31.1.2008

Muutama ajatus jenkkitaloudesta

Yhdysvaltain kansantalouden tilanne on alkanut nousta entistä enemmän esille presidentinvaalitaistossa samalla, kun usko talouskasvun kestävyyteen horjuu. Lähtölaukauksen nykyisille tilanteelle antoivat viime vuonna tapahtunut asuntokuplan puhkeaminen ja siitä seuranneet rahoitusalan ongelmat. Aluksi ongelmien ei uskottu leviävän koko talouteen. Toisin kuitenkin kävi ja pelot taantumasta alkoivat levitä. Tällä hetkellä johtavat investointipankit uskovat monien kuluttajien tavoin talouden jo ajautuneen taantumaan.

Maan hallitus ja keskuspankki FED ovatkin ryhtyneet torjumaan taantumaa raha- ja veropoliittisilla päätöksillä. Viimeviikkoinen FED:in hätäkoronlasku sai eilen illalla odotetusti jatkoa, kun pankin avomarkkinakomitea päätti laskea keskeistä ohjauskorkoaan 50 korkopisteellä. Viime viikolla presidentti Bush ja valtiovarainministeri Henry ”Hank” Paulson puolestaaan esittelivät elvytyspaketin, jonka keskeinen osa on kuluttajille suunnattavat 119,6 miljardin dollarin veronpalautukset. Esitys vaatii vielä demokraattien hallitseman kongressin ja presidentin hyväksynnän. Poikkeuksellisen rajujen toimenpiteiden tavoitteena on erityisesti palauttaa kansantalouden vetureina toimivien kuluttajien luottamus ja rohkaista heitä jälleen käyttämään rahaa.

Nopea elvytys kääntänee onnistuessaan talouden jälleen nousuun, mutta se ei poista talouden rakenteellisiaongelmia. Lisäksi FED:in harjoittama ”shokkihoito” sisältää useita merkittäviä riskejä, jotka toteutuessaan vain pahentaisivat ongelmia. Tälläisiä ovat mm. negatiivisen reaalikoron aiheuttama uusi omaisuuskupla tai pahimmillaan talouden ajautuminen stagflaatioon. Koronlaskujen seuraukset näkyvät taloudessa pääosin vasta kuukausien päästä lukuun ottamatta kuluttajien tunnelmaa, joka saattaa parantua nopeastikin.

Selkeä valopilkku taloudessa on toistaiseksi ollut vientiteollisuus, joka on saanut vetoapua halventuneesta dollarista ja vahvasta globaalista talouskasvusta. Lisäksi työmarkkinoiden tilanne on toistaiseksi pysynyt suhteellisen vahvana, mutta merkkejä eroosiosta on alkanut ilmaantua.

- JM 31.01.08


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Miten vaikuttaa vaaliasetelmaan?

31.1.2008

Mikä on lukemasi perusteella arviosi epävakaan taloustilanteen vaikutuksesta vaaliasetelmaan? Yksinkertainen ja myös yleinen arvio, että kaikki menee demokraattien laariin. Tilanne ei taida olla aivan näin yksinkertainen. Yleensä republikaanit mielletään talouden kehityksen kannalta turvalliseksi ratkaisuksi. Demokraattien ansiot ovat muualla. Mutta nämäkin ovat vain stereotypioita.

- Hannu