perustaja Bob Johnsson yhtyi Hillary Clintonin kampanjassa mukana olleen Geraldine Ferraron maaliskuisiin puheisiin siitä, että Obama ei olisi päässyt näin pitkälle, ellei hän olisi musta. Ferraro joutui jättämään kampanjan Obaman kannattajien suuttuessa tämä puheista. Helsingin sanomat kertoi seuraavaa.

"Ferraro oli oikeassa. Ongelma on se, että hän on valkoinen. Tämä [Obaman] kampanja on niin tulenarka rotukysymyksissä, että kenenkään on lähes mahdotonta sanoa mitään", Johnson sanoi. Obaman kannatusjoukko on leimannut Johnssonin kommentit absurdeiksi, ja kertonut tämän olevan Hillary ja Bill Clintonin pitkäaikainen ystävä.

Opiskelija lämmöstä (uutisvuoto, tai siis uutisvuoro).

14.4.2008

Irakin sota käy kalliiksi


















New York Timesista 14.3

Monesti ovat kiistakumppanit näissä USA:n presidentinvaaleissa heitelleet Irakin sotaa puolin ja toisin. Tällä kertaa siihen on isketty mukaan uusi ja herkästi ihmisiin näinä päivinä iskevä vaikute, talous.

Asiantuntijoiden mukaan Irakin sodan kustannukset vaihtelevat yhden ja kolmen triljoonan väliltä, tai enemmän. Molemmat demokraattiehdokkaat, Clinton ja Obama ovat tarttuneet asiasta. ”Ajatelkaa, mitä taisteluja voisimme taistella sensijaan että taistelisimme tätä pieleen mennyttä sotaa” sanoi Barack Obama Länsi- Virginiassa äänestäjille heti todettuaan Irakin sodan maksavan yhdelle amerikkalaiselle noin 100 dollaria kuussa. Hillary Clinton puolestaan puhui samoin Indianassa, että sota maksaa valtiolle 12 miljardia dollaria kuukaudessa. ”Meidän ei tule vain alkaa vetämään joukkojamme takaisin, vaan tuomaan myös sen rahamäärän kotiin”.

Senaattori McCain puolestaan on yhä Irakin sodan kannalla. Todeten menestyksen Irakissa oikeuttavan minkä tahansa hinnan siitä jouduttaisiin maksamaan. Tällä kannalla olisi myös nykyinen presidentti George W Bush , joka huomauttaa sodan hinnan olevan vain pieni murto- osa, verrattuna esimerkiksi kylmän sodan vastaavaan rahanmenoon.

Vaikka maalla olisikin varaa käydä Irakin sotaa vielä paljon pitempään, tai niin kuin sekä McCain ja Bush sanovat, sitä ei ole varaa olla käymättä, ovat kriitikotkin toista mieltä. Monien mielestä sotaan käytetty rahamäärä palvelisi paremmin jossakin muualla. Irakista vapautuva raha kattaisi esimerkiksi Clintonin tai Obaman terveydenhuoltouudistukset, ja Obama käyttäisi sen myös auttamaan nykyisessä asuntolainapulmassa.

Myös suurin osa amerikkalaisesta kansasta on sitä mieltä, että sodan kustannukset edesauttavat taloudellisia ongelmia.

Opiskelija lämmöstä- uutispäivystys

13.4.2008

Obama puolustuskannalla

Barack Obama on joutnut puolustelemaan viime viikon sunnuntaina pitämäänsä puhetta, johon Hillary Rodham Clinton yrittää tarttua saadakseen hyvän aseman Obamaa vastaan.

Viime sunnuntaina Obama piti puheen, jossa hän sanoi keskilännen pikkukaupunkien olevan katkeria ja vihaisia, koska heitä ei ole kuunneltu kahteen viime presidenttikauteen. New York Timesin mukaan Barack Obama sanoi sellaisen nostavan turhautumista.

New York Timesin mukaan Brack Obama on joutunut astumaan muutaman askeleen taaksepäin puolustuskannalle, sillä Hillary Clinton on syyttänyt kovaäänisesti Obamaa pikkukaupunkien väheksymisestä. Obama ei ole ottanut sanojaan takaisin, mutta on myöntänyt sanoneensa asiansa hieman väärällä tavalla.

Asiantuntijat ovat sanoneet, että Hillary Rodham Clintonin on mahdollista muuttaa Obaman viime sunnuntaisesta puheesta voimakas ase, samanlaiseen tyyliin, joka kumosi esimerkiksi John Kerryn mahdollisuudet.

-Uutispäivystys (Kloonisetä)-