26.1.2008

Lyhyt media-analyysi USA:n presidentin vaaleista

Uutisointi demokraattien Hillary Clintonin, Barack Obaman ja John Edwardsin väittely Las Vegasissa on hyvä esimerkki siitä, miten media vaikuttaa. Fox Newsin kirjoituksen toisessa kappaleessa manitaan, kuinka yleisö hurrasi Hilary Clintonille ja buuasi John Edwardsin ja Barack Obaman kritisoidessa Clintonia. Kirjoittaja kertoo myös Clintonin esityksen olleen hyvin vaikuttava.

Amerikkalaiset ovat jopa keksineet uudet adjektiivit ”nainen” ja ”värillinen” ja näitä käytetetään milloin puolesta milloin vastaan. Vieläpä sukunimi Clinton voidaan käsittää adjektiivina. Puhuttaessa Hilalry Clintonista positiivisessa mielessä hän on Hillary, mutta Obama ei ole juuri milloinkaan Barack, näin kuuleman mukaan myös amerikkalaisten kadun ihmisten parissa. Toisaalta Barack Obaman profiilia nostettaessa Hillary muuttuu aika ajoin Mrs Clintoniksi.

Miami Heraldin artikkelissa otsikko kertoo Giulianin tippunneen kolmanneksi. Huckabee on lehden mukaan charmantti entinen baptistipappi. Giulianin media on miltei tyrmännyt täysin. Suoraan häneen henkilönä ei niinkään puututa, vaan hänen liian demokraattisiin mielipiteihinsä. McCainia suitsutetaan sotasankarina, ja vastustajat käyttävät hänestä adjektiivia vanha.

Media vaikuttaa kaikkialla ja kaikkiin. Suurimmin median näissä vaaleissa luulisi kuitenkin vaikuttavan niihin äänestäjiin, jotka eivät aktiivisesti seuraa politiikkaa. He, jotka esivaalipäivän aamuna avaavat sanomalehden, luultavimmin katsovat kenen kuva on kannessa sanojen ”the strongist” kanssa.

- KT

Demokraattien Etelä-Carolinan esivaalien lähtöasetelmia

Etelä-Carolina osavaltiona

Etelä-Carolina on Yhdysvaltojen itärannikolla sijaitseva osavaltio, jonka pääkaupunki on Columbia. Sen valtauskonto on protestanttinen kristinusko. Kristittyjä asukkaista on 92%, joista 84% on protestantteja, kun taas katolisia vain 7%.

Osavaltio on äänestänyt presidentinvaaleissa rebublikaanien ehdokasta aina 1964 vuodesta lähtien vuoteen 2004 asti, vuoden 1976 poikkeusta lukuunottamatta.

Vaalien ehdokkaat ja ennakkoasetelmaa

Demokraattien esivaaleissa Etelä-Carolinassa ehdokkaina ovat Hilary Clinton, John Edwards, Mike Gravel, Dennis Kucinich ja Barack Obama. Alunperin ehdokkaina olivat vielä edellä mainittujen lisäksi Joseph Biden, Chris Dodd ja Bill Richardson, joista Biden ja Dodd jättäytyivät pois vaalitaistelusta jo tammikuun alussa, ja Richardsonkin tammikuun puolivälissä.

14.1-22.1 tehtyjen gallupeiden RCP keskiarvossa kolme ehdokkaista nousee esiin. Obama on vahvoilla tuloksella 42.8%, Clinton ei tule kaukana perässä tuloksellaan 30.6%, ja Edwards tulee kärkikolmikon viimeisenä tuloksellaan 14.2%.

Eri gallupeiden lähiaikoina saamat tulokset vaihtelivat vain vähän. Jos kuitenkin katsotaan tuloksia pidemmältä aikaväliltä, niin huomataan, että alunperin Clinton on ollut huomattavasti paremmissa asemissa. Hilary Clinton on ollut gallupeiden ykkönen lähes joka kerta aina aluvaiheista joulukuun puoleenväliin asti, mutta vuoden vaihduttua Obama on mennyt hänestä selvästi ohi. Äänestyspäivää lähestyttäessä Obaman suosio onkin ollut tasaisessa nousussa.

Viimeisimpänä pidetyissä esivaaleissa, jotka olivat Nevadassa 19.1, Clinton vei voiton saamalla 51% äänistä, Obaman seuratessa perässä 45% tuloksella.

Linkkejä

http://en.wikipedia.org/wiki/South_Carolina

http://www.sciway.net/gov/sc-election-2008-presidential-primary.html

http://www.realclearpolitics.com/epolls/2008/president/sc/south_carolina_democratic_primary-234.html

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Clintonille+latinot+ja+Obamalle+mustat+Nevadassa/1135233410241


- AP

25.1.2008

John Sidney McCain III







John Sidney McCain syntyi elokuun 29. vuonna 1936, Coco Solossa, Panaman kanava alueella. Uskonnoltaan McCain on baptisti. Sekä hänen isänsä ja isoisänsä olivat ansioituneita Yhdysvaltojen laivaston amiraaleja. McCainin kymmenen ensimmäisen ikävuoden ajan perhe muutti tiuhaan tahtiin isän työn perässä, ja tutuksi tulivat useat USA:n Tyynen meren laivastoasemat. Nuori McCain otti osaai aina kulloinkin tarjolla olevaan laivaston peruskouluun. Toisen maailmansodan loputtua perhe asettui aloilleen Pohjois-Virginiaan.

John McCainin isä ja isoisä olivat amiraaleja, ja vuonna 1954 myös hän meni isänsä jalanjäljissä Yhdysvaltojen laivastoakatemiaan ja valmistui sieltä neljän vuoden kuluttua. Vietnamin sodassa hän lensi A-4 Skyhawkia lentotukialuksilta. Hänen koneensa räjähti USS Forrestalilla 29. heinäkuuta 1967 siihen osuneesta raketista, mutta McCain pelastui onnettomuudessa, jossa 134 ihmistä sai surmansa. 26. lokakuuta 1967 McCainin Skyhawk ammuttiin alas, ja hän vietti viisi ja puoli vuotta sotavankina "Hanoin Hiltonissa." McCain vapautettiin 1973, ja hän palveli laivastossa vuoteen 1981 asti, jolloin jäi eläkkeelle kapteenina. McCain palkittiin lukuisin ansiomerkein.

John McCain on ollut naimissa kahdesti. Ensimmäisen liittonsa, naituaan Carol Sheppin vuonna 1965, yhteydessä hän adoptoi vaimonsa kaksi lasta ja he saivat vielä yhdessä yhden lapsen lisää. Toisessa liitossaan, jolloin hän nai nykyisen vaimonsa Cindy Hensleyn vuonna 1980, hän sai myös yhden biologisen lapsen vaimonsa kanssa, jonka lisäksi he adoptoivat lapsen Bangladeshista. McCain pääsi kongressiin vuonna 1982, ja senaattiin 1986. Vuonna 1997 TIME-lehti valitsi McCain 25 vaikutusvaltaisimman amerikkalaisen joukkoon.

Hän on Arizonan senaattori vuodesta 1987, ja voitti uudelleenvalinnan vuosina 1992, 1998 ja 2004. Hän pyrki republikaanien presidenttiehdokasehdokkaaksi vuoden 2000 vaaleissa, mutta hävisi Texasin kuvernöörille George W. Bushille. Hän on asettunut uudelleen ehdolle vuoden 2008 presidentinvaaleihin.

Vuonna 2000 McCain pyrki republikaanien presidenttiehdokkaaksi, muttei pärjännyt Bushille. Vuonna 2004 hän tuki Bushin jatkoa, ja ylisti tämän reaktiota terrorismihyökkäyksiin vuonna 2001. McCainia pidetään kuitenkin maltillisempana konservatiivina Bushiin verrattuna. McCain on poikennut puolueensa linjasta useaan kertaan, ja tämä on jopa johtanut siihen, että hänen on syytetty olevan rebublikaani vain näön vuoksi.

Senaattiin McCain pääsi vuonna 1982, kun Arizonan pitkäaikainen kongressimies John Jacob Rhodes jäi eläkkeelle. Senaattiin hän oli ehdolla 1986 Barry Goldwaterin jäätyä eläkkeelle ja valittiin hänen seuraajakseen. Vuonna 1997 TIME-lehti valitsi McCainin 25 vaikutusvaltaisimman amerikkalaisen joukkoon.

Vuoden 2000 presidentinvaalien esivaaleissa McCain voitti tärkeän ensimmäisen esivaalin New Hampshiressa, mutta hävisi Etelä-Carolinan Bushille ja yhdeksät esivaalit 13:sta "supertorstaina" maaliskuun alussa. Vuonna 2004 hän tuki Bushin jatkoa ja ylisti tämän reaktiota terroristihyökkäyksiin vuonna 2001, vaikka McCainiä pidetäänkin maltillisempana konservatiivina kuin Bushia. Tällä hetkellä McCain johtaa yhdessä demokraattien Hillary Clintonin kanssa koko USA:n kattavia kyselyitä. (Lähteenä myös: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200801247145355_ul.shtml )

McCainia on joskus kutsuttu "yksinäiseksi sudeksi", koska on hän poikennut puolueensa linjasta. Joidenkin konservatiivien mielestä McCain on sosiaalisesti maltillinen ja taloudellisesti konservatiivi, mikä vuonna 2000 johti hyökkäyksiin liiasta liberaalisuudesta ja nimittelyiksi republikaaniksi vain näön vuoksi ("Republican In Name Only"). Hän kannatti verohelpotuksia pienituloisille ja vastusti suurituloisten verohelpotuksia 2001 ja perintöveron poistoa 2003.

Hän vastusti uuden lentotukialuksen rakentamista ja ehdotti rahojen käyttöä ruokakupongeille elävien sotilaiden perheiden auttamiseen. McCain tuki Irakin sotaa 2003, mutta kehotti "huomattaviin toimintatavan muutoksiin" vaikkakin "pysymään kurssissa." Entisenä sotavankina hän esitteli vuonna 2005 McCain Detainee Amendmentin, joka kielsi julman, epäinhimillisen ja alentavan kohtelun kaikkien puolustusministeriön ja CIA:n pitämien vankien kuulustelussa. Senaatti tuki esitystä äänin 90–9.[1] Allekirjoittaessaan lain presidentti Bush kuitenkin lisäsi lakiin presidentille lisäyksen oikeuttaa kidutus terrori-iskujen estämiseksi.[2]

McCain vastustaa myös abortteja, paitsi äärimmäisissä tapauksissa. Hänen ja senaattori Kennedyn lakiesitys laittomien maahanmuuttajien ongelmaan armahduksen ja vierastyöläisten lukumäärän kasvattamisen myötä oli laajassa keskustelussa vuoden 2006 alussa.

McCainin poliittisia tekojaja kantoja:

-kannattanut pienituloisten verohelpotuksia, kun taas vastustanut suurituloisten verohelpotuksia ja perintöveron poistoa.
-vastustanut lentotukialuksen rakentamista, ja ehdottanut sen sijaan rahojen käyttämistä sotilaiden perheiden auttamiseen, jotka elävät ruokakupongeilla.
-tukenut Irakin sotaa, vaikkakin kehottanut ”huomattaviin toimintatavan muutoksiin”.
-tehnyt lakiesityksen, joka kielsi julman, epäinhimillisen ja alentavan kohtelun kaikkiin puolustusministeriön ja CIA:n pitämien vankien kuulusteluissa. Laki tulikin voimaan, vaikkakin presidentti Bushin lisäyksellä; kidutus oli presidentin luvalla oikeutettua terrori-iskujen estämiseksi.
-tukenut ”älykkään suunnittelun” opetusta kouluissa ja tukee kantasolututkimuksen laillistamista.
-vastustaa abortteja äärimmäisiä tapauksia lukuunottamatta. Tällä hetkellä McCain johtaa yhdessä demokraattien Hillary Clintonin kanssa koko USA:n kattavia kyselyitä.
Linkit:

Wikipedia suomi: http://fi.wikipedia.org/wiki/John_McCain

Explorer http://www.exploremccain.com/

Senaatin sivut.http://mccain.senate.gov/public/

Wikipedia in english: http://en.wikipedia.org/wiki/John_McCain

Kotisivu: http://www.johnmccain.com/About/


- MW & AP

24.1.2008

Willard Mitt Romney





Entinen Massachusettsin kuvernööri ja sijoittajamiljonääri, joka on kerännyt suuret kampanjavarat. Salt Lake Cityn olympialaisten toimitusjohtaja. Mormonina Romneyn pitää voittaa uskonnolliset ennakkoluulot. Vahva erityisesti ensimmäisenä äänestävissä esivaaliosavaltioissa. Willard Mitt Romney (s. 12. maaliskuuta 1947) on yhdysvaltalainen poliitikko, joka oli Massachusettsin kuvernöörinä 2003–2007. Hän oli myös vuoden 2002 Salt Lake Cityn talviolympialaisten toimitusjohtaja.

Uskonnoltaan Romney on mormoni ja ollut 30 kuukautta lähetyssaarnaajana Ranskassa. Romney meni naimisiin lukioihastuksensa Ann Daviesin kanssa 1968 ja heillä on viisi poikaa. Hän opiskeli Stanford Universityssa kaksi lukuvuotta ennen lähtöään saarnaajaksi ja jatkoi Brigham Young Universityssa alemman tutkinnon sekä opiskeli Harvardissa lakia ja kauppatieteitä. Hän ilmoitti helmikuussa 2007 pyrkivänsä republikaanien ehdokkaaksi Yhdysvaltain presidentiksi.


Linkit

Kotisivu http://www.mittromney.com/

Romney Wikipediassa http://fi.wikipedia.org/wiki/Mitt_Romney

IS-uutisia http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1445888


- MW


Michael Dale Huckabee






Michael Dale ”Mike” Huckabee on 52-vuotias republikaani, joka on kotoisin Hopen kaupungista yhdessä Bill Clintonin kanssa. Hän on toiminut aikaisemmin mm. Arkansasin osavaltion kuvernöörinä vuosina 1996-2007 ja baptistipappina. Huckabeen perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme lasta. Lisäksi hän soittaa Capitol Offense nimisessä rockbändissään. Vaikka Huckabeen kampanja onkin ollut taloudellisilta resursseiltaan kaikkein vaatimattomin. On hän kuitenkin onnistunut köyhän miehen kampanjassaan toistaiseksi erinomaisesti. Suurimpana apuna tässä ovat olleet ”saarnamiehen” asenne ja poliittinen ideologia, joka on vedonnut erityisesti republikaanien sisällä olevaan hajanaiseen evankeliskristittyjen ja muiden äärikonservatiivien ryhmään.

Huckabeen vaalikampanjan keskeiset teemat ovatkin uskonnollisuus ja konservatismi. Hän vastustaa ankarasti oikeutta aborttiin, kantasolututkimuksen sallimista, sekä samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Hän ei myöskään hyväksy evoluutioteoriaa vaan kannattaa raamatun mukaista luomisoppia.

Lisäksi Huckabee haluaisi ottaa nykyistä kovemmat otteet käyttöön laittomien maahanmuuttajien vastaisessa taistelussa. Tehostamalla ja lisäämällä mm. rajavalvontaa. Muiden ehdokkaiden tavoin, myös hän lupaa uudistaa terveydenhuoltojärjestelmää. Talouden ongelmien nouseminen tärkeimmäksi vaaliteemaksi on kuitenkin myrkkyä Huckabeelle, koska hänen vero- ja talouspolitiikkansa on pääehdokkaista eniten kysymyksiä herättävä. Sen kulmakivi on nykyisen verojärjestelmän täydellinen uudistaminen. Lakkauttamalla mm. tulovero ja korvaamalla se ”FairTax” tasaverolla.

Ehdotus tuskin tulee vakuuttamaan äänestäjiä nykyisessä taloustilanteessa jossa USA:n talous on jo käytännössä ajautunut taantumaan. Hurmoshenkistä saarnamiestä muistuttavan Huckabeen toinen merkittävä ongelma on hänen ulkopoliittisen kokemuksen ja ymmärryksen lähes täydellinen puuttuminen. Kampanjoinnin laajentuessa entistä valtakunnallisemmaksi myös pieni vaalikassa alkanee aiheuttaa ongelmia, koska amerikkalaisten vaalivankkureiden tärkein polttoaine on raha.


Linkit

Ehdokkaan vaalisivut http://www.mikehuckabee.com/

Saarnamiehen oma Youtube-kanava http://www.youtube.com/profile?user=explorehuckabee

Ruohonjuuritason tukitoimintaa http://hucksarmy.com/


- JM

Hillary Rodham Clinton






Hillary Diane Rodham Clinton syntyi 26.10 Chigagossa keskiluokkaiseen perheeseen muuttaen sieltä Park Ridgen esikaupunkiin Illinoisiin, viettäen siellä normaalin lapsuuden. Hän opiskeli Wellesley Collegessa pääaineenaan valtiotiede. Sieltä hän jatkoi opiskelemaan lakia Yalen yliopistoon jossa myös tapasi tulevan miehensä Bill Clintonin.

Hillary teki kesätöitä senaattori Walter Mondalen komiteassa siirtotyöläisten ongelmista ja kampanjoi 1972 demokraattien presidenttiehdokas George McGovernin puolesta. Hän sai oikeustieteen tohtorin arvon 1973. Valmistuttuaan hän työskenteli asianajajana ja Carnegie Council on Childrenin konsulttina. Vuonna 1974 hän muutti miehensä kanssa Arkansasiin.

Hillary Clinton oli Arkansasin koulutuksen tasoa valvojan komitean johdossa 1982–1992, maaseudun terveyskomiteassa 1979--. Hän ole perustamassa Arkansas Advocates for Children and Familiesia 1977 ja oli lastensairaalan lakiasioiden johtokunnassa. Hän oli myös useiden yritysten johtokunnissa kuten TCBY:n 1985–1992, Wal-Martin 1986–1992 ja Lafargen 1990–1992.

Yhdysvaltojen ensimmäinen nainen Hillarystä tuli 1992 Bill Clintonin astuttua presidentin virkaan. Hän toimi aktiivisesti terveydenhuolto-ohjelmien suunnittelussa ja hänet nimitettiin johtamaan terveydenhuolto uudistusta. Yleinen terveydenhuolto-ohjelma jouduttiin hylkäämään, mutta Clinton sai kuitenkin läpi valtion tukeman terveydenhuollon köyhille lapsille jotka ovat liian köyhiä saadakseen yksityisen vakuutuksen, mutta eivät myöskään saa köyhien medicaidia.

Hillary Clinton valittiin New Yorkin senaattoriksi 3.1.2001 saadessaan vaaleissa 55% äänistä republikaani Rick Lazionia vastaan. Hän ajoi toimia Afganistania vastaan ja vastusti Bushin esittelemiä veroleikkauksia. Uudelle kaudelle senaattiin hänet valittiin 2006. Tammikuussa 2007 hän ilmoitti pyrkivänsä demokraattien ehdokkaaksi vuoden 2008 presidentin vaaleihin.

Linkkejä
Kotisivu http://www.hillaryclinton.com/
Taistelu Obamaa vastaan http://www.msnbc.msn.com/id/16123860/
MySpace http://www.myspace.com/hillaryclinton

- EL

23.1.2008

Vaalikirje 23.01.

Huomenta vaaliväki,

No niin, kolme ehdokasesittelyä on valmiina! Käykääpä katsomassa ja kommentoimassa. Erittäin mielenkiintoinen on Juha Murron data ehdokkaiden käytössä olevista rahamääristä http://www.edelfoi.fi/fi/orgs/metodix/case/pressa2008/materials/071_raha .

Presidenttiveikkausta voit muuten käydä tarkistamassa milloin vaan, jos uusi tieto antaa siihen aihetta. Niin tekevät muutkin sen datan perusteella, mitä te keräätte. Opiskelijoiden lisäksi eDelfoin vaaliympäristöön on pääsy seuraavilla ryhmillä:

- delfoi -verkkometodiopiskelijoita

- opettajat

- muu henkilöstö

- tutkijoita useista organisaatioista

Torstaina kerätään välitulokset, joita voidaan verrata ryhmittäin toisiinsa. Perusäänestys jatkuu senkin jälkeen, mutta kuvaan astuu myös tarkentavia kyselykierroksia. Seuraavaksi haetaan ennustetietoa siitä, miten tulee käymään esivaaleissa Etelä-Carolinassa ja Floridassa.

Lopuksi listaus siitä, mitä vaalialueelta löytyy. Kaikilla aluilla sinulla on lupa vapaasti toimia. Annan teille tänään myös oikeudet muokata dokumentteja, joka yksinkertaisimmillaan onnistuu klikkaamalla Muokkaa-linkkiä dokumentin kohdalla:

- Etusivu http://www.edelfoi.fi/fi/orgs/metodix/case/pressa2008/ : projektin perustiedot ja linkit dokumentteihin

- Kyselyt http://www.edelfoi.fi/fi/orgs/metodix/case/pressa2008/listqueries : äänestykset ja tehtävät

- Materiaalit http://www.edelfoi.fi/fi/orgs/metodix/case/pressa2008/materials/index : dokumentit ja raportit

- Keskustelu http://www.edelfoi.fi/fi/orgs/metodix/case/pressa2008/forum : vapaa mielipiteenvaihto

- Ryhmäposti http://www.edelfoi.fi/fi/orgs/metodix/case/pressa2008/groupmai/ : sähköpostitoimisto

- Tiedostot http://www.edelfoi.fi/fi/orgs/metodix/case/pressa2008/files : sähköinen kirjasto

- Kalenteri http://www.edelfoi.fi/fi/orgs/metodix/case/pressa2008/calendar : henkilökohtainen ja ryhmäallakka

- Oma profiili http://www.edelfoi.fi/fi/orgs/metodix/case/pressa2008/uid : omien tietojen vaihto

- Hallinnointi: voi mm. hallita sisältöjä ja julkaisuja (muita toimintoja en kehota käyttämään, ne liittyvät eDelfoi -ympäristön hallintaan)

On hyvä välillä käydä vaihtamassa tunnukset viimemainitussa. Merkitse itsellesi samalla NIMIMERKKI, jota voi käyttää anonyymeissä keskusteluissa ja kommenteissa. Äänestäminen on alusta loppuun asti anonyymiä, mutta käyttäkää siinä kuten kommentoinneissa ja keskusteluissakin nimimerkkiä.

Tänään tulee vielä mukaan lisää opiskelijoita. Odotan kun he ovat ilmoittautuneet ja kerron sitten, ketä on mukana. Odotan myös joiltakin teistä vielä tietoa, minkälaista tavoitteita tälle opiskelulle on asetettu. Sitä mukaa kun edelliset hommat on tehty, jaan uusia tehtäviä. Voit myös itse ehdottaa sopivia tiedonhankintatehtäviä!

Kun ehdokkaat on esitelty heidän profiiliaan voidaan lihottaa kommenttipuheenvuoroin. Sitä toivon kaikkien tekevän.

Perusselvitettäviä asioita seuraavaksi on, miten ehdokkaat ovat tähän asti menestyneet jo käydyissä esivaaleissa sekä valitsijamiesten määrän että kannatusprosenttien mukaan? Mitä kertovat gallup -tiedot ehdokkaiden valtakunnallisesta kannatuksesta? Entä miten gallupit kertovat seuraavista esivaaleista Etelä-Carolinasta ja Floridassa? Republikaanien ehdokas Fred Thompson luovutti eilen. Mistä se johtui ja kuka siitä hyötyy? Entä jatkuuko pörssikurssien lasku ja läheneekö talouslama USA:ssa? Miten se vaikuttaa vaaliasetelmaan? Onko medialla lemmikkejä? Mitä paljastavat ehdokkaista käytetyt adjektiivit ?

Valitse tuosta oma duunisi ja ilmoita minulle! Jotain muutakin voit siis ehdottaa, mutta perustiedot pitää hankkia, jotta saadaan Delfoi-asiantuntijoille aineksia heidän analyyseilleen.

Mukavaa päivää,

Hannu

---

Tämä on eDelfoi.fi / Pressa 2008 -ryhmäpostiviesti

22.1.2008

Rudy Giuliani



Syntynyt 25/5 1944 Brooklynissa New Yorkissa Italialaiseen siirtolaisperheeseen. Katolinen Giuliani opiskeli alkuun poliittista historiaa ja filosofiaa, pyrkimyksenä katolinen pappistutkinto. Siirtyi kuitenkin opiskelemaan oikeustiedettä, valmistui 1968 juristiksi.

Aloitti poliittisen uran demokraattina. Giuliani oli Kennedyn perheen suuri ihailija, ja toimi vapaaehtoisena Robert Kennedyn vaalikampanjassa. Vuonna 1975 muutti puoluekantansa riippumattomaksi.

Toimi korkeissa viroissa valtion hallinnossa oikeusministeriössä. Vuonna 1980 muutti uudelleen puoluekantansa nyt republikaaniksi. Tässä muutoksesta on sanottu, että se ei ollut aatteellinen vaan tällä hän takasi työpaikkansa valtionhallinnossa.

Vuosina 1994 – 2001 Giuliani toimi New Yorkin kaupunginjohtajana. Sai aikaan kaupungissa positiivisia muutoksia, mutta samaan aikaan kamppaili omien aviosotkujensa kanssa. Mainetta sai vuoden 2001 syyskuun terrori-iskujen jälkihoidosta. Time -lehti nimitti hänet vuoden henkilöksi vuonna 2001. Sittemmin newyorkilaisten mielestä nykyinen kaupunginjohtaja Bloomberg on kuitenkin menestynyt tehtävissään paremmin kuin Giuliani.
Vuodesta 2005 asti on ollut huhuja Giulianin pyrkimyksestä presidentiksi. Helmikuussa 2007 hän julistautui virallisesti republikaanien ehdokkaaksi Alussa gallupit lupasivat Giulianille suurta kannatusta, tämän oletettiin kuitenkin johtuneen suurelti hänen julkkisasemastaan.

Giuliani sanoo kolmeksi pääteemakseen terroristin vastaisen sodan, laittomien siirtolaisten pääsyn estämisen USA:han rajojen sulkemisella, ja tiukemman kontrollin valtion turhaan rahan kulutukseen.

Irakissa olevia joukkoja hän ei kotiuttaisi ennen kun rauha maassa on taattu, ja terrorismi kumottu. Aselakeja hän ei menisi tiukentamaan, vaan hänen mielestä paras tapa kontrolloida rikollista aseen käyttöä on tuomita rikolliset jo olemassa olevien lakien mukaan. (?) Hänen verolaki uudistus on yksi jyrkimmistä USA:ssa. Hän poistisi perintöveron, pudottaisi yritysveron 35% 25% talouden nousemiseksi. Hänen veroleikkaukset säästäisivät amerikkalaisilta triljoonia dollareita.

Terveydenhuollon parantamiseen hänen vastaus on kilpailuttaminen, varojen ohjaaminen enemminkin potilaille ja lääkäreille, kunnes valtion byrokraateille. Giuliani kutsuu tätä ”the American Way”. Katolisena hän vastustaa homoavioliittoja ja aborttia.

Talousuudistukset perustuvat Giulianin mukaan byrokratian supistamiseen, veroleikkauksiin ja USA tunnetuksi tekemiseen globaalimarkkinoilla. Mediassa korostetaan hänen saavutuksia 911 organisoijana sekä rikostilastojen siistijänä. Giuliania pidetään maltillisena republikaanina.

Linkit
Vaalisivut www.joinrudy2008.com
Washington Post http://projects.washingtonpost.com/2008-presidential-candidates/rudy-giuliani/
CNN http://www.cnn.com/ELECTION/2008/candidates/rudy.giuliani.html

- KT

Barack Hussein Obama






Barack Hussein Obama syntyi Honolulussa Havaijilla vuonna 1961. Hänen vanhempansa olivat kenialainen Barack Obama vanhempi ja yhdysvaltalainen, kansasilaissyntyinen Ann Dunham. Vanhemmat tapasivat opiskellessaan Havaijin yliopistossa, missä Barackin isä oli vaihto-oppilaana. Obaman ollessa kolmevuotias hänen vanhempansa erosivat, jolloin isä palasi Keniaan. Äiti meni myöhemmin naimisiin indonesialaisen Lolo Soetoron kanssa, ja Barackin ollessa kuusivuotias perhe muutti Jakartaan. Neljä vuotta myöhemmin Obama muutti takaisin Havaijille äidinpuoleisten isovanhempiensa luokse. Barackin ollessa 21-vuotias hänen isänsä kuoli auto-onnettomuudessa.[ Äiti kuoli syöpään muutama kuukausi sen jälkeen, kun Obama julkaisi muistelmateoksensa Dreams from My Father vuonna 1995.

Obama opiskeli kaksi vuotta Occidental Collegessa Kaliforniassa käytyään High Schoolin loppuun. Occidentalista hän siirtyi Columbian yliopistoon kuuluvaan Columbia Collegeen. Hän opiskeli valtio-oppia erityisalanaan kansainväliset suhteet. Obama sai opintonsa päätökseen 1983. Tämän jälkeen hän työskenteli vuoden Business International Corporationin palveluksessa ennen muuttoa Chicagoon. Chicagossa hän työskenteli paikalliselle kansalaisjärjestölle, joka auttoi sikäläisiä kirkkoja järjestämään työharjoittelupaikkoja köyhien asuinalueiden asukkaille. Myöhemmin Obama opiskeli Harvardin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa (Harvard Law School).

Hän toimi Harvardissa opiskellessaan Harvard Law Review -lehden johdossa. Obama oli arvostetun lehden ensimmäinen mustaihoinen johtaja. Hän pääsi virkaan voitettuaan äänestyksessä David Goldbergin. Hänen luokkatoverinsa Michael Fromanin mukaan suurin osa luokan oppilaista oli liberaaleja, mutta joukossa oli kasvava konservatiivien ryhmä. Lähes jokaisesta asiasta oli kiistoja vasemmiston ja oikeiston kesken. Obama voitti äänestyksen Fromanin mukaan siksi, että konservatiivit uskoivat hänen kuuntelevan myös heidän ehdotuksiaan. Obama valmistui oikeustieteen maisteriksi vuonna 1991.

Obama palasi Chicagoon ja työskenteli muun muassa ihmisoikeusasioihin erikoistuneessa asianajotoimistossa Miner, Barnhill & Galand ja opetti vuodesta 1993 aina valtakunnan tason politiikkaan siirtymiseensä asti valtiosääntöoikeutta Chicagon yliopistossa. Vuonna 1996 Obama valittiin Illinoisin osavaltion senaattiin vaalipiiristä numero 13. Vaalipiiri käsittää Chicagon eteläpuolella sijaitsevan Hyde Parkin. Obama nimettiin senaatin sosiaali- ja terveydenhoitolautakunnan puheenjohtajaksi vuonna 2003, kun demokraatit saivat senaattiin jälleen edustajaenemmistön.
Obama pyrki Yhdysvaltain senaattiin Illinoisin osavaltiosta vuonna 2004. Republikaanien Peter Fitzgerald oli jättämässä paikkansa senaattorina. Obama voitti maaliskuussa 2004 pidetyt demokraattien esivaalit saaden 52,77 prosenttia annetuista äänistä. Obama sai 2. marraskuuta pidetyissä senaatin vaaleissa lopulta 70 prosenttia annetuista äänistä Keyesin jäädessä 27 prosenttiin. Obama on toiminut Yhdysvaltain senaatin jäsenenä virallisesti 4. tammikuuta 2005 alkaen. Hän on viides mustaihoinen senaattori Yhdysvaltain historiassa ja ainoa mustaihoinen nykyisistä senaattoreista.

Obama on myös kirjoittanut muutamia kirjoja, joista yksi tunnettu on hänen muistelmateoksensa Dreams from My Father vuonna 1995. Obama on kahdeksan vuoden aikana senaatissa työskennellyt demokraattien sekä republikaanien kanssa, auttaakseen perheitä tekemällä erillaisia ohjelmia kuten Earned Income Tax Credit. Tämä ohjelma hankki kolmessa vuodessa yli 100 miljoonaa dollaria leikkaamalla veroja. Barack Obama meni naimisiin vuonna 1992 Michelle nimisen naisen kanssa. Hänellä on kaksi tytärtä, Malia, 9 ja Sasha, 6 ja he asuvat Chicagossa.

Obama kuuluu seuraaviin senaatin lautakuntiin: ulkopolitiikka, terveys, koulutus, työllisyys, kansallinen turvallisuus, hallinnolliset asiat ja veteraanien asiat. Neljä kuukautta Obaman senaattoriksi valitsemisen jälkeen Time -lehti nimesi hänet yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Lokakuussa 2005 tehdyssä artikkelissa englantilainen New Statesman listasi Obaman yhdeksi kymmenestä ihmisestä, jotka voivat muuttaa maailmaa. Barack on myös pienenä käyttänyt huumeita, jotka ovat nousseet jälleen presidentin vaalien alla julkisuuteen.

Obama ilmoitti muodollisesti 10. helmikuuta 2007 Springfieldissä asettuvansa presidenttiehdokkaaksi. Hän nousi Iowan esivaaleissa demokraattien johtoon 38 prosentilla.

Linkit Obama Wikipediassa http://fi.wikipedia.org/wiki/Barack_Obama
Henkilöesittely senaatin sivuilla http://obama.senate.gov/about/
Kongressiesittely http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=E000286

- KN & SY

21.1.2008

Ehdokasmainokset

EHDOKKAIDEN MAINOSNETTISIVUT

Ehdokkaat

Huckabee http://uk.youtube.com/profile?user=explorehuckabee
Clinton http://uk.youtube.com/hillaryclinton
Gravel http://uk.youtube.com/profile?user=gravel2008
Giuliani http://uk.youtube.com/rudygiuliani
Paul http://www.ronpaul2008.com/video-network/
Edwards http://uk.youtube.com/profile?user=johnedwards
Obama http://www.barackobama.com/tv/
Kucinich http://uk.youtube.com/denniskucinich
Romney http://www.mittromney.com/Mitt-TV/index
Hunter http://uk.youtube.com/results?search_query=Duncan+Hunter&search=Search
McCain http://uk.youtube.com/results?search_query=John+McCain&search=Search


Lopettaneet:

Thompson http://uk.youtube.com/profile?user=fredthompson
Kucinich http://uk.youtube.com/denniskucinich

- MW

Presidenttiehdokkaat 21.01.2008

Demokraatit


Republikaanit


Hillary Rodham Clinton

Senaattori New Yorkista, ensimmäinen vakavasti otettava naisehdokas vaalien historiassa

Rudy Giuliani - Mayor of New York City, 1994-2001

New Yorkin ex-pormestari, tuli tunnetuksi New Yorkin terrori-iskun yhteydessä

John Edwards

Pohjois-Carolinan ex-senaattori, mukana jo edellisissä vaaleissa

Mike Huckabee - Governor of Arkansas, 1996-2007

Arkansasin kuvernööri, arvokonservatiivien ehdokas, saarnamies

Mike Gravel

Alaskan ex-senaattori

Duncan Hunter - Congressman

Kansanedustaja, on luovuttanut

Dennis Kucinich

Kansanedustaja Ohiosta, vetäytyi kisasta 25.1.

John McCain - U.S. Senator of Arizona

Arizonan senaattori, toisen maailmansodan sankari

Barack Obama

Illinoisin senaattori, ensimmäinen vakavasti otettava värillinen ehdokas vaalien historiassa

Ron Paul

Texasin kansanedustaja



Mitt Romney

Massachusettsin ex-kuvernööri, mormoni

Mustiksi hevosiksi on nimetty mm. ex-varapresidentti demokraattien Al Gore ja republikaanien George E. Pataki

Fred Thompson - U.S. Senator from Tennessee, 1994-2003

Thompson luovutti (New York Times 22.1.)

John Reid Edwards






Johnny Reid "John" Edwards syntyi 10.6.1953 Senecassa Etelä- Carolinassa kolmen osavaltion rajamaastossa. Hän syntyi aivan tavalliseen keskiluokkaiseen perheeseen. John oli sukunsa ensimmäinen yliopistoon päässyt. Hänen perheensä muutti useita kertoja, asettuen lopulta Robbinsiin, Pohjois- Carolinassa.

Collegesta John siirtyi North- Carolina State Universityyn ja valmistui sieltä hyvin paperein tekstiililaatujen kehittäjäksi 1977 ja hiukan myöhemmin hän valmistui myös lakiasioissa. Seuraavat 20 vuotta John työskenteli lakimiehenä kovasti työtä tekevien, ja tavallisten ihmisten hyväksi. Tämä ansaitsi hänelle maineen tämänkaltaisten ihmisten asian voimakkaana ja väsymättömänä puolustajana.

John Edwards on mennyt vaimonsa Elizabethin kanssa naimisiin ollessaan yliopistossa. He ovat saaneet neljä lasta joista yksi kuoli autokolarissa vuonna 1996. Elizabeth sairastaa parantumatonta rintasyöpää, mutta kampanjoi silti miehensä kanssa.

Vuonna 1998 John astui politiikan maailmaan voittaessaan vaalit Yhdysvaltain senaattiin. Hän voitti vaaleissa republikaani Lauch Fairlcothin noin 83.000 äänellä. Senaatissa Edwards jatkoi tavallisten työtä tekevien perheiden auttajan linjalla, kiinnittäen huomiota erityisesti kunnolliseen terveydenhuoltoon, parempiin kouluihin, kansalaisvapauteen, ympäristöön, sekä saadakseen isoja rahoja pois politiikasta. Yksinkertaisesti niihin asioihin, jotka ovat politiikassa kriittisiä.

Edwards otti osaa vuoden 2004 presidentinvaalikampanjaan John Kerryn kanssa. Vaikka moni demokraatti kannatti Edwardsia, toiset kritisoivat häntä kokemuksen puutteesta. Kerryn kampanjointi Edwardsin kanssa sai USCC:n (United States Chamber of Commerce) tukemaan George W. Bushia, Edwardsin vastustaessa eräitä sen ajamia asioita (Muun- muassa ”Tort reformia”). Tämä on Kerryn avustajien mukaan saanut Kerryn lausumaan, ettei hän koskaan olisi valinnut Edwardsia kumppanikseen vaalitaistelussa. Edwards ja Kerry eivät ole puhuneet toisilleen sittemmin.

Joulukuussa 2007 John Edwards ilmoitti olevansa mukana seuraavassa presidentinvaalitaistossa. Päätavoitteinaan köyhyyden poistaminen, taistelu kasvihuoneilmiötä vastaan, univesaalinen terveydenhuolto, sekä Yhdysvaltain joukkojen vetäminen pois Irakista. Edwardsin kamppanjabudjetti on noussut jo noin 23 miljoonaan dollariin sitten 2007 heinäkuun. Melkein 100 000 lahjoittajaa on nostanut Edwardsin budjetin sijalle heti Obaman ja Clintonin jälkeen. Iowassa 3 tammikuuta 2008 pidetyissä ensimmäisessä nimeämisprosessissa John Edwards sijoittui toiseksi 29.75 prosentilla. Ennen Edwardsia sijoittui Obama 37.58 prosentilla.

John Edwards sanoo taistelevansa köyhyyttä ja ilmastonmuutosta vastaan. Hän myöskin kotiuttaisi kaikki joukot pois Irakista. John Edwardsin vuoden 2008 vaalitaival näyttää tuskaiselta jo tulevia esivaaleja ajatellen, sillä Nevadan vaalikokouksissa 19.1.2008 sai Edwards vain 4 % annetuista äänistä. John Edwards jäi kolmanneksi myös New Hampshiren esivaaleissa, mutta on sanonut jatkavansa taistelua.

Linkit

Kotisivulta http://www.johnedwards.com/about/john/
Edwards Wikipediassa http://en.wikipedia.org/wiki/John_Edwards
Kongressin cv http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=E000286

- SS & RY