19.1.2008

Joukon viisaus

Joukon viisaus

















Tietoisku 25.01.2009
Puhuja: Ville Venäläinen
Kuvaus: Ismo Funke, Teresa Gestranius ja Sirpa Kääriäinen
Editointi: Sirpa Kääriäinen

"Ihmiset joukkona, tiettyjen lainalaisuuksien ollessa voimassa, ovat viisaampia kuin yksikään sen yksilö"


Videoesitys


<a href="/fi/orgs/metodix/case/pressa2008/materials/tausta/joukon_viisaus_wmv_venalainen_07_02/embedded/video.wmv" target="_newwindow">video.wmv</a>

Aiheesta muualla:

Joukon viisauden soveltamista

Kirjallisuutta aiheesta

  • Rheingold, Howard (2002). Smart Mobs: The Next Social Revolution. Perseus Books Group.
  • Surowiecki, James (2004). The Wisdom of Crowds: Why The Many Are Smarter than the Few and How Collective Wisdom Shapes Economies, Societies and Nations.
  • Crumlish, Christian (2004). The Power of Many: How the Living Web Is Transforming Politics, Business and Everyday Life.

Ehdokkaiden rahatilanne 31.12.2007


18.1.2008

Juha Nurmela








Tulevaisuusajattelun työkaluja

Tietoisku 9.2.2007
Puhujana Juha Nurmela
Äänitys: Katariina Asikainen
Editointi: Katariina Asikainen

"Pitäisikö vapaamatkustajiin puuttua lailla?" kysyi tulevaisuuden tutkija, dosentti Juha Nurmela Otavan Opiston työpajassa. "Lainsäätäjiä huudetaan apuun yleensä silloin, kun yhteiset arvot ovat uhattuina. Tiellä kohti tulevaisuutta vaanii myös sosiaalisia ansoja", joten Nurmela kehotti kuulijoitaan olemaan valppaina. Lue lisää!


<a href="/fi/orgs/metodix/case/pressa2008/materials/tausta/nurmela1_07_01/embedded/audio.mp3" target="_newwindow">audio.mp3</a>

Aiheeseen liittyviä sivustoja

Ehdokkaiden kampanjabudjetit, tilanne Q3

17.1.2008

Ensimmäinen äänestys

PRESIDENTINVAALI 2009

Ryhmät














1 = Delfoi
2 = Opiskelija
3 = Opettaja
4 = Tutkija
5 = Muu


Kenestä tulee presidentti?















1 = Hillary Clinton
2 = John Edwards
7 = Rudy Giuliani
3 = Mike Gravel
6 = Mike Huckabee
4 = Dennis Kucinich
8 = John McCain
5 = Barack Obama
9 = Ron Paul
10 = Mitt Romney


Kenestä tulee demokraattien ehdokas?














  • 1 = Hillary Clinton
  • 2 = John Edwards
  • 3 = Mike Gravel
  • 4 = Dennis Kucinich
  • 5 = Barack Obama

Kenestä tulee republikaanien ehdokas?














1 = Rudy Giuliani
2 = Mike Huckabee
3 = John McCain
4 = Ron Paul
5 = Mitt Romney


Perusteluja valinnoille

  • Kyllähän 220 voltin jännite lepää tällä hetekellä kokonaan Hillaryn ja Barackin välillä. Eilen ne otti matsia Etelä-Carolinassa niin että oman kylän mies Edwards jäi ihan statistiksi. Lopputulosta painaa se, että naiset ovat paljon isompi vähemmistö kuin mustat. Ehkä siksi että ovat enemmistö ja ensimmäisen kerran näyttää siltä, että se pystyy olemaan myös toisilleen lojaali!
  • Hillary Clintonilla on vahva tuki takana
  • Hyvän alun jälkeen Obama hyytyy Hillaryn vauhdissa. Hillary valitaan syksyllä USAn historian ensimmäiseksi naispressaksi. Syitä tähän on rebublikaanien 2 kautta jatkunut valtakausi, johon ihmiset haluavat muutosta. Irakin sota on laskenut Bushin ja sitä kautta rep. suosiota.
  • Pelkkä arvaus, sellainen tunnetila
  • tarvitaan poliittista muutosta
  • 1) Demokraatit voittavat niukasti vaalit Mr. Bushin töpeksimisten vuoksi prosentein 51-49. Ehto: vaali on rehellisempi kuin viimeksi, ts. äänet lasketaan tällä kertaa oikein. 2)Demokraatit valitsevat Clintonin, koska naisella on kuitenkin "kahdesta pahasta" paremmat mahdollisuudet valkoista republ.miestä vastaan kuin mustalla miehellä. Musta naispresidentti olisi tietysti amerikkalaisille paras vaihtoehto;) 3)McCain on lopulta republikaanien "kompromissiehdokas". Äärikonservatiivienkin on taivuttava tässä asiassa.
  • tuntumaa;edelleen näyttää sceeni samalta
  • En tiedä ehdokkaista vielä mitään, joten heitin mukavimmilta tai edes hieman tutulta kuulostavat nimet
  • Naisen valitseminen presidentiksi osoittaisi eräänlaista riskinottoa. Kuitenkin uskon että muodostuu ryhmäpolarisaatio, jonka seurauksena Hillary Clinton tulee valituksia - vastaehdokas Romney kun on "turvallinen" valinta.
  • Hillary Clinton on ensi U.S.A presidentti, koska nyt on naisen aika nousta johtamaan yhtä maailman kärkimaista. Niinkuin viimeksi nähtii ei se onnistunut kauhean hyvin omasta mielestäni W. Bushilta. Mielestäni nainen presidenttinä vältyttäisiin sodilta. Hilary clintonilla on myös kokemusta aviomiehensä kautta.
  • Näillä vaihtoehdoilla on suurin todennäköisyys, koska muut sisältävät enemmän yllätysmomentteja. Obama on tietysti mahdollisuus, kuten myös Giuliani.

  • Hilary Clintonilla on laajalti vastustajia hänen nais-yms mielipiteitensä vuoksi
  • Clinton pääsee demokraattien ehdokkaaksi koulutettujen naisten äänillä. Obama värillisenä ei saa realisoitua gallup-kannatustaan (alhainen äänestysprosentti). Giuliani ratsastaa WTC-julkisuudella ja saa amerikanitalialaisten äänet. Loppupeleissä nainen häviää miehelle, koska ollaan USA:ssa.
  • Hillaryn koneisto on massiivisin ja kokenein, siispä Hillary voittaa. Jos saisin itse valita nyt, valitsisin Obaman. Mutta olen pessimisti amerikkalaisten suhteen, en usko heidän lopulta valitsevan mustaa. Nainen on hyvä kompromissi, etenkin tämä nainen. Turvallinen valinta.
  • Luulisin Obaman olevan vahvoilla koska hän on ensimmäinen värillinen presidentti ehdokas ja koska hän ei ole niin vanha kuin suurin osa muista. Hän myös näyttää niin kiltiltä, että jotkut saattavat äänestää jo sitäkin.
  • edelleen uskon että raha ratkaisee.
  • Hillaryllä on jo kokemusta miehensä myötä, mitä presidenttiys on--- jos hän silti sitä asemaa havittelee, hän on tosissaan!
  • Tarve perusteelliselle uusiutumiselle ja vähemmistöt vievät Obaman läpi, loppupeleissä republikaanit vahvoilla; vahva ja härski kampanja, Obama kokematon loppusuoralla.
  • Tällä hetkellä kaikkein todennäköisimpänä voittajana pidän Hillary Clinton, koska tässä vaiheessa näyttää siltä, että amerikkalaiset haluavat ”muutosta”. On tietenkin kyseenalaista mitä todellista muutosta hänellä olisi oikeasti tarjota äänestäjilleen. Clintonilla on kuitenkin selkeästi omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Hänen tunnettavuutensa on luonnollisesti huippuluokkaa. Clintonin sukupuoli saattaa kuitenkin toimia kaksiteräisen miekan tavoin. Monet naiset ovat varmasti valmiita äänestämään naisehdokasta, mutta samalla hän herättää pahaa verta monissa konservatiivisemmissa äänestäjissä. Pitää kuitenkin muistaa, että edellä oleva teksti on lähinnä erilaisia olettamia. Sillä pelissä on vielä paljon kääntämättömiä kortteja. Kuten kuinka syvään taantumaan USA:n talous ajautuu tai onnistuuko Rudy Giuliani pääsemään vielä vaalivankkureiden kyytiin suurissa osavaltioissa vai menikö juna jo
  • Väki vaatii muutosta - nainen tai musta - nainen ehkä sittenkin on vähemmän vaarallinen kuin musta pressa!
  • Yhdysvallat on kasvanu aikuiseksi - toive ajattelua?
  • Paha paikka kun on yhtä aikaa sekä nainen, että musta mies ehdokkaina. Toivon ja oletan , että se on jäkimmäinen koska Hilarin taakkana on miehensä. Republikaaneista en tietä , en ole seurannut heitä samalla mielenkiinnolla.
  • Luulen, että naiseus on vielä suositumpi/hyväksyttävämpi toiseus kuin rotu. Ja mitä koko vaaleihin tulee, Bushia on viime aikoina mustamaalattu niin paljon mediassa, että en usko republikaaneilla olevan mahdollisuuksia senkään takia.
  • Hilary Clintonille täytyy olla karttunut kokemusta vuosien varrela, toimiessaan valtakunnan ensimmäisenä naisena. Hänellä on ensiluokkaiset mahdollisuudet, ja hän voi voittaa myöskin monien mielipiteet puolelleen olemalla mahdollinen ensimmäinen nainen valtakunnan presidentiksi.
  • On aikaista sanoa, kuka valitaan Yhdystvaltain Presidentiksi, kun edes ehdokkaita ei ole vielä valittu. Harmi, kun tuota "Kenet valitaan Presidentiksi"- osaa ei voi jättää tyhjäksi. Se on kuitenkin aika lailla selvä, että joko Clinton tai Obama tulee olemaan demokraattien presidenttiehdokas. Näistä kahdesta on mediassa niin suuri vyörytys, että muut ehdokkaat jäävät heidän varjoonsa. Laitoin Hillary Clintonin, mutta ainoastaasen vuoksi, että uskon hänen säilyttävän niukan johtoasemansa Obamaan nähden, kyten tähän mennessäkin. Rebublikaaneista puolestaan voin sanoa, että John McCain on vahvoilla. Muut vaikuttavat mielestäni epäuskottavilta tai sitten joutuvat ennakkoluulojen vuoksi pois, kuten Mitt Romney, joka on Mormoni. Olihan George W. Bushkin republikaanien ehdokas ja McCain on vielä aavistuksen maltillisempi.
  • John McCainia on liputettu tuntuvasti viime viikolla. Veteraani saa on amaeriikalaisten mieleen, varsinki jotka ovat itse tai sukulaiset olleet sodissa. Hilary Clinton tulee todennäklisesti voittamaan Floridan ja senjälkeen suuria vaalipiirejä. Lopulta marraskuussa taistelu menee kovaksi, mutta demokraatit pelkäsivät eniten Giuluani, joten tämän kohta poistuuta näyttämöltä ihme voi tapahtua ja ensimmäistä kertaa valitaan nainen.
  • Obama on hyvä esiintyjä ja tuo oikeaa värinäkökulmaa Yhdysvaltoihin
  • Presidentiksi valitaan USA:n perinteessa todennäköisimmin lähellä presidentinhallintoa aikaisemmin työskennellyt ja Hillary Clinton on näin todennäköisin tuleva presidentti. Hillary edustaa ilmeisesti tätä ryhmää selvimmin. Toisaalta hän edustaa myös voimistuvaa oppositiota Bushin politiikkaa kohtaan, ainakin näennäisesti. ** Republikaanien presidenttiehdokasta en osaa valita ja valikossa ensimmäisenä oleva tulee automaattisesti vastauksekseksi, vaikka pitäisi laittaa blankko ko. kohtaan.
  • Hillaryn valinnan perustelee nykyisen presidentin epäonnistuminen yhtäällä ja Barack Obaman ihonväri toisaalla. USA oi olla kypsä valkoisen naisen valintaan, ei mustan miehen.
  • Samat perusteet kuin ennenkin.

15.1.2008

Maailman mahtavin 2008

Nettilukio tarjoaa mahdollisuuden osallistua verkkokurssille, jossa kaivetaan esille kenet valitaan seuraavaksi Yhdysvaltain presidentiksi. Valitaanko historian ensimmäinen värillinen vai ensimmäinen nainen maailman ykköshenkilöksi? Vai keräävätkö konservatiivit voimansa ja valinta kohdistuu ”turvallisesti” valkoiseen luterilaiseen keski-ikäiseen mieheen?

Kurssilla voi korvata osia lukion yhteiskuntaopin ja historian kursseista tai suorittaa ylimääräisen valinnaisen kurssi (Yhdysvaltain presidentinvaalit 2008).

Kurssi on kevyt mutta syvällinen. Siinä tutustutaan ehdokkaisiin ja erikoislaatuiseen valintaprosessiin, jossa pääpuolueiden esivaaleilla on iso merkitys. Punaisena lankana kulkevat äänestykset, joilla ennustetaan miten vaaleissa tulee käymään. Äänestyksiin voi ottaa osaa, vaikkei muuten aktiivisesti osallistuisikaan kurssille. Lisätietoja kurssista sivulla http://www.edelfoi.fi/fi/nd/news/pressa2008 . Samalla sivulla voit ilmoittautua kurssille.

Kurssille voi osallistua yksin, parina tai ryhmänä. Numeroarviointia ei tehdä, mutta mahdollisista ekstraesseistä annetaan palaute. Matkan varrella järjestetään kuusi äänestystä, joihin osallistutaan nimimerkin takaa anonyymeinä. Kunkin äänestyskierroksen tulokset lasketaan lopuksi yhteen ja parhaat tietäjät palkitaan asianmukaisesti.

Alustava ohjelma näyttää tältä!

Aikatauluja ja sisältöjä

Osallistujat arvioivat eri vaiheissa presidentinvaalin tulosta. Lähdetään tyhjältä pöydältä ja tehdään ensin mielipidekysely. Jatkossa kerätään tietoja, joilla ymmärrys syvenee ja voidaan siirtyä asiantuntijaäänestyksiin, jotka etenevät delfoi -tekniikan mukaisesti kierros kierrokselta.

Kunakin aktiivipäivänä esitetään lyhyt johdatus päivän teemaan ja annetaan kevyt tehtävä (äänestys, keskustelu, ehdokkaaseen tutustuminen ym). Käytetään myös Wikipediaa hyväksi ja täydennetään sen vaalisivustoja. Jos parannetaan myös ruotsin- tai englanninkielisiä sivuja, sitä voidaan hyväksilukea myös kielten opinnoissa.


ma 21.01. Herra Gallup

Intro (Hannu Linturi)

- kolmenlaisia toimijoita: Delfoi-asiantuntijat, kurssiopiskelijat ja muuten vaan kiinnostuneet kiinnostuneet

- kenestä republikaanien presidenttiehdokas
- kenestä demokraattien presidenttiehdokas
- kenestä maailman mahtavin?

Gallup demokratian renkinä? (Juha Nurmela)

äänestys 1 (ensimmäinen kierros)


to 24.01. Vaalivankkurit

- Presidentinvaalit Wikipediassa http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Yhdysvaltain_presidentinvaalit (tätä on lupa työstää!)
- New York Times Election Guide 2008: vaaliohjelma pinnalta ja pinnan alta (Hannu Linturi)
- miten seuraan vaaleja ja ehdokkaita: Google Calendars


pe 25.01. Joukon viisaus

- videosessio (Ville Venäläinen)
- joukon viisaus -harjoitus (Ville Venäläinen)
- nettikikkoja, joilla pysyy kyydissä
- ennustaminen ja veikkaaminen (Hannu Linturi)


ma 28.01. Onko asiaa?

- Ehdokkaat YouTubessa http://www.youtube.com/youchoose
- "issues" http://politics.nytimes.com/election-guide/2008/issues/index.html#/context=index/issue=health
- retoriikka demokratian palveluksessa (Minna Vähämäki)
- kolmannet puolueet
- kurssiohjaus ja hyväksilukemiset: historia, englanti, muut (Petri Louhivuori, Minna Vähämäki, Taru Kekkonen, Miia Siven, Eveliina Tuomainen)

äänestys 1 (toinen kierros)


ke 30.01. Mainokset demokratian palveluksessa

- puhtaat ja likaiset kampanjat (Jenni Linturi)
- blogien kertomaa (Jenni Linturi)
- varainhankinta (Petri Louhivuori)


pe 01.02. Ehdokkaat Facebookissa?


- uudet sosiaaliset mediat demokratian palveluksessa: Hilarylla on 348.000 ystävää MySpacessa), blogit, wikit
- mitä löytää ja miten (Tommi Issakainen, joka ennustaa myös miten tulee käymään New Yorkissa)


ke 04.02. Ennen supertiistaita


- osavaltiot, kampanjat ja kalenterit
- mistä saa tuoreimmat uutiset
- kuka voittaa ja ketkä putoavat?

äänestys 2 (ensimmäinen kierros)
ke 06.02. Supertiistain jälkeen

- päivitetään ja analysoidaan tulokset
- äänestys jalostuu perusteluihin

äänestys 2 (toinen kierros)


pe 08.01. Delfoi -työpaja


- keskustelu jatkuu ja syvenee
- uusia äänestyksiä


la 09.01. Delfoi -työpaja

- keskustelu jatkuu ja syvenee
- uusia äänestyksiä


11.02. Teema 1: luonto ja ilmasto

12.02. Teema 2: talous ja tekniikka

13.02. Teema 3: terveys ja sosiaalisektori

14.02. Teema 4: koulutus ja kulttuuri

15.02. Teema 5: ulkopolitiikka

Muita mahdollisia teemoja: naiset, vähemmistöt, rikollisuus, populaarikulttuuri, Suomi-suhteet, Nato, ...

äänestys 3 (ensimmäinen kierros)


ke 12.03. Onko kansa aina oikeassa?

- demokratian paradokseja (Hannu Linturi)
- demokratiapeli (Risto Linturi)


ke 12.03. Uusia teemoja?

äänestys 3 (ensimmäinen kierros)

la 12.04. Uusia teemoja?

äänestys 3 (toinen kierros)

su 24.08. Demokraatit

äänestys 4

25.-28.08. Demokraattien puoluekokous

su 31.08. Republikaanit

äänestys 5



01.-04.09. Republikaanien puoluekokous

su 03.11. Finaali

äänestys 6



04.11. Presidentin vaalit


07.11. Vaalien loppukaronkka

13.1.2008

Blogeja ja artikkeleita

Yhdysvaltain vaaleissa vauhtia alusta pitäen

Päivi Parhi-Riikola, Tiede 6/2004

"Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat maailman merkittävin
poliittinen jännitysnäytelmä, jossa imagonrakennus merkitsee paljon.
Tämä taito suurvallassa on osattu aina. Mielikuvia tehtailtiin jo varhaisissa vaalitaistoissa."

Tiellä Valkoiseen taloon
Suomen Kuvalehden blogi , johon kirjoittavat mm. Marko Maunula ja Jarkko Vesikansa.

LiveJournal
Asiantuntevaa suomenkielistä pohdiskelua presidentinvaaleista.