1.3.2008

Kuka hyötyy taloustaantumasta?

Maailman mahtavin -blogin keskusteluissa mahdollinen taloustaantuman ja sen vaikutukset vaaleihin jakoivat keskustelijoita viikolla 7.

Yhtäältä lukiolaiset uskoivat taloustaantuman tukevan republikaaneja ja toisaalta demokraatteja. Republikaanien taloustaantumista hyötymistä perusteltiin sillä, että aikaisemmat talouslamat Yhdysvalloissa ovat tapahtuneet demokraattien valtakaudella. Demokraattien hyötymistä sillä, että Euroopassa taloustaantumasta ovat perinteisesti hyötyneet demokraatit.

Keskustelu taloustaantuman merkityksestä käynnistyi, kun 25.2 julkaistiin uutinen, jossa kerrottiin republikaanien hyötyvän vaaleissa taloustaantumassa. Lähteenä uutisessa oli Associated Press. AP on vuonna 1849 perustettu amerikkalainen, verkossa toimiva uutispalvelu, jota käyttävät monet sanomalehdet ympäri maailmaa. Nykyisin AP:n pääkonttori tosin on Lontoossa ja sen omistaa monikansallinen APTV.

29.2.2008

Obama johtaa Texasissa

Taistelu demokraattien presidenttiehdokkuudesta alkaa kallistua Barack Obaman hyväksi.

Tänään julkaistun Reuters/C-SPAN/Houston Chronicle gallupin mukaan Obama johtaa Hillary Clintonia Texasissa kuudella prosenttiyksiköllä. Ohiossa Clinton johtaa, mutta Obama hengittää jo kahden prosenttiyksikön päässä.

Ensi tiistaina järjestettävät Ohion ja Texasin esivaalit ovat ratkaisevat Clintonin kampanjan jatkon kannalta.

Reuters

- Uutispäivystäjä

Bush ei usko taantumaan

Eilen lehdistötilaisuudessa puhunut presidentti Bush sanoi, että talouskasvun hidastumisesta huolimatta maa ei ole ajautumassa taantumaan. Lisäksi presidentti totesi uuden elvytyspaketin olevan tarpeeton.

Tuoreiden lukujen mukaan Yhdysvaltain BKT:n kasvu hidastui vuoden viimeisen neljänneksen aikana 0,6 prosenttiin.

- Uutispäivystäjä

McCainille uusia tukijoita

Utahin republikaanisenaattorit Bob Bennett ja Orrin Hatch päättivät hyppätä John McCainin kelkkaan.

Bennett kehotti myös Mike Huckabeeta heittämään pyyhkeen kehään ja liittymään McCainin joukkoihin.

Deseret Morning News

- Uutispäivystäjä

Likainen peli kiinnostaa lukiolaisia

Viikolla 7 "Maailman mahtavin" -blogin ykkösaihe on ollut likainen peli.
Likaista peliä käydään sekä demokraattien omassa leirissä että demokraattien ja republikaanien kesken.

Gallupeissa Barack Obama kipuaa pitkällä ja lyhyellä aikavälillä tasaista vauhtia Hillary Clintonin ohitse, raportoi Anni galluptiedoissa. Myös Uruguayin medioissa "obamania" puhuttaa, raportoi Uruguayin kirjeenvaihtajamme.

Obamanian suurimmaksi syyksi Maailman mahtavin -blogin kommenteissa epäillään Clintonin epäonnistunutta likaista peliä. Pääpuheenaiheita ovat olleet Clintonin plagiointisyyte ja Obaman somaliasu. Hillary Clinton syytti Obamaa puheen plagioinnista ja jäi myöhemmin samalla viikolla itse kiinni puheen plagioinnista. Clintonin epäillään myös vuotaneen julkisuuteen kuvan, jossa Obama esiintyy somalialaisessa kansallispuvussa. Kuvan takia Obama on joutunut viikon aikana todistamaan olevansa kristitty eikä muslimi.

Uutispäivystäjä kertoo, että obamania Yhdysvalloissa on saanut Obaman kääntymään McCainia vastaan.

28.2.2008

Evankelistijohtaja tukee McCainia

Texasilaisen evankeliskristittyjenkirkon johtaja ja Israelin ystävä John Hagee ilmoitti eilen tukevansa John McCainia presidentiksi.

Tuen osoitus on McCainille tärkeä, koska tähän saakka vaikutusvaltaiset evankeliskristityt ovat suhtautuneet epäillen häneen ja tukeneet pääasiassa Mike Huckbeeta.

Reuters

- Uutispäivystäjä

Bloomberg sanoi ei ehdokkuudelle
















New Yorkin pormestari ja liikemies Michael Bloomberg kertoi eilen, että ei aio asettua itsenäiseksi ehdokkaaksi Yhdysvaltain presidentinvaalissa.

Ratkaisustaan huolimatta hän sanoi uskovansa, että maan ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan puolueista riippumatonta lähestymistapaa.

New York Times

- Uutispäivystäjä

26.2.2008

Obaman kuva kuumentaa tunteita













Demokraattien presidenttiehdokkuudesta kamppailevat Barack Obama ja Hillary Clinton jatkavat tukkanuottasilla oloaan. Tällä kertaa kiistan aiheena on internetissä leviävä kuva jossa Obama on pukeutunut perinteiseen afrikkalaisasuun vieraillessaan Keniassa.

Kuvan julkistanut nettisivusto kertoo sen olevan peräisin Clintonin kampanjatyöntekijöiltä.

BBC News

- Uutispäivystäjä

Bush uskoo republikaanipresidenttiin

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kertoi eilen uskovansa, että äänestäjät valitsevat hänen seuraajakseen republikaanin.

Vuosittaisessa rahankeruutilaisuudessa puhunut presidentti Bush totesi myös, että tuleva presidentti ei saa tuntea itseään yksinäiseksi. Vaan republikaanien on jälleen otettava haltuunsa kongressi ja osavaltioiden kuvernöörienvirat.

Lisäksi presidentti muistutti republikaanien tarjoavan yhä vahvan arvopohjan äänestäjilleen: vahva puolustus, matalat verot ja yksilön vapaudet.

Columbus Telegram

- Uutispäivystäjä

25.2.2008

Usko taantumaan kasvaa

Yhä useampi amerikkalainen ekonomisti uskoo, että maan kansantalous ajautuu taantumaan tänä vuonna.

Tuoreen kyselyn mukaan taantumaan uskovien määrä on kaksinkertaistunut 45 prosenttiin vastaajista. Enemmistö kuitenkin odottaa taantuman olevan ”melko hillitty” ja kestoltaan lyhyt.

Ekonomistien mukaan elvytyspaketti ja keskuspankki FED:n koronlaskut alkavat jälleen vauhdittaa talouskasvua toisella vuosipuoliskolla.

Associated Press

- Uutispäivystäjä

Puerto Rico tukee McCainia

Karibialla sijaitsevan Puerto Ricon kaikki 20 republikaanien valitsijamiestä liittyi eilen John McCainin tukijoihin.

Puerto Rico on Yhdysvaltoihin kuuluva laajan itsehallinnon omaava alue. Tyynellä valtamerellä sijaitsevien saarten asukkaiden tapaan puertoricolaiset eivät saa äänestää presidentinvaalissa, mutta heillä on oma kongressiedustaja tosin ilman äänioikeutta.

- Uutispäivystäjä

24.2.2008

Nader mukaan presidenttipeliin

Kuluttaja- ja ympäristöaktivistina tunnettu Ralph Nader ilmoitti tänään lähtevänsä mukaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin itsenäisenä ehdokkaana.

Viidettä kertaa ehdolle asettuva vasemmistolainen Nader herättää pahaa verta demokraattipiireissä, koska hän on perinteisesti vienyt ääniä puolueen presidenttiehdokkailta. Erityisen katkerasti demokraatit muistelevat vuoden 2000 presidentinvaalin Flodiran tuloksia.

FOX News

- Uutispäivystäjä

Obama kääntyi jo McCainia vastaan.

Barack Obama ja Hillary Clinton käyvät vieläkin tiukkaa loanheittotaistelua. Kuitenkin saatuaan 11 suoraa voittoa Hillary Clintonissa useissa esivaaleissa, hän alkaa kiihtyvällä tahdilla kääntää loanheittoarsenaaliaan McCainia, republikaaniehdokasta, kohti.

Obama syyttää McCainia New York Timesin mukaan mm. siitä, että hänen avustajansa McCainia autellessaan ovat sivussa hoitaneet omia "bisneksiään" ja asioitaan.

Lisäksi Obama lataa jälleen kerran terveydenhuoltokiistan haulit lokahaulikkoonsa ja syyttää McCainin keräävän rahoitusta vaalibudjettiinsa suunnittelemalla terveydenhuoltosuunnitelmansa lääkefirmojen ja vakuutusyhtiöiden puolestapuhujien mallin mukaan. Hän myös sanoo McCainin terveydenhuoltosuunnitelmien olevan George Bushin tyylisiä ja sanoo "Se ei toiminut silloin, eikä toimi nytkään".

Obama suunnittelee itse vähentävänsä nuorien sairastamia tauteja esimerkiksi kieltämällä hiilihappoisten juomien myynnin kouluista "Jotta he edes joskus joisivat myös vettä".

-Kloonisetä-


http://www.nytimes.com/aponline/us/AP-Obama.html?scp=6&sq=Obama&st=nyt

McCainille ”lisäpotkua” Tyyneltä valtamereltä

Republikaanien presidenttiehdokkuuden jo käytännössä itselleen varmistanut John McCain sai eilen taakseen Tyynellä valtamerellä sijaitsevien Amerikan Samoan ja Pohjois-Mariaanien valitsijamiehet.

- Uutispäivystäjä

PS. Vaikka saarten asukkaat ovat Yhdysvaltain kansalaisia he eivät pääse äänestämään varsinaisessa presidentinvaalissa.

”Häpeä, Barack Obama!”

Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Hillary Clinton ja Barack Obama jatkoivat eilen keskinäistä hiekkalaatikkoleikkiään.

Vaalitilaisuudessaan Ohiossa esiintynyt Clinton syytti Obamaa virheellisen tiedon levittämisestä koskien hänen suunnitelmaansa uudistaa terveydenhuoltojärjestelmä ja väitti tämän käyttävän republikaaneilta omaksuttua vaalitaktiikkaa. Clinton jatkoi kilpakumppaninsa arvostelua myös tapahtuman jälkeisessä lehdistötilaisuudessa sanomalla: ”Häpeä, Barack Obama!”

Obaman tukijoukot kiistivät välittömästi väitteet ja vastasivat syyttämällä Clintonia mm. ”lokakampanjan” käymisestä.

Reuters

- Uutispäivystäjä