7.2.2008

Facebook














Vielä mukana olevista ehdokkaista Hillary Clintonilla, Barack Obamalla ja Mitt Romneylla on facebook –sivustoilla omat sivunsa. Sivut löytyvät myös jo luovuttaneilta John Edwardsilta ja Rudy Giulianilta.

Siinä kohdassa missä normaalisti lukee 'ystävät', lukee ehdokkaillamme 'kannattajat'. Eniten kannattajia facebookissa on Hilary Clintonilla, jolla heitä on tällä hetkellä 94,332. Toisella demokraattien ehdokkaalla, Barack Obamalla, kannattajia näillä sivustoilla on vain 389,010.

Mitt Romney taas, on Facebookissa kerännyt 42,685 kannattajaa.

Nämä luvut eivät ole kuitenkaan pysyviä, vaan ne saattavat vaihdella jopa päivittäin. On myös tärkeää huomioida, että facebookilla on oma tietynlainen kohderyhmänsä. Lisäksi se on kansainvälinen sivusto, joten kannattajat eivät välttämättä ole Yhdysvaltalaisia, vaan he voivat olla lähes mistä päin maailmaa tahansa. Facebook siis kertoo ehdokkaiden kannatuksesta aivan erilaisia seikkoja, kuin esimerkiksi osavaltioissa järjestetyt gallupit.

Ehdokkaiden sivuilla on tietoja ja esittelyä ehdokkaista, mutta siellä käydään myös keskustelua; kommentteja löytyy niin puolesta kuin vastaankin.

Lähde:

http://www.facebook.com/

- AP

5.2.2008

Caucus

Caucus on paikallinen tapaaminen Demokraatien ja Republicaanien puolueiden välillä eri osavaltioissa ympäri Pohjois-Amerikkaa.

Caucusessa äänestäjät on jaettu ryhmiin sen mukaan ketä henkilöä he tukevat. Nämä henkilöt yrittävät saada lisää henkilöitä heidän puolelleen, he voivat jopa pitää puheita saadakseen ihmisiä puolelleen.

Caucuseksen loputtua lasketaan niiden ihmisten määrä ketkä on voitettu ryhmiin mukaan. Tämä on ensimmäinen askel pitkässä prosessissa, jossa pyritään valitsemaan ihmisiä, jotka edustavat coloraadon kansainväilessä puoluekokouksessa.

Lähteet

http://www.commoncause.org/site/pp.asp?c=dkLNK1MQIwG&b=3748857

www.m-w.com

- KN


4.2.2008

Connecticut

Connecticut on 3,5 miljoonan asukkaan osavaltio Yhdysvaltojen koillisosassa Uuden Englannin alueella. Osavaltio on yksi Yhdysvaltojen rikkaimmista. Keskipalkka lähemmäs 50 000 usd, mikä on Yhdysvaltojen suurimpia. Etelä Connecticutissa asuu paljon suurituloisia New Yorkissa työkenteleviä ihmisiä. Valyiossa on yli 86 % valkoisia ja hieman yli 10 % mustia. Connetcticut on keskusta-liberaalinen osavaltio, jonka äänet ovat menneet demokraateille viimeisissä neljässä vaalissa.

Republikaaneilla on 30 valitsijamies paikkaa, joista esivaalien voittaja saa kaikki. Ennusteet ovat selvästi McCainin puolella, gallupien mukaan hän johtaa yli puolella toisena olevaa Romneyta.

Demokrateeilla on jaossa 60 valitsijamie paikkaa, jotka jaetaan ehdokkaan saaman äänimäärän mukaan. Hilary Clintonin pitäisi kaikkien tilastojen mukaan olla tämän osavaltion selvä voittaja, mutta viimeisemmät gallupit kertovat Barrack Obaman kirineen Clintonia kiinni ja he ovat lähellä tasatilanetta tällä hetkellä.

Linkit

Real Clear Politics http://www.realclearpolitics.com/epolls/2008/president/ct/connecticut_democratic_primary-273.html

Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Connecticut

- KT


Georgia

Georgia on Yhdysvalötojen yhdenneksi suurin osavaltio, asukasluku yli 9 miljoonaa. Georgiassa on 64 % valkoisia ja 31 % mustia, näistä 76 % protestantteja, 8 % katolisia ja 12 % metodisteja. Keskitulo on Yhdysvaltojen 10 tilalla 40 000 usd. Jos Georgia olisi itsenäinen valtio se olisi 18 rikkain koko maailmassa. Yli 130 vuotta Georgiassa on ollut demokraattinen kuvernööri, osavaltio on äänestänyt ns. ”southern demokrats” , jotka ovat hyvin konservatiivisia. Kuitenkin esimerkiksi abortti kysymys on tehnyt Georgialaisista republikaanis mieleisiä. Suurimmat demokraattikannattaja löytyväy mustien kaupunkilaisten joukoista. Republikaanikannattajat taas suurilta esikaupunki alueilta. 1960 jälkeen Georgia on kannattanut demokraatti presidenttiä vain kolmesti. 1992 Bill Clinton voitti niukalla enemmistöllä.

Vuonna 2004 kannatus republikaanit 57,97 % demokraatit 41,37 %

Georgian mustat ja kristityt äänestäjät ovat tärkein kohderyhmä näissä vaaleissa. Mustat todennäköisesti kääntyvät Obaman taakse, ja kristutyt Huckabeen taakse. McCain tulee kalastamaan äänet liberaali konservatiiveilta joten Huckabee tulee todennäköisesi jäämään.

Gallupit

DEMOKRAATIT

Clinton 41 %

Obama 47 %

ei vielä päätttäneet 10 %

REPUBLIKAANIT

Huckabee 18 %

McCain 33 %

Romney 17 %

ei vielä päättäneet 17 %

Linkit

http://www.mcclatchydc.com/227/story/26342.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_(U.S._state)

- KT


Massachusetts

Massachusetts on kokoaan paljon vaikutusvaltaisempi osavaltio. Väkiluku on 6,5 miljoonaa suhteellisen pienellä alueella, jota lukuisat joet halkovat.

Pääkaupunki Bostoniin keskittyy useiden huippuyliopistojen kampukset. Alue on vanhinta eurooppalaisasutusta ja tunnettua vapaamielisyydestään. Se on ainoa osavaltio joka hyväksyy samanpuolen sukupuolen viralliset liitot.

Siinä mielessä on yllättävää, että osavaltio on siirtolaiskriittisyyden vaaliteemkseen ottaneen ex-kuvernööri Mitt Romneyn kotikenttää. Romney lähtee joka tapauksessa suosikkina vaalikehiin. Haastaja McCain on ratsastanut toisen superin (superbowl) kannattamana vastarintaan, muttei taida yltää yllätykseen. Demokraattien puolella Clinton on yhtä selvä suosikki.

Viimeisest "pollit" (gallupit) lupaavat seuraavia lukuja: Clinton 57%, Obama 33%, McCain 34%, Romney 57&, Huckabee 3% ja Paul 3%. Mielenkiintoiseksi Massachusettsin vaalit tekee myös se, että niissä on käytössä "caucus" -menettely.

Lähteet

Massachusetts http://fi.wikipedia.org/wiki/Massachusetts

U.S. Politics Today http://uspolitics.einnews.com/


Minnesota

Minnesota on keskilännen "suomalaisosavaltio", johon sata vuotta sitten muutti paljon suomalaisia siirtolaisia. Sopivasti sen väkimääräkin on osapuilleen sama kuin Suomen eli reilut 5 miljoonaa. Kuvaa täydentää maine "10.000 järven maana". Järviä pitkin pääsee myös pohjoisen naapurin Kanadan maaperälle. Ilmasto-olosuhteetkin ovat samanlaiset kuin meillä. Itse asiassa koko osavaltiota leimaa Pohjoismaista ja Saksasta siirtynyt väestö, joka vasta viime vuosina on moninaistunut sisäisen maahanmuuton kautta.

Suurin asutuskeskittymä on ns. kaksoiskaupunki (twin cities) Minneapolis ja St. Paul. Osavaltio on tunnettu korkeasta elin- ja koulutustasostaan sekä maltillis-liberaalista poliittisesta ilmapiiristään. Vaaliasetelma on mielenkiintoinen: Clinton 40%, Obama 33%, McCain 41%, Romney 17% ja Huckabee 22%. Odotettavissa on vielä melkoisia heittelyitä ennen supertiistaita.

Lähteet

Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota


CNN http://edition.cnn.com/2008/POLITICS/02/04/national.poll


Missouri

Missouri ostettiin aikoinaan Ranskalta 205 vuotta sitten. Siitä tuli muutamia kymmeniä vuosia myöhemmin portti länteen ja lännen valloitukseen. Mississippi -joki avaa toisen luonnollisen kulkutien etelään. Sisällissodassa osavaltio jakautui kahtia. Osavaltion kuuluisa "poika" on Mark Twain, jonka kirjat saavat mieltämään osavaliton syvään etelään. Kulttuurisesti se sitä ehkä onkin. Virallisesti se kuuluu keskilänteen. Pääkaupunkin on Jefferson City ja suurin kaupunki Kansas City. St. Louis vuorostaan muodostaa laajimman kaupunki- eli metropolialueen.

Keskilännen ja erityisesti Missourin vaalitilanne on tiukka. Galluerot ovat pieniä ja tilanne saattaa muuttua loppuun asti: Clinton 48%, Obama 44%, McCain 32%, Romney 29% ja Huckabee 29%.

Lähteet

Wikipedia http://fi.wikipedia.org/wiki/Missouri


U.S Politics Today http://uspolitics.einnews.com/


Esivaalit New York

New York City on Yhdysvaltojen väkirikkain ja tiheimmin asutettu kaupunki. New York on tärkeä vaaliosavaltio kaikille kilpailijoille.

New Yorkin esivaalit käydään supertiistaina 5. helmikuuta. Republikaaniehdokkaista eniten ääniä tulee kerämään todennäköisesti John McCain, sillä hän on New Yorkin kaupungin vanha pormestari. Ennakkogallupissa McCainille veikataan 49%, Mitt Romneylle 30% ja Mike Huckabeelle 28%.

Hillary Clinton tulee olemaan Obamalle luultavasti ylitsepääsemätön vastus New Yorkissa ”Ison omenan” senaattori Clintonille. Ennakkogallupit menevät Hillarylle prosentein: Clinton 52, Obama 34.

Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/New_York

www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Esivaalit+ja+presidentin+valinta/1135233567228

www.uusisuomi.fi/ulkomaat/12790-mccain-voittoon-irakin-sodan-kannattajien-aanin

-SS

Huckabeen profiili

Mike Huckabee on mielestäni vanhoillisella linjalla ajava henkilö. Hän vastustaa joidenkin mielestä voimakkaimmalla mahdollisella tavalla homoavioliittoja, sekä aborttia. Lisäksi hän on suuri yksiavioisuuden ihannoija. Tämä ei sinänsä ole yllättävää, sillä hänhän on sentään entinen pappi.

Huckabee myöskin vaatii tiukkaa rajavalvontaa ja kannattaa laittomien siirtolaisten poistamista maan rajojen ulkopuolelle. Hän ei myöskään vetäisi joukkoja Irakista sen pohjoisprovinssissa vaikkuttavan Al’Quaida verkon vuoksi. Hänen sanojensa mukaan “We have never in our history declared war until "a week from Wednesday," we have always declared war until victory.“

Lisää sisäpolitiikasta. Huckabee ajaa mahdollisuuttaa asettaa tasa-arvoinen koulutus kaikille USA:n lapsille. Hänen mukaansa ura Arkansasin kuvernöörinä ja osavaltion nousseet koetulokset todistivat hänen koulutusreforminsa tehokkuudesta. Energiapolitiikasta vielä sen verran, että Huckabee ajaa Amerikan omavaraisuutta koskien energiataloutta. Hänen mukaansa hänen ensimmäinen tehtävänsä presidenttinä on lähettää suunnitelmat Yhdysvaltain energian omavaraisuutta koskevista tavoista.

Huckabeen äänestäjät ovat todennäköisesti vanhoillismielisiä, joiden olisi helppo kuvitella asettua entisen papin taakse, varsinkin kun hän ajaa parempaa koulutustasoa ja yleistä turvallisuutta. Kuitenkin kanta joukkojen pitämiseksi Irakissa ja hänen puheensa eivät tuo varmasti hänelle tukijoita yhä enemmän ja enemmän Irakin sotaa vastaan käyvässä USA:ssa. Nämä eivät kuitenkaan ole ainoita Huckabeen ajamista asioista. Monet amerikkalaiset voivat kääntyä Huckabeen taakse tulevaisuudessa, ja jos hän pääsee toiseksi presidenttiehdokkaaksi, voi hän olla ainakin jonkinlainen haaste hänelle, kuka tahansa vastapuoleksi sitten asettuukin, vaikka Huckabeella ei välttämättä tule olemaan karismaa tai “katu-uskottavuutta” kuten monilla median suosikeilla on.

Huckabee perustaa kaiken perinteisille konservatiivisille arvoille. Talousasiat eivät ole miehen vahvin puoli. Kristllisyys tuo ääniä määrätyltä ryhmältä.

Linkit

http://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Huckabee

http://www.mikehuckabee.com/?FuseAction=HQs.Home

- JM, RY

Profiilit

Profiilissa on 16 aihealuetta, joiden suhteen ehdokkaat on luokiteltu. Kunkin ehdokkaan profiilit on kuvattu myös erikseen: Clinton, Edwards, Obama, Giuliani, Huckabee, McCain ja Romney.

TEEMA




Terveydenhoito

valtiovastuu

< -- - +- + ++ >

yksityinen sairasvakuutus

Sosiaaliturva

valtiovastuu, autetaan veroin

< -- - +- + ++ >

oma- ja perhevastuu, armeliaisuus

Irak

asiat ensin kuntoon

< -- - +- + ++ >

vetäydytään heti

Eurooppa

ehdokas ei tunne Eurooppaa

< -- - +- + ++ >

ehdokas tuntee hyvin Euroopan

Turvallisuus

tarvitaan kovat otteet

< -- - +- + ++ >

pehmeät otteet riittävät

Energia

kilpailukyky ja teknologian kehitys

< -- - +- + ++ >

uusiutuva energia ja säästö

Siirtolaisuus

tarvitaan lisää rajoituksia

< -- - +- + ++ >

tarvitaan lisää siirtolaisia

Talous

valtio-ohjausta lisää

< -- - +- + ++ >

vapaat markkinat ohjaamaan

Koulutus

valtiokoulutusta vahvistetaan

< -- - +- + ++ >

yksityiskoulutusta vahvistetaan

Homoliitot

ehdokas ei hyväksy

< -- - +- + ++ >

ehdokas hyväksyy

Abortti

ehdokas ei hyväksy

< -- - +- + ++ >

hyväksyy

Köyhyys

tarvitaan valtion köyhyysohjelma

< -- - +- + ++ >

ei tarvita valtion lisätoimia

Asekontrolli

tiukemmin luvanvaraiseksi

< -- - +- + ++ >

vapaa aseenkanto-oikeus

Kantasolututkimus

ei hyväksy

< -- - +- + ++ >

hyväksyy

Vähemmistökiintiöt

ei hyväksy

< -- - +- + ++ >

hyväksyy

Rock-uskottavuus

ei säteilyä

< -- - +- + ++ >

on karsimaa


Grafiikka

Pääehdokkaat


Hillary Clinton


Barack Obama


John McCain


Mitt Romney

Huckabee

Giuliani

Edwards



Oma profiili

Sylinteriin on summattu kymmenen opiskelijan yhteistulokset. Summaprofiili poikkeaa merkittäväasti etenkin republikaanisten ehdokkaiden profiileista.

Toinen äänestys

PRESIDENTINVAALIT 2008








1 = Delfoi

2 = Opiskelija

3 = Opettaja

4 = Tutkija

5 = Muu

TODENNÄKÖISET VALINNAT

Kenet todennäköisesti valitaan Yhdysvaltain presidentiksi 5.11.2008?








1 = Hillary Clinton

2 = John Edwards

7 = Rudy Giuliani

3 = Mike Gravel

6 = Mike Huckabee

4 = Dennis Kucinich

8 = John McCain

5 = Barack Obama

9 = Ron Paul

10 = Mitt Romney

Kenet todennäköisesti valitaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi 28.8.2008?







1 = Hillary Clinton

2 = John Edwards

3 = Mike Gravel

4 = Dennis Kucinich

5 = Barack Obama

Kenet todennäköisesti valitaan republikaanien presidenttiehdokkaaksi 4.9.2008?







1 = Rudy Giuliani

2 = Mike Huckabee

3 = John McCain

4 = Ron Paul

5 = Mitt Romney

Perusteluja

Aika isot voimat ovat työntämässä Hillarya takaisin valkoiseen taloon. Ja mikäs siinä, mutta jotain sellaista vaikeasti tunnistettavaa hänen hahmossaan on. Ihan niin kuin ei sisältä ei löytyisikään sitä empaattista ihmistä, mitä poliittinen ohjelma lupaa.

Clinton voittaa rahalla ja muutosta hakevan suunnan ansiosta. Rep ehdokkaaksi veikkaan edelleen mcainia vaikka romneyllä onkin enemmän rahaa.

Tällä hetkellä kaikkein todennäköisimpänä voittajana pidän edelleenkin Hillary Clintonia, koska amerikkalaiset näyttävät haluavan ”muutosta” republikaanien valtakauden jälkeen. En jaksa uskoa, että Barrack Obamalla riittäisi uskottavuutta tulla valituksi tehtävään, koska hänellä ei ole todellisuudessa mitään tarjottavaa äänestäjille. Edwardsin "comeback" alkaa taas olemaan jo täyttä utopiaa. Tällä hetkellä suosituimman republikaani ehdokkaan John McCainin mahdollisuuksia taas heikentää hänen ikänsä, joka on monien mielestä jo liian korkea. Muillakin republikaaneilla on omat ongelmansa Mitt Romney on mormoni, Mike Huckabeen äärikonservatiiviset mielipiteet tuskin taas vetoavat riittävän suureen yleisöön ja Rudy Guilianin juna saattoi jo mennä. Pitää kuitenkin muistaa, että varsinainen vaalitaistelu ei ole edes alkanut kunnolla ja vaaleihinkin on vielä pitkä matka. Tässä vaiheessa on kuitenkin paikallaan muistuttaa, että valitaan presideniksi kuka tahansa niin Yhdysvaltain ulkopolitiikan perinteiset päälinjat eivät muutu mihinkään, vaikka Euroopassa muuta haihatellaankin.

Valintani perustuvat nykyisiin gallupeihin.

Clintonin ja Obaman kaksintaistelu tiukkaa, mutta valitsijamiesten ja rahatilanteen perusteella Clintonin tilanne näyttää paremmalta. Romneylla esivaalitulokset lupaavia, rahaa kassassa vielä hyvin verrattuna muihin ehdokkaisiin sekä valitsijamiestilanne hyvä.

Ainakin tämän hetkisten gallupien mukaan näyttäisi tältä.

Todennäköistä näin!

Clinton on vahvoilla gallupeissa, sekä on nousemassa äänestysprosenteissa huimaa vauhtia. Varmaa kuitenkin on, että Obaman kanssa tulee taisteltua demokraattien paikasta kynsin hampain.

Presidentiksi pääsee tällä kertaa demokraatti. Pettymys republikaanien 'dabljuu'-Bushiin on sitä luokkaa, että puoluevalta vaihtuu. Mutta täpärää tulee olemaan demokraattien keskinäinen taistelu.

Luulen Obaman voittavan presidentin vaalit, koska hän on värillinen hän tulee luultavasti saamaan suurimman osan värillisten äänistä, koska hän on nuorempi kuin muut ihmiset voivat samaistua häneen ja koska hän näyttää niin kiltiltä ja kunnolliselta, että monet luultavasti uskovat kaiken mitä hän sanoo.

Esivaaleissa näyttää olevan etelävaltiot jäljellä, taitaa mennä Clintonille ehdokkuus. Varsinainen vaali vaikeampi jollei mahdoton ennustaa. Viime vaalien ylivoiman perusteella Mc Cain. Rahaa tullee kassaan lisää esivaalin jälkeen. Demokraateilla ollut aina hankalaa 2. kierroksella. Republikaanien esivaali hankala ennustaa, on pelkkä veikkaus. Naiset villi kortti loppusuoralla. Menevätkö puoluerajat rikki. Ehkä.

Floridassa tilanne Clintonin ja Mc Cainnin eduksi. Odetellaan super tuesdayta.

Ei muutosta päälinjoihin. Clinton voittaa Obaman niukasti. Samoin ajallaan McCainin, vielä niukemmin. Oletettaen, että päävaali on kohtuullisen rehellinen, eikä tällä kertaa tarvitse käyttää Korkeinta Oikeutta.

H. Clinton nostaisi Yhdysvallat ja sen talouden oikealle pohjalle. Lopettaisi Irakin sodan ja loisi maahan turvallisuutta sekä toteuttaisi mahdollisia uudistuksia, mitä tässä maassa tarvitaan. R. Guliani voisi toimia tässä tehtävässä, mutta ei vakuuta taustallaan ja olemuksellaan sekä on paljon samoilla linjoilla kun Bush. Ei pysty nostamaan Usa:n taloutta vaan laskemaan sitä edelleenkin.

Hillary voittaa pressavaalit. Vakuuttava ammattitaito ja poliittinen tausta. Saa lisäksi empatiapisteet: kansa tukee kun on ollu vaikeeta ukkelin tempausten vuoksi.

TOIVOTTAVAT VALINNAT

Kenet toivottavasti valitaan Yhdysvaltain presidentiksi 5.11.2008?







1 = Hillary Clinton

2 = John Edwards

7 = Rudy Giuliani

3 = Mike Gravel

6 = Mike Huckabee

4 = Dennis Kucinich

8 = John McCain

5 = Barack Obama

9 = Ron Paul

10 = Mitt Romney

Kenet toivottavasti valitaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi 28.8.2008?







1 = Hillary Clinton

2 = John Edwards

3 = Mike Gravel

4 = Dennis Kucinich

5 = Barack Obama

Kenet toivottavasti valitaan republikaanien presidenttiehdokkaaksi 4.9.2008?







1 = Rudy Giuliani

2 = Mike Huckabee

3 = John McCain

4 = Ron Paul

5 = Mitt Romney

Perusteluja

Obama vetoaa tuoreudellaan ja taustansa moniaineksisuudella. Siinä on oltava edelleen siteitä tavallisten ihmisten tavallisiin kokemuksiin. Eri asia ovatko ne paras koulu johtajuuteen ja maailman mahtavimmaksi.

tällä asialla ei mielestäni ole meille erityistä merkitystä minkä takia sillä tulisi olla joku toivetila. Erittäin paljon merkittävämpi kysymys olisi se valitaanko medjedev venäjän presidentiksi ja mikä mies tämä oikein on.

Mielestäni Yhdysvallat tarvitsee seuraavaksi presidentiksi Mitt Romneyn, koska hänet on keitetty kovaksi kapitalismin liemissä ja hän omaa ylivoimaisesti parhaat meriitit talousasioissa. Toisin kuin markkinatalouteen vihamieliset suhtautuvat kommarit Barack Obama ja John Edwards. Uskon, että hän pystyy saamaan jälleen USA:n talouden rattaat pyörimään ongelmitta. Lisäksi hän on antanut vahvat näytöt poliittisista kyvyistään toimiessaan Massachusettsin kuvernöörinä. Romneyn suurin ongelma on, että hän on mormoni.

Republikaaniehdokkaista en oikein tiedä mitään, mutta Barack Obamalla on mielestäni hyvät päämäärät presidenttinä

Tämä perustuu ihan vain siihen etten haluaisi vahvimman ennakkosuosikin voittavan.

Uudistavin uusi pressa USA:ssa kautta aikojen!

Hillary Clintonin menneisyyttä ei pitäisi sekoittaa mihinkään (En pidä siitä kaikenlaisen vanhojen juttujen kaivelemisesta). Lisäksi Yhdysvallat voisi kaivata hiukan naisen kosketusta.

Nainen USA:n presidenttinä olisi historiallinen saavutus. Mutta pahoin pelkään ,ettei noin taantumuksellisissa sotilas-preferensseissä sittenkään vielä olla kypsiä siihen. Siksi 'vaalea' musta mies on tyydyttävämpi ratkaisu kuin nainen.

Minä toivoisin, että Clinton valittaisiin presidentiksi, koska hänellä on pitkä kokemus jonka aikana hän on saanut paljon hyvää aikaan. Luulen kuitenkin ettei näin tule tapahtumaan koska hän on nainen.

Clinton Obamaa vahvempi varsinaisessa vaalissa. Republikaaneista EOS.

Floridan jälkeen tilanne tulee olemaan Hilary ja McCain. Floridassa konservatiiviset piirit enemmän McCainin takana, veteraaneja. Osavaltiossa myös paljon eläkeikäisiä naisia jotka todennäköisesti hilaryn takana.

Toivoa sopii, mutta todellisuus on toista. Luonnollisesti reppareille vaatimattomin ehdokas Clintonia vastaan, mutta Paul tod.näk. luovuttaa. Palaillaan asiaan.

H.Clinton hyvä valinta. R. Guliani menettelisi tehtävässä, mutta toimii paljon samoilla linjoilla kuin Bush.

Hillaryn karisma puree tällä hetkellä. Osama on ehkä vielä liian kokematon. Republikaaneista en tiedä mitään.

Kuka ehdokas luovuttaa seuraavaksi?







1 = Hillary Clinton

2 = John Edwards

3 = Rudy Giuliani

4 = Mike Gravel

5 = Mike Huckabee

6 = John McCain

7 = Barack Obama

8 = Ron Paul

9 = Mitt Romney


3.2.2008

Utah

Utah sijaitsee Yhdysvaltojen länsiosassa. Pääkaupunki on Salt Lake City, jossa asuu 88 prosenttia asukkaista. Maailmalla Utah tunnetaan myöhempien aikojen pyhistä eli mormoneista (Juha Itkosen kirja Myöhempien aikojen pyhiä on hyvä tutustumiskeino utahilaiseen sielunmaisemaan). Suurin osa väestöstä on valkoihoista.

Romney on Utahin oma poika ja republikaanien vaaleissa hän suurella todennäköisyydellä tulee saamaan suurimman osan äänistä (ennusteiden mukaan 65 prosenttia kaikista äänistä). Mielenkiinto kohdistuu siis demokraattien vaalitulokseen.

Ennusteiden mukaan Clinton voittaisi Obaman hienoisesti Utahin esivaaleissa. Tulos voi kuitenkin muuttua kumpaakin suuntaan. Politiikan professori Burbank Utahin yliopistosta toteaakin, että demokraattien vaalit ratkaisevat lopulta ehdokkaiden saama positiivinen julkisuus mediassa ja sitkeys kampanjoinnissa.

Obama on joutunut perumaan yhden esiintymisen Utahissa. Saa nähdä, miten tämä vaikuttaa lopputulokseen. Myös se, että Utahin väestö on suurimmaksi osaksi valkoihoista ja asenteiltaan homogeenistä eli yhdenmukaista voi kääntää kelkan lopulta Clintonille tai Clintoneille. Toisaalta osavaltion demokraatit, jotka ovat siis poliittinen vähemmistö, voivat pitää sisällään koko osavaltion heterogeeniset eli poikkeavat tai monimuotoiset väestöryhmät.

Kuriositeettina mainittakoon, että Salt Lake Cityssä asuu myös suurin osa Yhdysvalloissa elävistä Suomalaisista.


Linkit

Yleistä Utahista
http://en.wikipedia.org/wiki/Utah#Race_and_ancestry
Utahissa ilmestyviä lehtiä
http://www.50states.com/news/utah.htm
Vaaliblogi
http://www.electionresults.utah.gov/xmlData/Federal_Offices.html

Ehdokkaiden kannatus ennen supertiistaita








































Demokraattien ja republikaanien ehdokkaiden kannatus valtakunnallisten mielipidetiedustelujen mukaan ennen supertiistaita.

Pohjatietoa supertiistaille

PERUSTIETOA ÄÄNESTYKSEN POHJAKSI

Ehdokkaiden valtakunnalliset gallupit


Demokraatit

Clinton

Edwards

Obama

17.12.2007

45 %

15 %

27 %

08.1.2008

33 %

20 %

33 %

14.1.2008

45 %

13 %

33 %

22.1.2008 (*)

47 %

12 %

32 %

Konservatiivit

Giuliani

Huckabee

McCain

Romney

17.12.2007

27 %

16 %

14 %

14 %

08.1.2008

20 %

25 %

19 %

9 %

14.1.2008

13 %

19 %

33 %

11 %

22.1.2008 (*)

13 %

20 %

27 %

17 %

(*) NBC News/Wall Street Journal Poll

Ehdokkaiden rahatilanne 24.1.2008 (ks. grafiikka)

Demokraatit

Clinton

Edwards

Obama

käytetty

$40,472,775

$17,932,103

$44,169,236

kassassa

$50,463,013

$12,397,048

$36,087,191

yhteensä

$90,935,788

$30,329,151

$80,256,427

Republikaanit

Giuliani

Huckabee

McCain

Romney

käytetty

$30,603,695

$1,694,497

$28,636,157

$53,612,552

kassassa

$16,649,826

$651,301

$3,488,628

$9,216,517

yhteensä

$47,253,521

$2,345,798

$32,124,785

$62,829,069

Ehdokkaiden saamat valitsijamiehet 24.1.2008


Demokraatit

Clinton

Edwards

Obama

4049 val.miestä, tarv. 2025

210

52

123

Republikaanit

Giuliani

Huckabee

McCain

Romney

2380 val.miestä, tarv. 1191

2

29

38

72

ESIVAALIENNUSTUS

Demokraattien tähänastiset esivaalitulokset ja veikkaus seuraavista %


Clinton

Edwards

Obama

Iowa

29 %

30 %

38 %

New Hampshire

39 %

17 %

37 %

Michigan

55 %



Nevada

51 %

4 %

45 %

South Carolina

27 %

17 %

55 %

Florida ti 29.1.

46

49

45

52

0

50

47

41

30

50

37

0

42

35

53

33

50

25

0

0

55

0

12

5

14

6

0

0

3

5

10

5

18

0

30

25

9

17

10

30

0

0

5

0

42

46

35

42

0

50

50

52

40

45

43

0

9

40

38

49

20

45

0

0

40

0

Ennakko- ja galluptietoja (Anni Pesonen)

Republikaanien tähänastiset esivaalitulokset ja veikkaus seuraavasta %


Giuliani

Huckabee

McCain

Romney

Iowa

4 %

34 %

13 %

25 %

Wyoming

0 %

0 %

0 %

67 %

New Hampshire

9 %

11 %

37 %

32 %

Michigan

3 %

16 %

30 %

39 %

Nevada

4 %

8 %

13 %

51 %

South Carolina

2 %

30 %

33 %

15 %

Florida ti 29.1.

24

15

20

1

0

4

4

1

0

3

5

0

22

3

3

4

6

2

0

0

0

0

16

8

16

23

0

30

20

9

0

29

24

0

9

20

25

22

4

40

0

0

0

0

31

40

31

46

0

35

30

30

0

30

36

0

35

40

33

55

3

18

0

0

0

0

23

37

30

30

0

41

46

51

0

20

21

0

19

33

29

18

0

40

0

0

0

0

Ennakko- ja galluptietoja (Santeri Saarela)