4.4.2008

Obaman suosio laskussa



Mahtaakohan Clintonin Rocky ja keilaustekniikat toimia? Viimeisten kyselyjen mukaan Obaman suosio on nimittäin kääntynyt laskuun. Obama on tuoreimman kyselyn mukaan menettänyt 7 prosenttiyksikköä, pääasiassa mies- ja hyvätuloisista kannattajistaan. Muutos taitaa kuitenkin olla jo liian myöhäistä, sillä Obama johtaa edelleenkin 62 prosentilla.



"tarkkailija"

3.4.2008

Chelsea Clinton astui äitinsä rinnalle



Anna-aikakausilehden kirjoituksen mukaan Demokraattisen puolueen aktivisti Utahista, Faith Wong ei odottanut liikoja Chelsea Clintonin esiintymisestä poliittisena puhujana Weberin valtionyliopistossa tammikuun lopulla.

Tuolloin Hillary Clinton joutui tosissaan taistelemaan demokraattisen puolueen ehdokkuudesta ja tytär Chelsea oli täysillä mukana presidenttipelissä ja vaalikiertueella, kampanjoimassa äitinsä puolesta.

Chelsea astui lavalle ja yleisö puhkesi suosionosoituksiin oli Faith Wong väärässä, että Chelsea ei olisi tehtävien tasalla, koska hän ei ole aiemmin esiintynyt julkisuudessa, Chelsea vilkutti ja hymyili yleisölle täyteläistä Clinton hymyään ja valokuvaajat saivat saaliikseen useita naurunvireisiä ilmeitä, joista tulee elävästi mieleen isä Bill.

Pitkä ja hoikka Chelsea oli pukeutunut farkkuihin ja armeijatyyliseen pusakkaan jonka alla oli musta t-paita. Jaloissaan hänellä oli kiiltävät mustat, korkeat saapikkaat. Vaaleat suoristetut hiukset näyttivät upeilta, siniharmaita silmiä kehystävä voimakas meikki korosti Chelsean ilmetä kun hän intoutui ennen puhettaan vähän irrottelemaan: hän kikatteli, pyöritteli silmiään ja otti hetkeksi kasvoilleen liioitellun teatraalisen irvistyksen.

- Olen pahoillani, että olemme myöhässä aikataulusta. Kiitos, että jaksoitte odottaa ja että olette täällä, Chelsea aloittaa ja kertoo olevansa valmis vastaamaan ”mihin tahansa mieltänne askarruttavaan kysymykseen”.

Kun Chelsea puhuu ääni on tyyni, sävy keskusteleva ja ilmaisu miellyttävän varmaa. Chelseasta kuulee, että hän on syntynyt ja kasvanut Arkansasissa; Little Rock aksentti sekoittuu Manhattanin rentoon puhetapaan.

Chelsea vastaili kysymyksiin lähes tunnin ajan muotoillen sanottavansa selkeästi ja esittäen väitteidensä tueksi vaikuttavan määrän yksityiskohtia, faktoja ja numeroita.
Sitten hän asteli tyylikkäästi pois lavalta jakamaan nimikirjoituksia, poseeraamaan kamerakännyköille ja sanomaan jokaiselle kuuloetäisyydellä ”Toivon, että äänestät äitiäni”.

Chelsea otti yleisönsä, onko hän mahdollisesti itse tulevaisuuden presidenttiehdokas.

Chelsea kampanja-avustajana

Molempien vanhempien poliittiset kyvyt yhdistyivät ihanteellisella tavalla Chelseassa kuten Bill Clinton sen kerran ilmasi: ”Hänellä on äitinsä luonne ja isänsä energia”.

Vaikka Chelsea on nyt toteuttamassa äitinsä unelmaa hän ei suinkaan ole mikään tahdoton nappula vanhempiensa poliittisessa pelissä; hän on itse rakentanut kampanja-avustajan roolinsa mieleisekseen.

New Hampshiren esivaalien jälkeen Chelsea ehdotti itse, että hän ryhtyisi edustamaan äitiään ja kiertäisi vastaamassa tämän puolesta avoimissa lehdistötilaisuuksissa yleisön kysymyksiin.

Voidakseen kampanjoida täysipäiväisesti hän otti töistä vapaata, tietäen hyvin, että tämän askeleen jälkeen hänen varjeltu yksityisyytensä olisi mennyttä. Vaikka Chelsea on valmis vastaamaan tunkeileviinkin yleisökysymyksiin televisiokameroiden edessä, hän ei vieläkään anna haastatteluja.

Viime viikkoina Chelseasta on tullut äitinsä tehokkain puolestapuhuja ja sijainen ja hänen yleisönsuosionsa on jopa suurempi kuin hänen isällään, jolla on aina ollut kyky vetää ihmisiä puoleensa.

Tammikuusta lähtien Chelsea on matkustellut Yhdysvaltoja ristiin rastiin heiluttaakseen lippua äitinsä puolesta ja kerätäkseen varoja tämän vaalirahastoon. Pitkät välimatkat taittuvat yksityiskoneella tai katumaasturilla ja samalla Chelsea hoitaa tehokkaasti puhelinliikennettä; on kiitettävä kannattajia ja lobattava superdelegaatteja eli puoluekermaa joka pääsee edustajaksi ilman vaaleja.

Chelsea on sitkeä ja peräänantamaton

Hän lähetti ystävilleen esseen, jonka on kirjoittanut vanhan koulukunnan feministi Robin Morgan: tämä syyllistää esseessään kaikki naiset, jotka eivät aio äänestää Hillaryä.
Chelsea kommentoi ystävilleen Morganin tekstiä:

- En ole kaikesta samaa mieltä, mutta uskon kyllä, että meidän kaikkien on tärkeätä tutustua hänen teeseihinsä.

Tunnustan, että itse en oivaltanut sitä ennen kuin huomasin etteivät ainoastaan miehet ole vaatimassa naisia silittämään paitojaan vaan myös media suhtautuu naisehdokkaaseen ei niinkään avoimen törkeästi kuin huvittuneesti hymähdellen.

Wisconsin yliopistossa pidetyssä vaalitilaisuudessa Chelsea joutui kohtaamaan yleisön taholta myös vihamielisyyttä.

Eräs keski-ikäinen nainen alkoi väittää, että on Chelsealta epäeettistä lobata superdelegaatteja oman äitinsä puolesta.

- Hyvä rouva, Chelsea vastasi kärsivällisesti. Puhun niin monen äänestäjän kanssa kuin voin. Keskustelen kenen kanssa tahansa, joka vain haluaa keskustella. Ihmisten ei tarvitse tulla puhumaan kanssani elleivät he halua.

- Se on epäeettistä, nainen intti.

- No, tästä olemme eri mieltä, Chelsea vastasi. Hänen äänensä kohosi hiukan
- Olen niin ylpeä äidistäni. Toivon, että myös teidän tyttärenne ovat teistä ylpeitä kuin minä olen omasta äidistäni, Chelsea sanoi lujasti.

Naisen vastalauseet hukkuivat suosionosoitusten myrskyyn.

Chelseasta poliitikko

On kahdenlaisia poliitikkoja, niitä jotka haluavat olla jotakin ja niitä jotka haluavat tehdä jotakin. Chelsea kuuluu jälkimmäisiin. Hän on aina joutunut huomioimaan muut tehdessään omaa itseään koskevia päätöksiä, joten hänestä ei ole tullut minäkeskeistä vaan ihmiskeskeinen.

Mutta voisiko Chelsea kaiken kokemansa jälkeen mitenkään kuvitella antautuvansa elämänuralle joka edes etäisesti muistuttaisi poliittista uraa? Useimmat poliitikkojen lapset jotka ovat joutuneet samanlaisen hyökkäyksen kohteeksi kuin Clintonit, haluavat vetäytyä mahdollisimman kauas politiikasta. Chelsea on kuitenkin viime kuukausien aikana osoittanut olevansa henkeen ja vereen oikea Clinton. Hän on synnynnäinen poliitikko ja vieläpä hyvä sellainen.

Chelsean tähänastinen elämä

Chelsea Clinton täytti juuri 28 vuotta. Suunnilleen samassa iässä, vuonna 1974 hänen isänsä uskaltautui ensimmäistä kertaa vaaleissa kongressiedustajaehdokkaaksi ja vei läpi epäonnistuneen vaalikampanjan Arkansasissa.
Chelsea näyttääkin nyt ryhtyneen mukaan poliittiseen ”perhebisnekseen”.

Chelsean tausta on perin toisenlaisen kuin aikoinaan hänen isällään: Chelsea joutui kasvaessaan käymään läpi tulikokeen, jossa yksityiselämää koskevat nöyryytykset käännettiin mediassa koko kansan viihteeksi. Se haavoitti ja kovetti häntä, mutta ennen kaikkea kasvatti hänestä aikuisen, jolla on jalat maassa.

Valmistuttuaan Stanfordista vuonna 2001 historia pääaineenaan Chelsea opiskeli maisteriksi Oxfordin yliopistossa pääaineenaan kansainväliset suhteet.
Oxfordin jälkeen Chelsea asettui New Yorkiin.

Chelsea kirjoitti tunteikkaan esseen Talk- aikakausilehdelle reaktioistaan World Trade Centerin terrori-iskuun: siitä kuinka tapahtuma oli antanut ”uutta intoa ryhtyä vaikuttajaksi muovaamaan Amerikan tulevaisuutta”. Hänen sisäinen Hillarynsä nosti päätään.

Hän meni töihin McKinseylle (kansainvälinen liikkeenjohdon konsulttiyritys). Vuonna 2006 Chelsea vaihtoi pääomasijoittajaksi Avenuc Capitaliin.

Nykyään Chelsea seurustelee Marc Mezvinskyn, nuoren pankkiirin kanssa. Mezvinsky on Chelsean lapsuudenystävä Washingtonista ja opiskeli Stanfordissa samaan aikaan.

Lähde:
Anna – aikakausilehti no 12-13/2008.
Alkuperäinen teksti on New York Magazinesta.

Olen kuin Rocky



3.4.2008

Iltasanomien kirjoituksen mukaan taistelu demokraattien presidenttiehdokkuudesta kiristyy. Nyt aseina ovat elokuvien roolihahmot.

- Olen kuin Rocky Balboa. En anna koskaan periksi, Hillary Clinton sanoi Philadelphiassa.

Barack Obama vastasi täyslaidallisella ja painotti realismia.

- Vaikka pidänkin Rockystä, Amerikan ongelmat ovat todellisia eikä niitä ratkota elokuvissa, Barack Obama sanoi.

Ehdokkaiden lausunnot nähtiin uutistoimisto AP:n uutisvideossa.

Hillary Clinton saattoi valita hyvän esikuvan, koska koko Rocky -elokuvan synty on monella tavalla ainutlaatuista.

Sylvester Stallone joutui taistelemaan pitkään saadakseen ajatuksen elokuvasta läpi. Stallone käsikirjoitti itse elokuvan ja hän näytteli itse pääosan. Elokuva kuvattiin vuonna 1976 ja vain 28 päivässä siitä tuli menestynyt elokuva. Rocky sana nousi kuvaamaan sinnikkyyttä.

Uusia esikuvia etsimään

Hillary Clinton vertasi itseään Stallonen esittämään nyrkkeilijä Rocky Balboaan. Clinton painotti Rockyn ominaisuuksista peräänantamattomuutta.

Obaman vastaus painotti käytännöllisyyttä kun hän totesi pitävänsä Rockystä. Ja hänen mukaansa maan ongelmat ovat todellisia eikä siitä pidä etsiä elokuvista.

”Nokittelu” tuskin jää tähän. Yhdysvaltain voimallisesta elokuvatuotannosta löytyy erilaisia sankarihahmoja, joiden hyviä puolia ehdokkaat voivat omia.


http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/USA vaalit 2008

Demokraateilla Uruguayn tuki

Uruguaylla on huono kuva demokraateista, etenkin Bushin presidentti kauden jälkeen. Tämä tuli ilmi kun Bush vieraili Uruguayssa, useisiin julkisiin paikkoihin oltiin isolla kirjoitettu "Fuera Bush", eli mene pois Bush. Tästä päätellen suurin osa uruguaylaisista ovat mielummin demokraattien tukena ja etenkin Obaman. Sillä Uruguayn suurimmassa El Pais lehdessä kerrotaan paljon enemmän hyvää Obamasta ja kuin Clintonista. Joten ihmiset saavat paremman kuvan Obamasta.

2.4.2008

Hillary on sukua Camillalle

31.3.2008

Sukulaisuudesta kertoneen brittiläisen The Times lehden toimittajan mukaan yhdennäköisyyttä löytyy:

-Molemmat ovat tekoblondeja ja tiukkoja persoonallisuuksia, jotka herättävät ihmisissä voimakkaita mielipiteitä, joko puolesta tai vastaan.

Demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Hillary Clinton on New England Genealogical Societyn mukaan Camilla Parker-Bowlesin yhdeksäs serkku.

Hillary ja Camilla polveutuvat kumpainenkin Jean Guyorista ja Elisabeth Couillardista, jotka asuivat Quebecissa silloin kun se vielä oli Ranskan siirtomaa-aluetta.

Timesin mukaan Hillary on myös sukua näyttelijä Angelina Jolielle, poptähdille Madonna, Alanis Morrisettelle ja Celine Dionille.


www.iltalehti.fi/uutiset/ulkomaat


















Joulupukin sukulaisuudesta ei ole tietoa, mutta näyttää olevan Hillaryn kannattaja.

Hillary Clintonin aprillipila: Ratkaistaan vaalit keilaamalla

1.4.2008

Toimittajat aistivat ilmassa jännittyneisyyttä kun senaattori Hillary Clinton asteli mikrofonin eteen tiedotustilaisuudessaan tiistaina Philadelphiassa.

- Tämä on kova kisa. On selvää, että meidän täytyy tehdä jotain, jotta puolueemme ja kansalaiset pystyvät tekemään oikean päätöksen, joten minulla on ehdotus, Clinton sanoi.

Jännitys kasvoi kasinkosketeltavaksi. Aikooko Clinton taipua suostutteluihin ja luovuttaa kisan demokraattipuolueen presidenttiehdokkuudesta Barack Obamalle? Vai tarjoutua tämän varapresidenttiehdokkaaksi?

- Haastan senaattori Obaman keilaotteluun tänään, täällä Pennsylvaniassa. Voittaja vie koko potin. Annan hänelle jopa tasoitusta kahden ruudun verran, Clinton sanoi kirvoittaen yleisöstä vapautuneita hirnahduksia.

Clinton viittasi vitsillään Obaman maailmanlaajuiseksi uutiseksi nousseeseen surkeaan keilaustaitoon.

Osavaltiossa järjestetään demokraattien seuraavat esivaalit. Obamalla on kuitenkin jo lähes tavoittamaton johto valitsijamiehissä ja Clintonia on yhä voimakkaammin vaadittu väistymään ja päättämään repivä kisa. Hän on kuitenkin vakuuttanut käyvänsä esivaalikisan loppuun asti.

- Tehdään sopimus ja keilataan valitsijamiehistä. Meillä ei ole hetkeäkään hukattavana, koska on Aprillipäivä. Hyvää aprillipäivää, Clinton hihkui pilansa päätteeksi.


www.iltasanomat.fi/ulkomaat/uutiset

Obama esitteli surkeita keilataitojaan

31.3.2008

Presidenttiehdokas Barack Obama nauratti keilahallin yleisöä Pennsylvanian Altoonassa toissa päivänä. Obama totesi itse jälkeenpäin esityksensä olleen kauhea.

- Talousohjelmani on parempi kuin keilaustaitoni, Obama sanoi.

Demokraatti senaattori Obaman keilailta oli osa hänen kuuden päivän bussikiertuettaan seuraavassa esivaaliosavaltiossa. Obama on vähentänyt tärkeitä puheita ja pyrkinyt enemmän lähikontaktiin tavallisten ihmisten kanssa.

Lähikontakti keilapalloon tuotti ensimmäisellä kerralla kouruheiton. Toisella kerralla neljä keilaa. Yhden kerran ehdokas oli lähellä kaatoa. Mutta pistemäärä jäi 37:ään.

Obamalla oli kuitenkin selkeä kanta tilanteeseen:

- Minusta senaattori Clinton voi jatkaa niin pitkään kuin haluaa.


www.iltalehti.fi/uutiset/ulkomaat

www.iltasanomat.fi/uutiset/USA vaalit 2008

Hillary Clinton ei luovuta

30.3.2008

Yhdysvaltojen demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Hillary Clinton vakuutti Washington Post -lehden haastattelussa sunnuntaina, ettei hän aio luopua ehdokkuustaistelusta.

Hillary Clinton haluaa presidentiksi eikä hän aio luovuttaa.

Clintonin ja Obaman taistelu saattaa repiä puolueen hajalle, varoittavat puolueen demokraattijohtajat.

- En aio hetkeäkään lopettaa ennen kuin olemme vieneet päätökseen sen minkä aloitimme, Clinton sanoi. Clinton sanoi haluavansa nähdä kuinka seuraavissa esivaaleissa käy ja mitä päätetään kiistellyistä Floridan ja Michiganin puoluekokousedustajista.

Floridassa ja Michiganissa pidettiin esivaalit tammikuussa, mutta niiden järjestäminen tapahtui vastoin puolueen sääntöjä, puolue ei ole hyväksynyt niiden tuloksia. Clinton voitti molemmat vaalit.


Taistelu repii puoluetta

Clintonin ja Obaman taistelu uhkaa repiä puolueen hajalle ja että presidenttiehdokkaasta sovitaan ennen elokuun puoluekokousta, sanoi Howard Dean demokraattisen puolueen johtaja.

Patrick Leahy, demokraattinen senaattori on puolestaan vaatinut, että Clinton luopuu ehdokkuudesta Obaman hyväksi.

Obamalla on takanaan satakunta puoluekokousedustajaa enemmän kuin Clintonilla, mutta hänen etumatkansa ei ilmeisesti riitä voittoon puoluekokouksessa joka nimittää ehdokkaat.


www.iltalehti.fi/uutiset/ulkomaat

www.iltasanomat.fi/uutiset/USA vaalit 2008

30.3.2008

Onko muutoksia luvassa?

Leo Pugin kertoo 28.3 Helsingin Sanomiin kirjoitetussa artikkelissa McCainin myötäilemistä kohti Presidentti Bushin linjaa. McCainin mukaan ”Meidän täytyy kuunnella näkemyksiä ja kunnioittaa demokraattisten liittolaistemme yhteistä tahtoa"

Artikkelin mukaan McCain arvosteli myös Yhdysvaltain lämpimiä suhteita joihinkin diktatuureihin. Mainitsemisen arvoisina pidettiin Iranin Saahia, Saudi-Arabian Kuningasperhettä, Egyptin itsevaltaisat johtajat, ja jopa aikoinaan Saddam Husseiniin.
Artikkelista myös vielä, että: ”McCain sanoi, että Yhdysvaltain pitää olla "mallikansalainen, jos me haluamme muiden pitävän meitä mallina". McCainin mukaan tämä tarkoittaa amerikkalaisten käyttäytymistä niin kotona kuin ulkomaillakin ja sitä, ettei Yhdysvaltoja voida enää syyttää terroristiepäiltyjen kiduttamisesta. Hän toistikin, että Guantánamon vankileiri on suljettava.”

Kohta tämän jälkeen esitettiin politiikan tutkijoiden näkemys: ” Monet politiikan tutkijat ja tarkkailijat sekä kolumnistit ovat kuitenkin varoitelleet, etteivät Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikan perusperiaatteet muutu, oli seuraava presidentti sitten McCain tai demokraattien Barack Obama tai Hillary Clinton. Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvallat saattaa diplomatiassaan ottaa enemmän muut huomioon ja transatlanttinen vuoropuhelu kohentuu. Yhdysvaltain turvallisuus pysyy silti jatkossakin johtotähtenä eikä omia etuja vaaranneta tulevaisuudessakaan ”

Pitääkö tämä teidän mielestänne paikkansa? Eikö meidän tavallisten suomalaisten kannalta oleellisin asia, eli Yhdysvaltain ulkopuolelle suuntautuva politiikka muutu ainakaan kovin paljon mihinkään suuntaan. Vai oliko tämä sellainen kysymys, johon teidän mielestänne asiantuntijoiden vastausta ei olisi edes tarvittu?

-Opiskelija lämmöstä-