24.5.2008

Taas selitellään vanhoja sanomisia.

Hillary Clinton on joutunut selittelemään sanomisiaan sen jälkeen, kun hän otti esille murhatun Robert F. Kennedyn kohtalon. Clinton perusteli päätöstään jatkaa sillä, että esivaaleissa voi tapahtua mitä vain, kuten Robert F. Kennedylle, joka murhattiin kesken esivaalien kesäkuussa 1968.















Robert (Bob) Kennedy

Barrack Obaman leirissä asian esille ottaminen on erittäin paheksuttu asia tällä hetkellä. Clintonin vaalitiimin mukaan Clintonin tarkoituksena oli vain esittää, että vaalitaisto on ennenkin venynyt kesälle.

Santeri

22.5.2008

Mitä kuuluu jenkkitaloudelle?

Yhdysvaltain kansantalous on viime kuukaudet jatkanut kampailuaan taantumaa vastaan asuntomarkkinoilta alkaneiden ongelmien levitessä entistä laajemmalle talouteen. Maan hallinto ei kuitenkaan ole jäänyt sivustakatsojaksi vaan on elvyttänyt taloutta päättäväisin ottein. Kuluttajat ovat alkaneet saamaan massiiviseen elvytyspakettiin liittyviä veronpalautuksia, keskuspankki FED on laskenut ohjauskorkonsa kahden prosenttiyksikšn tasolle ja helpottanut luottokriisin kaltoin kohtelemien pankkien elämää pumppaamalla markkinoille lisää likviditeettiä.













FEDin pääjohtaja Bernanke

Pelot taantumasta eivät tosin ole toistaiseksi toteutuneet vaan BKT jatkoi kasvuaan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Kasvu tosin jäi vaatimattomaan 0,6 prosenttiin. Tilastoista huolimatta taantumaan uskovien pessimistien kerho on saanut lisää uusia jäseniä ja monen mielestä vähintäänkin osa 50 osavaltiosta on jo taantumassa. Valoa synkkyyteen on tuonut vientiteollisuuden hyvän vireen jatkuminen, joka tosin ei ole yksinään riittänyt estämään talouskasvun hidastumista.

Elvytyksestä huolimatta talouden vetureina toimivien kuluttajien luottamus on heikentynyt. Keskeisinä syinä tähän ovat olleet asuntomarkkinoiden kriisin lisäksi epävarmuus omasta työpaikasta sekä elintarvikkeiden ja polttoaineiden jatkuva hinnannousu. Moni kuluttuja onkin jo joutunut kiristämään vyötään, joka on näkynyt selkeästi esimerkiksi kauppaketjujen myyntiluvuissa. Kovasta myynnin kasvusta ovat nauttineet vain halpakaupat ja "varastoklubit". Kalliimmat ketjut ja erikoistavarakauppa ovat puolestaan kärsineet myynnin laskusta.

Kuluttajien lisäksi talouden ongelmat ovat iskeneet pahasti rahoitusalaan, joka on kärsinyt yhteensä yli sataan miljardiin dollariin kohoavat jättitappiot. Jenkkipankit eivät tosin ole jääneet lehdellä soittelemaan vaan tappioiden kattamiseksi on kerätty nopeasti uutta pääomaa, monissa tapauksissa ulkomaalaisilta sijoittajilta. Lisäksi kymmenille tuhansille hyvin palkatuille työntekijöille on näytetty ovea kulujen karsimiseksi.

Talouden kurimus ei kuitenkaan tule kestämään ikuisesti. Yleisen näkemyksen mukaan talouskasvu alkaisi kiihtyä jälleen tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä tai viimeistään ensi vuoden alkupuolella. Pahasti kärsineiden asuntomarkkinoiden toipuminen kriisistä puolestaan kestänee hieman pidempään.

JM 20.05.08

Linkit

FED: United States Central Bank
ECB: European Centrla Bank
Suomen Pankki, Bank of Finland

Ei vieläkään ratkaisua.
























Kentuckyn ja Oregonin esivaalit eivät ratkaisseet vieläkään Demokraattien presidenttiehdokasta. Obamalla on nyt yli puolet valitsijamiehistä, mutta hän ei ole vieläkään rikkonut 2 026 valitsijan rajaa, jolla hän voittaisi.

Obama voitti Oregonin vaalin selkein lukemin, mutta Kentuckyn vaalit vei murskalukemin Clinton. Kentuckyssa Clintonin kannatus oli vahvaa kaikissa äänestysryhmissä. Erityisesti hän sai ääniä vaaleaihoisilta, keski-ikäisiltä äänestäjiltä.

santeri

21.5.2008

Perhekin jo haukkujen kohteena.



















Michelle Obama harrastajakuvaajan ikuistamana 4.5.2008 (kuvaaja kyllä väittää sen otetun 15.9.2008!)

Republikaaneille ei riitä enää Barrack Obaman haukkuminen, vaan nyt he ovat alkaneet pilkkaamaan myös hänen vaimoaan. Obaman vaimo sanoi vaalitilaisuudessa Wisconsinissa, että hän on nyt ensimmäistä kertaa aikuisiässään todella ylpeä kotimaastaan. Republikaanit ovat nyt takertuneet tähän sanontaan väittäen, että Barrack Obaman vaimo Michelle Obama on epäisänmaallinen. Republikaanit ovat lisänneet internettiin mainoksen, jossa kerrotaan se, että Michelle Obama on isänmaallinen. Siinä on myös listattu ne asiat, joista republikaanit ovat ylpeitä omassa kotimaassaan.

Barrack Obama on ilmoittanut ettei hän hyväksy sitä, että hänen perheensä vedetään mukaan tähän loanheittoon.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/t/usavaalit/

santeri