23.2.2008

McCainin kampanjalle uutta vauhtia

The New York Times -sanomalehden aikaisemmin tällä viikolla julkaisemat syytökset John McCainin sopimattomasta suhteesta naispuoliseen lobbariin näyttävät kääntyneen nopeasti McCainin voitoksi.

Artikkeli on saanut monet McCainiin aikaisemmin epäillen suhtautuneet konservatiivit raivostumaan ja lähtemään hänen tuekseen. Kohu on näkynyt positiivisesti myös McCainin varainhankinnassa, joka on saanut uutta paljon kaivattua potkua.

- Uutispäivystäjä

22.2.2008

Jälleen sama levy ...



















Barack Obaman ja Hillary Clintonin kilpailu demokraattien presidenttiehdokkuudesta jatkui torstaina Texasin Austinissa järjestetyllä tv-väittelyllä, joka käytiin pääosin vanhoissa merkeissä.

Clinton korosti kokemuksensa merkitystä ja syytti Obamaa poliittisten teemojen kopioinnista. Obama puolestaan jatkoi muutosvalmiutensa ylistämistä.

Väittely oli viimeinen ennen maaliskuun alussa järjestettäviä Ohion ja Texasin esivaaleja, jotka ratkaisevat Clintonin kampanjan tulevaisuuden.

CNN

- Uutispäivystäjä

Obama jatkaa voittokulkuaan
















Barack Obama otti yhdennentoista peräkkäisen voittonsa, kun ulkomailla asuvat demokraatit äänestivät esivaalissaan. Obama keräsi äänistä 65,6 prosenttia ja Clinton 32,7 prosenttia.

Democrats Abroad

- Uutispäivystäjä

21.2.2008

Miljoona dollaria päivässä

Barack Obama ja Hillary Clinton käyttivät tammikuussa lähes miljoona dollaria päivässä kampanjointiinsa. Yhteensä rahaa paloi lähes 60 miljoonan edestä.

Tammikuun aikana Obama teki historiaa keräämällä vaalikassaansa ennätykselliset 36 miljoonaa. Samaan aikaan Clinton joutui tyytymään 14 miljoonaan ja lainaamaan kampanjalleen 5 miljoonaa.

New York Times

- Uutispäivystäjä

Clintonin tilaisuus torstaina

Hillary Clinton ja Barack Obama väittelevät torstai-iltana Austinissa Texasissa. Sitä pidetään yleisesti Clintonin (viimeisenä) tilaisuutena kääntää trendi. Texas ja Ohio äänestävät tiistaina 4.3.

Monet asiantuntijat pitävät Clintonin ongelmana sellaisten kiistakysymysten löytämisen, jotka haastaisivat Obaman mutta eivät vahingoittaisi häntä itseään. Ensimmäinen yritys oli syyttää Obamaa sanojen varastamisesta.

Kun demokraattiaasi potkaisee ...

















Clintonin esikunta tuuppasi Youtubeen videon, josta käy ilmi, miten Obama lainasi lauantain puheeseensa osia lähes suoraan Massachusettsin kuvernöörin Deval Patrickin puheesta muutaman vuoden takaa. "Jos koko ehdokkuus perustuu sanoihin, niiden pitäisi olla omia sanojasi", saarnasi Clinton.

... niin toinen aasi potkaisee takaisin !

















Obama puolustautui sanomalla, että hän lainasi tekstiä ystävänsä Patrickin ehdotuksesta, kun tämä huomasi, että Obama on samanlaisessa tilanteessa kuin hän aikaisemmin. Obam asiirtyu saman tien hyökkäykseen, ja nosti esiin useita iskulauseitaan (kuten Yes, We Can!), jotka myös Clinton on ottanut puheretoriikkaansa.

Ehdokkaiden päästrategit ovat kovilla. Näyttää Obaman menestyksestä huolimatta ilmeiseltä, ettei demokraattien ehdokkuus selviä esivaalikierroksella. Siitä pitää huolen demokraattien suhteellinen vaalitapa. Republikaaneilla on toisin. Vaikka McCain on toistuvasti voittanut Huckabeen pienemmällä marginaalilla kuin Obama Clintonin, hän on saanut taakseen kaikki edustajapaikat.

Linkit

Helsingin Sanomat
New York Times

20.2.2008

Der Tagesspiegel





















Media Saksassa

Täällä Hampurissa, Saksassa seurattiin ennen supertiistaita vielä todella innokkaasti ja tiiviisti vaaleja. Silloin puheenaiheena olivat lähes pelkästään Clinton ja Obama ja heidät oli jaettu ”vähemmistö ryhmiin”. Nyt meno on kuitenkin rauhoittunut, juuri tällä hetkellä lähes kokonaan lopahtanut sillä ensi viikonloppuna täällä pohjois Saksassa on omat puolue vaalinsa, joten media on kiinnittänyt kaiken huomionsa ”omiin” kandidaatteihinsa.

Mediassa pyörii nyt lähinnä vitsejä ja niin sanottuja parhaita paloja sekä välillä koosteita siitä mihin suuntaan ihmisten mieliala on muuttumassa. Eli tällä hetkellä se on kallistunut Obaman suuntaan. Minulla on asiakkaana eräs amerikkalainen tumma ihoinen nainen ja hän on todellinen Obama fani.

Tavallisilla saksalaisilla tuntuu kiinnotus olevan jo lopahtanut, eli kun kyselin heiltä vieläkö aihe kiinnostaa ja seuraavatko he vaalien kehitystä niin monien vastaus oli, että kun ei jaksa omatkaan vaalit kiinnostaa ja kun nämä vaalit kestävät niin kauan niin he jatkavat seuraamista loppu vuodesta uudestaan. Ennen supertiistaita monilla oli vielä oma mielipiteensä siitä ketä he kannattivat ja miksi.

Monista lehdistä saa myös lukea vitsejä Obamasta ja Clintonista. Esimerkiksi eräässä lehdessä oli vitsi jossa Clinton sanoo hävinneelle itkevälle kansanedustajalle, että hänen olisi pitänyt itkeä ennen äänestyksiä, jotta ei olisi hävinnyt.

Löysin tälläisen hauskan videon jossa muutamat Hollywood tähdet (mm. Scarlett Johansson) laulavat erään Obaman puheen. Tuovat sen mukana myös todella hyvää mainosta!

Embedded Video

Jatkan aiheesta kun Saksan media herää uuteen kiinnostukseen!

- BJ

Gallup-tietoja

Tähän alkuun siis viimeisimpiä gallup-tuloksia.

Republican Presidential Nomination

Poll

Date

McCain

Huckabee

Paul

Spread

RCP Average

02/06 to 02/18

51.2%

28.6%

7.4%

McCain +22.6%

Gallup Tracking

02/16 - 02/18

54%

26%

6%

McCain +28.0%

Rasmussen Tracking

02/15 - 02/18

54%

28%

8%

McCain +26.0%

AP-Ipsos

02/07 - 02/10

44%

30%

9%

McCain +14.0%

USA Today/Gallup

02/08 - 02/09

53%

27%

8%

McCain +26.0%

Newsweek

02/06 - 02/07

51%

32%

6%

McCain +19.0%

Democratic Presidential Nomination

Poll

Date

Obama

Clinton

Spread

RCP Average

02/06 to 02/18

44.4%

43.6%

Obama +0.8%

Gallup Tracking

02/16 - 02/18

46%

45%

Obama +1.0%

Rasmussen Tracking

02/15 - 02/18

46%

42%

Obama +4.0%

AP-Ipsos

02/07 - 02/10

41%

46%

Clinton +5.0%

USA Today/Gallup

02/08 - 02/09

47%

44%

Obama +3.0%

Newsweek

02/06 - 02/07

42%

41%

Obama +1.0%

http://www.realclearpolitics.com/polls/

Republikaanien osalta voidaan huomata, että McCain on jo turvallisesti johdossa. Hän voi siis keskittyä vaalien seuraavaan osioon.

Demokraattien osalta taas kilpailu sen kuin vain kovenee. Tilanne on tiukka, ja vaaka voi heilahtaa suuntaan tai toiseen. Näyttäisi kuitenkin siltä, että Obama vahvistaisi asemiaan.

Tilanteen kehittyminen pitemmällä aikavälillä:

Demokraatit vuonna 2008

Vielä ihan vuoden alussa Clinton johti Obamaa prosentein 33-29. Heti tammikuun alussa käytiin kuitenkin jo tasatilanteessa, vaikka sen jälkeen Clinton ottikin taas etumatkaa. Voisi kuitenkin sanoa, että Edwardsin luovuttamisen jälkeen ero alkoi tasaantua.

Aina tammikuun loppuun asti Clinton joka tapauksessa säilytti johtoasemansa, mutta kuun vaihteessa Obama pääsi joissakin gallupeissa jo tasoihin ja jopa johtoon. Sen jälkeen johtoasema onkin vaihdellut näiden kahden ehdokkaan välillä. Nyt helmikuun ajan ero on pysynyt niukkana.

Republikaanit vuonna 2008

Vielä vuoden 2008 alkaessa Huckabee oli niukasti johdossa McCainiin nähden prosentein 20-19. Hän kuitenkin menetti johtoasemansa kohtalaisen nopeasti, ja sen jälkeen alkoikin alamäki.Yli tammikuun puolen välin tilanne pysyi tasaisena ja näytti vielä siltä, että Huckabeella olisi ollut mahdollisuuksia nousuun.

Tammikuun vaihtuessa helmikuuhun McCain ampaisi nousuun, Huckabeen jäädessä jalkoihin. Yhtäkkiä McCainin kannatusprosentit olivatkin lähemmäs viittäkymmentä, kun taas Huckabee jäi alle kahdenkymmenen. Niistä lukemista on Huckabeekin vielä noussut, mutta myös McCain on vahvistanut asemiaan entisestään. Vaikka Huckabeen kannatus onkin päässyt jo lähemmäs kolmeakymmentä prosenttia, niin se ei riitä McCainia uhkaamaan.

A.P

Tutut nuotit Wisconsinissa ja Hawaijilla

Obama otti kymmenennen peräkkäisen voittonsa Wisconsinissa ja Hawaijilla. Jälkimmäinen oli odotettua, onhan Hawaiji Obaman synnyinosavaltio, mutta Wisconsinissa odotettiin tiukkaa kisaa. Ovensuugallupit viittaavat kuitenkin Obaman selvään voittoon. Kun 17 prosenttia äänistä on laskettu Obamalla on 57% äänistä ja Clintonilla 43% (New York Times).

Huckabee kerää edelleen näyttävän äänipotin (Wisconsinissakin melkein 40%) konservatiiviääniä, mutta ne eivät riitä uhkaamaan McCainia (55%). Vielä mukana keikkuva Paul on saamassa 4 prosenttiä republikaaniäänistä. Republikaanitapaan voittaja saa kuitenkin kaikki valitsijamiehet.

Lopuksi pilakuva U.S. Politics Today -lehdestä. Kysymys kuuluu, mistähän vaalitaktisesta ilmiöstä tässä on kyse?

19.2.2008

Puolin ja toisin ...

Tämän päivän Hesarista (19.2) näkee, kuinka kilpailu ei ole vähentynyt pätkääkään sitten Supertiistain. Clintonin syyttäessä Obamaa sanojen plagioinnista toisen poliitikon puheista. Obamaa on sanottu huomattavan lahjakkaaksi puhujaksi, ja epäilemättä Clintonin yritys oli mielestäni horjuttaa edes hieman tätä pohjaa. Obamahan on kuronnut Clintonin etumatkaa kiinni kiihtyvällä vauhdilla.

"Jos koko ehdokkuus perustuu sanoihin, niiden pitäisi olla omia sanojasi", syytti Clinton, joka on usein sanonut, ettei Obamalla ole riittävää osaamista ja asiasisältöä Yhdysvaltain johtamiseen. - HS 19.2

Obama puolustautui väitettä vastaan ilmoittamalla, että poliitikko, jolta hän kohtaa lainasi, on hänen ystävänsä ja antoi luvan käyttää puhettaan. Eikä vain sitä, vaan itse ehdottanut Obamaa lisäämään sen puheeseensa.

Obaman leiristä vastattiin tuleen tulella muistuttamalla, että Clinton itse on käyttänyt monia Obaman iskulauseita omissa puheissaan.

Vaikka vaalitaistelun olisi pitänyt juuttua jo enemmän tai vähemmän asemasotaan, ei toiminta näytä tauonneen nimeksikään.

- Opiskelija Lämmössä -

Vaalitaistoa musiikkivideoin

YouTubessa videoita selaillessani yksi erottui selvästi muista. Barrack Obaman iskulauseesta "Yes, we can" tehty kappale on nähtävissä YouTubessa osoitteessa http://www.youtube.com/watch?v=uMO5r6H8lHM.

Video on mielestäni hyvää vaihtelua normaaleille toista herjaaville ja alentaville videoille. Musiikkivideon tarkoituksena on ilmeisesti kosiskella nuoria musiikkia rakastavia äänestäjiä. Kyseinen video tuo luultavasti myös jonkin verran latinoääniä, sillä siinä on espanjankielinen tekstitys ja itse laulussakin kuulee Obaman iskulauseen myös espanjaksi "si, podemos". Mielestäni musiikki on erittäin hyvä tapa vaikuttaa.

YouTubeen on satsattu näissä vaaleissa mielestäni yllättävän paljon. Videolla näkee myös monia ennen julkisuudessa olleita yhmisiä (mm. muusikoita), joten panostus videoon ei ole ollut mitenkään vähäinen. Suuri osa videolla esiintyvistä henkilöistä on Obaman tapaan värillisiä, mutta toki valkoisia kannattajiakin videolta löytyy. Kyseisellä videolla on myös Obaman puheesta muitakin otoksia kuin "Yes, we can" jotka on liitetty musiikkiin.

Media Uruguayssa

Uruguayn mediassa ollaan pääasiassa keskitytty Obaman sekä Clintonin väliseen kilpailuun. Enemmän kerrotaan kuitenkin Obamasta ja hänen vahvuuksista ja postiviisista puolista. Näyttää siltä että Obamaa suositaan Uruguayn mediassa. Clintonista spekuloidaan oikastaan vain mitä hän tarvitsisi Obaman voittamiseen.

Uruguayn suurimman lehden Diario El Paisin 14.2 julkaistun digitaaliversion mukaan Hillary Clinton tarvitsisi "onnen potkun", jotta pystyisi pidättelemään senaattori Obamaa takanansa.

Diario EL Paisin mukaan 19.2 "Obamanian" voi olla tuoda obamasta joko hyvät- tai huonot puolet esiin, joten se voi olla positiivisia vaikutuksia tai negatiivisia.

Barack Obama yllätti kaikki, sillä "Obamania" dominoi Yhdysvalloissa. Hän saa päivä päivältä tuhansia ihmisiä puolelleen hypnotisoimalla sensaatiomaisilla puheillaan. Nämä puheet aukaisevat uusia vakavia keskusteluja.

Onko Clinton PC ja Obama Mac?

Hillary Clinton on PC siinä, missä Barack Obama on Mac. Tähän johtopäätökseen asiantuntijat ovat tulleet tutkittuaan demokraattien pääehdokkaiden kotisivuja hillaryclinton.com ja barackobama.com . Tänään on Wisconsinin esivaalit. "Mac" johtaa gallupeissa mutta yksinumeroisin luvuin, mikä on selvästi vähemmän kuin muissa supertiistain jälkeisissä osavaltiovaaleissa.

Vaalikampanjat ovat taistelua tyylien ja mielikuvien välillä. Niidenkin takana on todellisuus, vaikkakin kuinka kätketty. Demokraattien vaalitaistelu on johtanut kiihtyvään vaalilupailuun, jota New York Timesin kommentaattori luokittelee populistiseksi. Terveydenhuollon rakenneuudistuksen lisäksi luvassa on hyvää mm. perheille ja opiskelijoille. Lupauksissa joku voi erottaa myös viestejä luopuneelle ehdokkaalle John Edwardsille.

Republikaanien puolella on hiljaisempaa. McCain on vahvistanut kongressissa kidutuksen (myös "pehmokidutuksen) ja samalla tässä asiassa presidentti Bushin vastaisen kantansa . Se ei ole estänyt vanhempaa ex-presidentti Bushia asettumasta julkisesti McCainin taakse. Ehkä samaa huomiota maailmalla ei ole saanut se, että myös Sitran yliasiamies Esko Aho ilmoittautui Ylen haastattelussa McCainin joukkoihin.

Linkit

Hillary Clinton
Barack Obama
New York Times

18.2.2008

Mainosten kamppailua Wisconsinin esivaalien alla

McCain voi jo keskittyä laatimaan strategiaa, jolla voitetaan koko vaalit, kun demokraateilla on keskinäinen kisa vielä täysin avoin. Se näkyy valmistautumisessa huomisiin Wisconsinin esivaaleihin. Pelin kovuus näkyy hyvin, jos tutustut dialogiin, mitä Obaman ja Clintonin tv-mainokset käyvät keskenään. Kuten New York Times jutussaan toteaa jääkiekkovertauksin, rukkaset on pudotettu ja mäiskintä alkanut.

Vilkaisepa tv-mainoksia niin pääset jyvälle, kuinka hienovaraista ns. negatiivinen mainonta on. Kustakin mainoksesta pääsee kiinni myös vastapooliin. Poimin ensimmäiset puheenvuorot Clintonin leiristä:

- Clintonin 1. mainos
- Clintonin 2. mainos
- Clintonin 3. mainos
- Clintonin 4. mainos
- Yksi myös Obaman leiristä