2.2.2008

Colorado

Colorado on Yhdysvalloissa oleva osavaltio, jossa preeriatasankojen länsireuna kohtaa Kaliforniassa Kalliovuoret. Coloradon pääkaupunki ja samalla suurin kaupunki on Denver. Coloradossa on noin 4.4 miljoonaa asukasta, jotka tekevät siitä tärkeän vaalialueen. Mutta Colorado ei taida saada paljoa huomiota median osalta, edellisvaalien perusteella.

Kaksi päivää ennen niin sanottua supertiistaita Obama oli hienoisessa johdossa Kaliforniassa, mutta muissa tärkeimmissä osavaltioissa kummankin kannatus oli lähes tasoissa. Näissä vaaleissa demokraattipuoleen voittaja tarvitsee kaikista esivaaleista 2 025 valitsijamiestä. Puolestaan republikaaneilla lukema on 1 191.

Coloradossa Clinton tulee todennäköisesti viemään suurimman osan demokraattien äänet, mutta Coloradon pääkaupungista Denveristä Obama tlee viemkään niukasti suuren osan äänistä.

Republikaaneista Giualinilla sekä Romneylla olla tiukkaa ja vaikea sanoa kumpi vie suuremman osan äänistä.

Lähteet:

http://www.realclearpolitics.com/epolls/2008/president/co/colorado_republican_caucus-406.html

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Esivaalit+ja+presidentin+valinta/1135233567228

http://fi.wikipedia.org/wiki/Colorado

http://www.turunsanomat.fi/ulkomaat/?ts=1,3:1003:0:0,4:3:0:1:2008-02-04,104:3:516243,1:0:0:0:0:0:


Oklahoma

Oklahoma on osavaltio Yhdysvaltojen keskilännessä. Yleensä lopullisessa vaalitaistelussa Oklahoman äänet ovat menneet demokraateille. Sekä Clinton että Obama ovatkin kampanjoineet ahkerasti Oklahoman kaupungeissa.

Demokraattien vaaleissa Hillary Clinton on vain hienoisesti Barack Obamaa johdoissa tilastoissa ja Obaman tiukka loppukiri voi vielä vaihtaa kelkan hänen hyväkseen. Vielä viikko sitten Hillarylla oli lähes 50 prosenttia kaikista äänistä ja Obamalla vain 19 prosenttia kaikista äänistä, mutta rako on pienentynyt hieman joka päivä.

Republikaanien osalta John McCain näyttää olevan ainakin blogikirjoittelussa ehdokas numero yksi, vaikka Oklahoman päämedia Oklahoma News luokin kuvaa tiukasta kilvasta Mike Huckabeen ja John McCainin välillä.

Kiinnostavia linkkejä:

Adam's Oklahoma City Blog
http://okc.about.com/b/2008/02/03/oklahomans-prepare-for-super-tuesday.htm


Oklahoma news
http://www.newsok.com/article/3200121/


Toivottava tulevaisuus ja toinen äänestys

Ensimmäisiksi luovuttajiksi tasaäänin kurssilaiset veikkasivat John Edwardsia ja Rudy Giuliania. Kummatkin saivat 18 prosenttia koko porukan ääniä. Muut äänet jakautuivat yllättävän tasaisesti. Eroa lukiolaisten ja muiden välillä ei ollut havaittavissa. Jo lopettaneita Thompsonia ja Kucinichia ei listassa ollut mukana.

Toivottavan tulevaisuuden suhteen hajontaa syntyi enemmän kuin todennäköisen tulevaisuuden suhteen. Monet tosin ilmaisivat, ettei heillä ole vahvaa mielipidettä toivottavasta tulevaisuudesta, joten vastausten hajonta voi johtua myös mielipiteiden epävarmuudesta. Joissakin vastauksissa mainittiin, että soppaa haluttiin myös tahallisesti hajottaa antamalla ääniä muille kuin pääehdokkaille. Tämä on tietysti yksi toivotun tulevaisuuden tarkoituskin. Siinä, samoin kuin kaikissa utopioissa, voi irrottautua todennäköisyyden kurjuudesta.

Demokraattien toivotuksi ehdokkaaksi äänestettiin Hillary Clinton, joka sai 68 prosenttia kaikista äänistä. Muut äänet (32%) menivätkin sitten Barack Obamalle. Eli kurssilaiset (sekä lukiolaiset että muut) olivat sitä mieltä, että kaksi pääehdokasta ovat myös demokraattien parhaat ehdokkaat.
Huomattavasti enemmän hajontaa syntyi republikaanien toivottavasta ehdokkaasta. Suosikiksi noussut Mitt Romney sai vaivaiset 27 prosenttia äänistä. Mielenkiintoista on se, että kurssilaisten enemmistö uskalsi olla eri mieltä gallupien ja median kanssa. Tosin kilpailun kireydestä kertoo se, että toisella sijalla (24% äänistä) sinnittelevät tasapistein Rudy Giuliani ja John McCain. Kolmanneksi tulivat myös tasaprosentein (14%) Mike Huckabee ja Ron Paul.

Koko homman toivottiin loppuvan Hillary Clintonin voittoon (59 prosenttia kaikista äänistä). Valintaa tai toivetta perusteltiin Clintonin kokemuksen lisäksi sillä, että ”Yhdysvallat kaipaa naisen kosketusta.” Vastauksissa tuotiin myös esiin se, ettei toivottu tulevaisuus välttämättä ole vastaajista todennäköinen tulevaisuus; kaikki eivät uskoneet Amerikan olevan valmis naispresidenttiin. Toiseksi eniten toivomusääniä sai Barack Obama (32 prosenttia kaikista äänistä). Yli 90 prosenttia kurssilaisista siis toivoo demokraattien voittoa. Vain 10 prosenttia kaikista äänestäjistä toivoi republikaanien voittavan. Tämän 10 prosentin äänet jakautuivat kahdelle ehdokkaalle: Mitt Romneylle, jonka hyviksi puoliksi mainittiin kokemus talousasioissa ja Rudy Giulianialle.


Lukiolaisten ja muiden vastausten vertailua

Muut kuin lukiolaiset olivat yksimielisempiä toivottavan tulevaisuuden suhteen sekä demokraattien ehdokkaan että koko vaalien ehdokkaan suhteen. Demokraattien taistossa Barack Obama sai suurimman osan äänistään lukiolaisilta. Koko vaalien toivottavan lopputuloksen republikaaniäänet tulivat myös lukiolaisilta.

_-JL

1.2.2008

Tennessee

Tennesseen löysi espanjalainen kapteeni 1500- luvulla, kulkiessaan Tanasqui nimisen intiaanien asutuksen läpi. Ensimmäisen kerran Tennessee liitettiin Yhdysvaltoihin vuonna 1796, josta se kuitenkin jo vuonna 1861 erosi. Vain viisi vuotta myöhemmin, sisällissodan jälkeen 1866 Tennessee liitettiin, tällä kertaa pysyvästi, takaisin Yhdysvaltoihin.

Tennessee on osavaltio Yhdysvaltain itäosissa ja se sijaitsee keskellä Yhdysvaltain puuvillavyöhykettä. Sen merkittävin osa taloudesta perustuukin puuvillan viljelyyn ja jalostamiseen. Tennesseen väkiluku on 5 797 289 asukasta joista sen suurimmassa kaupungissa Memphisissä asuu 650 000. Tennesseen pääkaupunki on Nashville.

Tennesseestä on kyselyjen mukaan demokraattien voittajaksi nousemassa Hillary Clinton 49%:lla Barack Obaman jäädessä 35:een ja rebuplikaanien voittajaksi tiukalla pelillä tulisi John McCain, Mitt Romneyn saadessa 29% ja Mike Huckabeen 23% äänistä.

Linkit

http://www.sayl.fi/usa-faktaa/osavaltiot/tennessee

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tennessee

http://www.rasmussenreports.com/content/search?SearchText=tennessee&SearchButton.x=0&SearchButton.y=0&SearchButton=submit

- BJ

Joukon viisaus

Kurssin sivutuotteena testattiin Surowiezkin teoriaa joukon viisaudesta yksinkertaisella ikäarviolla. Mittarissa oli 11 eri-ikäisen ihmisen kuvat ja kustakin pyydettiin tekemään ikäarvio. Noin 25 henkilöä osallistui testiin ja tulos herätti ankaran keskustelun kuten alta näkyy. Joukon keskiarvotulos oli melkein paras, mutta vain melkein. Se tuli toiseksi, yksi vastaajista kykeni hieman parempaan lopputulokseen.

Kun halutaan tehdä oikea päätös tai ratkaista ongelma, suuret ihmisryhmät ovat älykkäämpiä kuin muutamat asiantuntijat, väittää amerikkalaisen The New Yorker -lehden toimittaja James Surowiecki. Hän kehottaa unohtamaan väitteen, että joukossa tyhmyys tiivistyy. Surowiecki todistaa lukuisin esimerkein, että sopivissa oloissa joukko keskimäärin saa yhdessä lähes poikkeuksetta enemmän aikaan kuin sen fiksuinkaan yksittäinen edustaja. Surowieckin mielestä joissain asioissa ihmisjoukkojen kunkin yksilön muistin, oppimisen, ajattelun, havaitsemisen, tarkkaavaisuuden, luovuuden ja ongelmanratkaisukykyjen keskiarvoratkaisu on käytännössä parempi kuin joukon parhaiden yksilöiden tulos.

Mikäli kyllin suurta erilaisten ja riippumattomien ihmisten joukkoa pyydetään arvioimaan jonkin asian todennäköisyys ja lasketaan vastausten keskiarvo, yksittäisten ihmisten virhearviot kumoavat toisensa. Tällöin on todennäköistä, että joukon arvio pitää paikkansa. Surowiecki vierastaa asiantuntijoiden ja "älykkäiden" ihmisten valtaa. Hänestä pelkästään älykkäistä ihmisistä koostuva ryhmä voi pärjätä eri ratkaisuehdotuksissaan huonosti, koska jäsenet ovat liiaksi toistensa kaltaisia. Erilaisuus on voimaa.

- James Surowiecki: Joukkojen viisaus. Terra Cognita 2007.

Kuva-analyysiä

Kuvien takaa








Washington Post on kuvannun McCainia useasti puhujakorkokkeella. Pari kertaa USA:n lippujen kanssa, ja myös yhdessä kuvassa alhaalta ylöspäin.



















McCain kuitenkin seisoo kahdessa kuvassa aina puhujakorokkeella. Kolmas kuva on ehdokasprofiilista, joka on mahdollisimman neutraali.


















Clinton ja Obama esitetään ainakin kahdessa kuvassa kaksin.








Toisessa kuvassa jopa samassa ohjelmassa, vaikuttaen ainakin olevan lämpimimmissä väleissä, kuin välttämättä uskoisi. Ehkä tällä halutaan korostaa heidän kummankin tulevan samasta puolueesta? Toisessa kuvassa (erillinen kuva molemmista) heidät on jaettu keskeltä Edwardsin kuvalla, ehkä korostaen heidän keskinäistä kilpailuaan.
















- RY

Edwardsin profiili

John Edwards on työväenluokan populisti John Edwards on keskittynyt terveydenhuollon, sosiaalipolitiikan sekä tiedustelupalvelun kysymyksiin. Kampanja tukeutuu tavallisiin perheisiin. Edwards puhuu Amerikan uuden globaalin aseman puolesta.

- KN


Kalifornia

Kalifornian osavaltio sijaitsee Yhdysvaltojen länsirannikolla, Tyynen meren rannalla. Se on Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin osavaltio sekä väkiluvultaan, että pinta-alaltaan. Asukkaita siellä on 36 132 147 ja pinta-alaa sillä on 410 000 km². Väkiluvustaan johtuen Kalifornian esivaaleilla on paljon painoarvoa, sillä jo siellä yksin on jaossa 411 valamiestä.

Kalifornian pääkaupunki on Sacramento, mutta suurin kaupunki on Los Angeles. Vuodesta 2003 lähtien Kalifornian kuvernöörinä on ollut Arnold Schwarzenegger, joka on itse republikaani. Hän on antanut tukensa McCainille.

Kalifornian bruttokansantuote on suurempi kuin yhdenkään muun Yhdysvaltojen osavaltion, se tuottaakin 13% Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta. Kalifornian, erityisesti sen suurien kaupunkien, imago houkuttelee osavaltioon varakkaita asukkaita.

Väestöstä ei ole erotettavissa selvää enemmistöä, mutta espanjaa puhuvien osuus on kasvussa. Tällä hetkellä heitä on jo kolmannes osavaltion väestöstä. Muita merkittäviä ryhmiä ovat aasialaiset, mustat ja intiaanit.

Uskonnoltaan 75% Kalifornialaisista on kristittyjä. Niukka enemmistö on protestantteja, 38%,mutta katolisiakin on 34%. Myös uskonnottomien osuus väestöstä on kohtalaisen korkea, 20%.

Gallupit demokraattien osalta

Gallupeiden RCP keskiarvo ajalta 01/13 - 01/29 antaa meille seuraavanlaisen tuloksen:
Clinton 45.0%
Obama 33.3%
Ja (jo luovuttanut) Edwards 10.5%

Kaliforniassa Clinton on ollut koko ajan voitolla, mutta ihan viimeisimmissä gallupeissa Obamakin on päässyt jo todella lähelle häntä; Rasmussenin gallupissa 29.1 Clintonin saalis oli 40% Obaman seuratessa kannoilla 40% tuloksella. Siinä gallupissa Edwards sai 9%, jolla hän ei olisi tietenkään itse tehnyt mitään, mutta jolla on nyt suurikin merkitys. Menevätkö Edwardsin äänet nyt Clintonille vai Obamalle?

Lisäksi kannattaa oottaa huomioon, että esimerkisi Nevadassa, joka on latino voittoinen osavaltio, Clinton vei voiton. Asettuuko latino väestö siis Kaliforniassakin Clintonin taaksen?

Gallupit republikaanien osalta

Gallupeiden RCP keskiarvo ajalta 01/13 - 01/29 antaa meille seuraavanlaisen tuloksen:
McCain 32.5%
Romney 24.2%
Huckabee 11.2%
(jo luovuttanut) Giuliani 11.5%
Paul 5.0%

Vielä viime vuoden puolella Giuliani on ollut vahvoilla, mutta tänä vuonna hän on tasaisesti menettänyt suosiotaan. Hän varmasti ymmärsi alamäensä lopullisuuden ja jättäytyi siksi pois.
Presidenttiehdokkaaksi hän on ilmoittanut kannattavansa McCainia.

Jo jonkin aikaa McCain ja Romney ovat kulkeneet gallupeiden tuloksissa pitkälti rinta rinnan, McCainin satunnaisesti hypätessä korkeammalle. Harvemmin on Romney mennyt hänen ohitseen.

Viimeisimmässä, eli Rasmussenin gallupissa 29.1, ero näiden kahden välillä ei kuitenkaan ollut suuri; McCain johti niukasti 32% Romneyn seuratessa perässä 28%. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon että sekä kuvernööri Arnold Schwarzenegger, että kisasta tiputtautunut Giuliani ovat antaneet tukensa McCainille.

Lähteet

Wikipedia: suomeksi & englanniksi
Epolls http://www.realclearpolitics.com/epolls/2008/president/
Schwarzenegger

- AP

Illinois

Illinois on aina perinteisesti ollut taistelukenttä Republikaanien ja Demokraattien välillä. Viime vaaleissa mielipiteet kallistuivat voimakkaasti Demokraattien puolelle. Jhon Kerry päihitti Georgw W. Bushin tässä osavaltiossa muutaman prosentin erolla.

Illinoisissa asuu yli 12 miljoonaa asukasta, joten sieltä löytyy puolin ja toisin voimakkaita Republikaani ja demokraattikeskittymiä. Yleensä Illinoisissa on taisteltu puolueiden kesken näiden pesäkkeiden hallussapidosta. Illinoisin pääkaupunki, Springfield, on vaalien kannalta täysin merkityksetön, mutta sieltä löytyy yksi USA:n suurimmista kaupungeista, Chicago.
Illinoisin väestöstä ei löydy montakaan latinoa. Kuitenkin noin 15% väestöstä on mustia, joten Barrack Obama saattaa kyetä vetoamaan heihin, etenkin kerättyään mustien äänet Etelä-Carolinasta, mikä median vyöryttämänä saattaa muokata mustan väestön äänestystä muuallakin, kuin vain Illinoisissa.

Illinoisin väestö ei ole kovinkaan uskonnollista. Protestantit ovat laajin uskonnollinen lahko, mutta Illinoisista ei olla niin raskaasti protestantteja, kuin ympäröivissä osavaltioissa. Paikalliset Roomalaiskatolliset ovat keräytyneet Chicagon ympärille. Uskonnolla pelaavat eivät välttämättä löydä kannatusta täältä.

Ennuste on vaikea sanoa. Kuten jo sanottu, viime vaaleissakin oli eroja vain prosentteja. Obama saattaa ottaa mustien äänet sormiaan napsauttamalla, mutta jäljelle jää noin 80% asukkaista, joiden välillä ehdokkaiden on taiteiltava voitoon. On hyvin vaikea sanoa kuka saa lopulta voiton Illinoisissa. Niin demokraattien, kuin republikaanien osalta.

Linkit

http://en.wikipedia.org/wiki/Illinois
http://www.usaelectionpolls.com/
http://www.illinois.gov/government/

- SY

Alaska

Alaska on ollut useissa vaaleissa demokraattisena pidetty osavaltio, joten yllättävää ei olisi, jos siellä tälläkin kerralaa demokraatit voittaisivat. 75% Alaskan väestöstä on valkoisia ja 15.6% ovat joko amerikanintiaaneja tai paikallisia alkuperäisasukkaita. Alaskan on sanottu olevan kaikkein vähiten uskonnosta kinnostunut osavaltio koko USA:ssa. Huckabeen ei välttämätä kannattaisi painostaa uskonnollisuuteen tässä osavaltiossa, hänhän on sitäpaitsi Republikaani.

Alaskassa asuu vain yli 600 000 ihmistä, joten Alaskaa voidaan pita lähinnä tärkeänä, jos sillä olisi mediallista tai gallupillista merkitystä. Alaskassa on melkein aina voittaneet demokraatit, ja väestön ollessa pääosin valkoisia, voivat äänet kallistua enemmän Clintonin, kuin Obaman puolelle. Alaskalla on alhaisin henkilökohtainen verotaakka USA:ssa. MuttaAlkoholi on ongelmana Alaskassa, samoin kuin rodulliset erimielisyydet (Johtuen varmaankin osaksi alkoholista). Obama ei taida tässä osavaltiossa tämänkään perusteella paljon ääniä saada.

Linkit

http://www.usaelectionpolls.com/2008/alaska.html
http://www.presidentpolls2008.com/primary-election-poll-results/
http://en.wikipedia.org/wiki/Alaska

- RY

McCainin profiili

John McCain on yksi harvoista republikaaneista joka on puhunut ympäristönsuojelun puolesta ja tehnyt jopa lakialoitteen ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Hän on myös kannattanut verohelpotuksia pienituloisille sekä vankien kidutuksen lopettamista kuulustelutilanteissa. Hän on kiivas abortin vastustaja, lukuun ottamatta hätä tilanteita ja on muuttanut mielensä kantasolututkimuksesta kannattaen nyt sen laillistamista.

- BJ


Clintonin profiili

Hillary Clinton haluaa miellyttää kaikkia. Tästä johtuen hänen todellisia mielipiteitään ei ole ihan helppo löytää, ja useat lausunnot ovat ympäripyöreää jaarittelua. Kärkeviä ja ehdottomia mielipiteitä Clintonilta on vaikea saada, mutta vakainten hän tuntuu seisovan yleisen hyvinvoinnin tavoittelemisen takana, sosiaaliturvan, terveyden huollon yms. kautta.

Hillary Clintonilla on paljon julkisuuden tuomaa nimekkyyttä, joten hän on kaikkien tuntema ehdokas. Julkisuutta hän on kuitenkin saanut pitkälti miehensä ansiosta, ja Billin julkisuuskuva ei ole kaikista paras. Asiaan siis liittyy myös huonoja puolia, mutta tunnettavuuden tärkeyttä ei pidä silti aliarvioida.

Hillaryllä ei myöskään ole kärkkäitä ja kiistelyä aiheuttavia mielipiteitä, joten hän on helppo valinta monelle äänestäjälle. Lisäksi hänen sukupuolensa voi tuoda hänelle ns. 'ilmaiseksi' monen naisen äänet. Ärsyttävää Clintonissa taas voi monien mielestä olla hänen 'täydellisyytensä'. Ihmisiä, joilla on itsellään ehdottomia tai äärimmäisiä mielipiteitä, voi ärsyttää Clintonin ympäripyöreä kaikkien miellyttämisen yrittäminen.

Hänen taustansakin on suhteellisen puhtoisen miellyttävä, ja se saattaa vähentää hänen katu-uskottavuuttaan, jos vertailukohdaksi otetaan vaikkapa vuosia sotavankina viettänyt ehdokas. Clinton on vaalitaistelussa vahvoilla, ja hänellä on hyvät mahdollisuudet päästä pitkälle. Pienetkin seikat saattavat kuitenkin tuoda mukanaan yllättäviä muutoksia, joten mikään ei ole varmaa.

- AP


Demokraattien esivaaliprosessi

Kuka tahansa voi asettua ehdokkaaksi yhdysvaltain presidenttivaaleihin, mutta mikäli muutaman kymmenen miljoonan vaalikassaa ei löydy, on ehdokkuudesta turhaa edes haaveilla.

Ehdokaat kilpailevat keskenään kansalaisten äänistä ja siitä, kuinka monta valitsijamiestä he saavat. Alkaen Iowasta ja päättyen Etelä-Dakotaan. Yleensä kärkipäässä olevien osavaltioiden äänet painavat enemmän, kuin jälkijoukossa. Jatkuen Iowasta New Hampshiren, Michiganin, Nevadan ja Etelä Carolinan kautta Floridaan ja sieltä edelleen helmikuun viidenteen eli ”Supertiistaihin” joka tänä vuonna pidetään poikkeuksellisen aikaisin. Supertiistaissa äänestävät tänä vuonna ennätykselliset 25 osavaltiota.

796 eli lähes kaksikymemntä prosenttia koko Yhdysvalloissa olevista 4049 valitsijamiehestä äänestävät ensin, ennenkuin yksikään kansalainen tipauttaa äänensä vaaliuurnaan. He voivat kannattaa jotakin ehdokasta julkisesti ja tällä tavalla vielä enemmän lisätä kansalaisetn suopeutta kyseistä ehdokasta kohtaan. Näitä etukäteen äänestäviä valitsijamiehiä kutsutaan ”Superdelegaateiksi”.

Valitsijamiehiä on kussakin osavaltiossa tietty määrä, riippuen osavaltion asukasluvusta. Se kuinka monta valitsijamiestä ehdokas saa äänestämään häntä puolueensa ehdokkaaksi riippuu siitä, kuinka monta kansalaista on äänestänyt häntä. Valitsijamiesten ei periaatteessa ole mikään pakko äänestää sitä presidenttiehdokasta, jota hänet on valittu äänestämään, mutta ehdokkaat voivat erottaa valtuutettujaan, jos he osoittavat epälojaaliutta, joten takinkääntö ei ole suositeltavaa.

Linkit

http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_Party_%28United_States%29_presidential_primaries%2C_2008

http://www.yle.fi/uutiset/taustat/linkitys/id79471.html

http://www.yle.fi/uutiset/taustat/linkitys/id79540.html


- SY


Republikaanien esivaaliprosessi

Republikaanien presidenttiehdokas valitaan puoluekokouksessa 1-4 syyskuuta 2008. Tätä ennen käydään esivaalit eri osavaltioissa. Esivaaleissa valitaan kullekin ehdokaalle omat valitsijamiehet. Republikaaneilla valitsija miehiä on yhteensä 2380, näistä 463 ei tarvitse sitoa ääntään tiettyyn ehdokkaaseen ja näistä 123 ei valita, he ovat puoluejohtajia ja muita puolueen sisäpiiriläisiä.

Republikaaneilla on käytössä joko suhteutettu metodi, jossa valitsijamiehet valitaan heidän saamien prosenttimäärien mukaan, tai ”the winner-take-all” metodi, jossa eniten ääniä saanut saa osavaltion kaikki valitsija miehet. Toisin kun demokraattisessa puolueessa valitsijamiesten kannattaja uskollisuus määrätään osavaltion puoluesäännöissä. Republikaani ehdokas tarvitsee 1191 kaikista 2380 valitsijamiehestä tullakseen asetetuksi presidenttiehdokkaaksi. Presidenttiehdokas valitaan republikaanien puoluekokouksessa yksinketaisella enemmistöllä, mikäli kukaan ei tavoita vaadittua enemmistöä ehdokas valitaan välittäjäkokouksessa ”brokered council”

Helmikun alkuun mennessä valitsijamiehistä on valittu noin 1%, supertiistaina republikaanit valitsevat 41 % kaikista omista valitsijamiehistä. Supertiistaina valitaan yhteensä joko 1069 tai 1081 republikaani valitsijamiestä. West Virginiassa valitaan supertiistaina joko 17 tai 30 valitsijamiestä, joista lopulliset 12 valitaan 13 toukokuuta.

Republikaaniehdokkaiden 1.2 mennessä saamat valitsijamiehet

McCain 95

Romney 67

Huckabee 26

Supertiistain valitsijamiehet osavaltioittain

Alabama 48

Alaska 29

Arizona 53

Arkansas 34

California 173

Colorado 46

Conneticut 30

Delaware 18

Georgia 72

Illinois 70

Massachutes 43

Minnesota 41

Missouri 58

Montana 25

New Jersey 52

New York 101

North Dakota 26

Oklahoma 41

Tennesee 55

Utah 36

West Virginia 18/30

Yhteensä 1069 / 1081

Lähteet

Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Republican_Party_(United_States)_presidential_primaries,_2008#Delegate_selection

Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Primary_election

Cnn http://edition.cnn.com/ELECTION/2008/primaries/results/scorecard/#R

Hallitus http://usgovinfo.about.com/cs/politicalsystem/a/delegateprocess.htm


“Obama Campaigns in His Grandfather’s Hometown.”













Kuvien vertausta otsikoihin (The New York Times)

Uutisessa kerrotaan Obaman kampanjoinnista isoisänsä kotikaupungissa. Kuvassa Obama tuulettaa fanit taustallaan. Kuva siis liittyy kampanjointiin ja uutiseen.

“Obama Carries South Carolina by Wide Margin.” “Obama vie Etelä-Carolinan suurella marginaalilla.” Kuvassa Obama heiluttaa kättään vaimonsa kanssa lavalla fanien hurratessa takana. Kuva sopii uutiseen.

”Kennedy Backs Obama With ‘Old Politics’ Attack” ”Kennedy tukee Obamaa vanhaa politiikkaa vastaan” Kuvassa näkyy Kennedy puhujankopissa ja Obama katselee taustalla mietteliään näköisenä. Kuva on otettu urheiluhallista jonka screenillä lukee ”change we can belive in” Valokuva sopii hyvin uutiseen ja on otettu uutisessa olevasta tilaisuudesta.

“A Stress-Filled Week Shows Obama With a Blend of Humor and Fire” Kuvassa Obama istuu neljän naisen kanssa pöydässä ja ilmeisesti kuuntelee mietteliäänä yhtä naisista. Kuva ei mielestäni sovi uutiseen. Sillä kuvassa en näe Obamassa tulta enkä huumoria.

”In Obama’s Pursuit of Latinos, Race Plays Role” ”Obaman tavoitellessa latinoja kilpailu kovenee” Kuvassa Obama on juuri poistumassa puhujanpaikalta käsi yhäällä. Kuva sopii hyvin uutiseen.

- SS


(editors note: oikeita kuvia ei ollut saatavilla siirrettäessä tekstiä blogiin!)


31.1.2008

Presidentivaalit Suomen mediassa

Suomen lehdistössä puhutaan enemmänkin vaalikampanjan etenemisestä, kuin niiden merkityksestä Suomelle. Ainoat uutiset, joissa näkyy mainintaa ja arvailuja Suomen ja maailman kannalta, ovat mielipidekirjoituksia, kuten pääkirjoitus Helsingin Sanomien lehdestä 30.1

Lehdet ovat täynnä ehdokkaiden profiileja ja heidän tähänastisia menestyksiään, sekä Yhdysvaltain vaalijärjestelmää käsittäviä artikkeleita, joita löytyy esimerkiksi Yle:n nettisivuilta.
Uutiset myös esittelevät tunnettuja julkisuuden henkilöitä, kuten Arnold Schwarzenegger tämän päivän (1.2.2008) lehdessä ja muidenkin ehdokkaiden kuuluisuustukijoita listataan saman päivän tietonurkassa.

Tietenkin lehdistö esittää myös ehdokkaiden politiikkaa, mutta etupäässä Irakin sotaa ja muita USA:n tämänhetkisten kriisipesäkkeiden tulavaisuutta ajatellen. Euroopasta, saati Suomesta ei esitetä arveluja.

Linkit

http://www.hs.fi/digilehti/ulkomaat/artikkeli/Schwarzenegger+tukee+McCainia/1135233715918
http://www.hs.fi/digilehti/aiemmatlehdet/20080131/ulkomaat/artikkeli/John+McCain+voitti+Floridan+Giuliani+ja+Edwards+luovuttivat/1135233686509
http://www.hs.fi/digilehti/aiemmatlehdet/20080130/paakirjoitus/artikkeli/Bush+summasi+kongressille+seuraavan+presidentin+haasteet/1135233661159
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tarjolla+USAn+johtoon/1135233149207
http://www.yle.fi/uutiset/taustat/linkitys/id79540.html

- SY

Muutama ajatus jenkkitaloudesta

Yhdysvaltain kansantalouden tilanne on alkanut nousta entistä enemmän esille presidentinvaalitaistossa samalla, kun usko talouskasvun kestävyyteen horjuu. Lähtölaukauksen nykyisille tilanteelle antoivat viime vuonna tapahtunut asuntokuplan puhkeaminen ja siitä seuranneet rahoitusalan ongelmat. Aluksi ongelmien ei uskottu leviävän koko talouteen. Toisin kuitenkin kävi ja pelot taantumasta alkoivat levitä. Tällä hetkellä johtavat investointipankit uskovat monien kuluttajien tavoin talouden jo ajautuneen taantumaan.

Maan hallitus ja keskuspankki FED ovatkin ryhtyneet torjumaan taantumaa raha- ja veropoliittisilla päätöksillä. Viimeviikkoinen FED:in hätäkoronlasku sai eilen illalla odotetusti jatkoa, kun pankin avomarkkinakomitea päätti laskea keskeistä ohjauskorkoaan 50 korkopisteellä. Viime viikolla presidentti Bush ja valtiovarainministeri Henry ”Hank” Paulson puolestaaan esittelivät elvytyspaketin, jonka keskeinen osa on kuluttajille suunnattavat 119,6 miljardin dollarin veronpalautukset. Esitys vaatii vielä demokraattien hallitseman kongressin ja presidentin hyväksynnän. Poikkeuksellisen rajujen toimenpiteiden tavoitteena on erityisesti palauttaa kansantalouden vetureina toimivien kuluttajien luottamus ja rohkaista heitä jälleen käyttämään rahaa.

Nopea elvytys kääntänee onnistuessaan talouden jälleen nousuun, mutta se ei poista talouden rakenteellisiaongelmia. Lisäksi FED:in harjoittama ”shokkihoito” sisältää useita merkittäviä riskejä, jotka toteutuessaan vain pahentaisivat ongelmia. Tälläisiä ovat mm. negatiivisen reaalikoron aiheuttama uusi omaisuuskupla tai pahimmillaan talouden ajautuminen stagflaatioon. Koronlaskujen seuraukset näkyvät taloudessa pääosin vasta kuukausien päästä lukuun ottamatta kuluttajien tunnelmaa, joka saattaa parantua nopeastikin.

Selkeä valopilkku taloudessa on toistaiseksi ollut vientiteollisuus, joka on saanut vetoapua halventuneesta dollarista ja vahvasta globaalista talouskasvusta. Lisäksi työmarkkinoiden tilanne on toistaiseksi pysynyt suhteellisen vahvana, mutta merkkejä eroosiosta on alkanut ilmaantua.

- JM 31.01.08


30.1.2008

TV-mainokset (videot)

Valitse yksi republikaanien ja yksi demokraattien ehdokkaiden mainos. Vertaile näitä kahta mainosta.

Hillary Clinton

Is Hillary Clinton Abusing YouTube?

Oikean palkin videolistauksessa on pyörinyt tämäkin video:

Her videos. And if so, is it Cool to do so? .. .comedy Hillary Clinton Presidential Election 2008 YouTube community conversation continues Hilly vampire slayer http://www.britethorn.com .

Respectfully, Britethorn would like to know if Sen. Clinton is using YouTube as a free advertising space or if she is actually paying attention to the responses to her videos. And if so, is it Cool to do so?

http://uk.youtube.com/results?search_query=Hillary+Clinton&search=Search

John McCain

JOHN MCHATE'N -- UNFIT FOR PRESIDENT

Guns and butter! PKA: John McCain RACIST and ANTI-SEMITIC; Ron Paul and the burkas...McHATE'N MCCAIN BURKAS RACIST President-PaulTHE mcHATE'N SECTION IS - 1:35 TO 2:47

check this one out: http://youtube.com/watch?v=xBiti-ZbeO0

Mcain will not be investing in any burka stocks, he's leaning towards guns and butter! PKA: John McCain RACIST and ANTI-SEMITIC; Ron Paul and the burkas

http://uk.youtube.com/results?search_query=John+McCain&search=Search

Keneen mainokset vetoavat?

- Ehkä sellaisiin ihmisiin, jotka eivät välitä kuulla totuutta asiasta ja toimia sen mukaan.

Minkälaista kuvista mainoksen yleisvaikutelma syntyy (ovatko äänestäjät mukana videossa, esiintyykö ehdokas yksin vai äänestäjien kanssa, minkälaisia ovat ne äänestäjät/ kannattajat, joita kuvissa näytetään, mikä on ehdokkaan suhde äänestäjiin?)

- Kummassakaan videossa ei ole yleisöä mukana.

- Hillaryn mainos on tv-haastattelu.

- John -mainos on tiedotustilaisuus, jossa voi olla mukana median edustajia, tämä tilaisuus ei ole yleisötilaisuus.

Miten mainokset ja niiden käyttämät keinot eroavat toisistaan?

- Hillaryn on siisti haastattelu, mutta John -mainos pyrkii saamaan aikaan tuhoa hänen koettaessaan päästä ehdokkaana presidentiksi.

- MW

Obaman profiili

Barack Hussein Obama on syntynyt 4.8.1961 Hawaijilla. Obamalla on kenialainen isä, mutta Yhdysvaltalainen äiti. Barackin vanhemmat erosivat nykyisen presidenttiehdokkaan ollessa kolme vuotias. Eron jälkeen Obaman isä muutti takaisin Keniaan. Barackin äiti otti itselleen myöhemmin indonesialaiset miehen, jonka perässä Obama muutti äidinsä kanssa Jakartaan. Indonesiasta Barack lähti äidinsä vanhempien luokse takaisin Hawaijille asumaan. Barack Obaman isä kuoli Barackin ollessa 21-vuotias. Obama kertoo muistelmateoksessaan Dreams from My Father käyttäneensä nuorena alkoholia, marijuanaa, sekä kokaiinia ”unohtaakseen kysymykset siitä kuka hän on”. Obaman äiti kuoli vuonna 1995 syöpään.

Barrack Obama tapasi vaimonsa Michelle Obaman työpaikallaan kesällä 1989. Naimisiin he menivät vuonna 1991. Heillä on kaksi yhteistä lasta jotka molemmat ovat tyttöjä . Lasten syntymävuodet ovat 1999 ja 2001.

High schoolin loppuun käytyään Barack Obama opiskeli Kaliforniassa Occidental Collegessa kaksi vuotta. Kaliforniasta Obama siirtyi Columbian yliopistoon. Viimeiseksi hän opiskeli valtio-oppia erityialanaan kansainväliset suhteet. Opiskelut Obama sai päätökseen vuonna 1983. Obama aloitti kuitenkin opiskelemaan uudelleen. Tällä kertaa hän opiskeli Harvardin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Siellä opiskellessaan hän toimi Harward Law Prewier –lehden johdossa ensimmäisenä tummaihoisena. Harvardista hän valmistui vuonna 1991.

Vuonna 1996 Obama valittiin Illinoisin senaattiin. Hän sai senaatin sosiaali- ja terveydenhoitolautakunnan puheenjohtajan tittelin vuonna 2003 senaatin saadessa demokraattienemmistön. Washingon Post –lehti arvioi Obaman senaattiuraa ja kertoi, että Obama pystyy työskentelemään sekä demokraattien että republikaanien kanssa tehokkaasti.

Obama on toiminut Yhdysvaltain senaatissa vuoden 2005 tammikuusta alkaen. Hän on tällähetkellä Yhdysvaltain senaatin ainut tummaihoinen henkilö ja koko Yhdysvaltojen historiassa valtiolla on ollut vain neljä värillistä ehdokasta ennen Obamaa. Obama on mukana näissä senaatin lautakunnissa: ulkopolitiikka, terveys, koulutus, työllisyys, kansallinen turvallisuus, hallinnolliset asiat ja veteraanien asiat. ulkopolitiikka, terveys, koulutus, työllisyys, kansallinen turvallisuus, hallinnolliset asiat ja veteraanien asiat. Isot lehdet kuten Time ja New Statesman pitävät Obamaa yhtenä maailman vaikutusvaltaisimpana henkilönä.

Vuoden 2008 presidentinvaaleissa Obama voitti ensimmäisen esivaalin. Sen jälkeen hän jäi kahdessa seuraavassa esivaalissa Hillary Clintonin taakse, mutta sitten taas Etelä-Carolinassa Obama jätti Hillary Clintonin taaksensa. Obama on saanut hyvän tuen myös internetissä. Hänen nimeään kantava yhteisö on tällä hetkellä facebookin nopeimmin kasvava yhteisö. Yhteisössä on yli 408 000 jäsentä.

Obama kannattaa ydinvoiman lisäämistä Yhdysvalloissa ja nostaisi tukien nostamista uusiutuville energianlähteille. Barrack Obama on väliaikaisia veronkevennyksiä vastaan ja tukee laillisia abortteja. Obama haluaisi yleisen terveydenhuoltojärjestelmän. Hän pyrkii nostamaan opettajien määrää Yhdysvalloissa. Kahden saman sukupuolen edustajan välisiä avioliittoja Obama vastustaa, sillä avioliitto on miehen ja naisen välin uskonnollinen sitouma. Hän ei kuitenkaan ole homoseksuaaleja vastaan. Obama on Irakin sotaa vastaan, mutta vahvistaisi tästä huolimatta armeijaa puolustuskäyttöön.

- SS


29.1.2008

Giulianin profiili

Giuliani vaikuttaa hyvältä ehdokkaalta, kun katsoo hänen lupauksiaan. Hän lupailee vero-uudistuksia ja on toiminut esimerkillisen hyvin New Yorkin pormestarina. Kuitenkin Giullianin Presidenttikilpa kaatui varmaankin hänen tavallisuuteensa ja Irak- politiikkaansa. Yhä enemmän Irakin sotaa vastaan käyvässä Amerikassa on hankala Presidenttivaaleissa tulla valituksi huutelemalla Irakin sodan myönteisiä iskulauseita. Lisäksi hän ei ainakaan George W. Bushin vastustajilta saa minkäänlaista kannatusta, sillä hän tuki avoimesti George W. Bushia tämän presidenttiaikana. Hän myöskin aliarvioi pienempien osavaltioiden merkityksen vaalikampanjassaan ja satsasi suurimmat ruutinsa Floridaan. Giulianin vero-uudistukset tuntuvat myös kenties liian hyviltä ollakseen totta. Hän lupailee poistavansa perintöveron kokonaan ja lisäksi tekevänsä huomattavia veroleikkauksia. Guilianin vastustajat ovat myös takuulla syytäneet kansan silmille hänen menneisyyttään, sillä hänen perheeseensä on kuulunut rikollisia. Giuliani on myös täys katolilainen, joten hän vastustaa Abortteja, Homoliittoja ja myös kaikkea mikä on raamatun mukaan väärin. Giuliani sanoo kolmeksi pääteemakseen terroristin vastaisen sodan, laittomien siirtolaisten pääsyn estämisen USA:han rajojen sulkemisella, ja tiukemman kontrollin valtion turhaan rahan kulutukseen.

Linkit

http://www.joinrudy2008.com/coalition/

http://en.wikipedia.org/wiki/Rudy_Giuliani

- SY


Esivaalit 29.1.

03.01 Iowa (Dem. + Rep.)

Final results (klikkaa kuvaa niin saat tarekmman grafiikan)

Republikaanit

Demokraatit

05.01. Wyoming (Rep.)

Final results

Republikaanit

08.01. New Hampshire (Dem. + Rep.)

Final results

Republikaanit

Demokraatit

15.01. Michigan (Dem. + Rep.)

Final results

19.01. Nevada (Dem. + Rep.)

Final results

Demokraatit

26.01. South Carolina (Rep.)

Final results

26.01. South Carolina (Dem.)

29.01. Florida (Dem. + Rep.)

01.02. Maine (Rep.)

05.02. Supertiistai

- Alabama (Dem. + Rep.)

- Alaska (Dem. + Rep.)

- Arizona (Dem. + Rep.)

- Arkansas (Dem. + Rep.)

- California (Dem. + Rep.)

- Colorado Caucus (Dem. + Rep.)

- Connecticut (Dem. + Rep.)

- Delaware (Dem. + Rep.)

- Georgia (Dem. + Rep.)

- Idaho Caucus (Dem.)

- Illinois (Dem. + Rep.)

- International (Dem. + Rep.)

- Kansas Caucus (Dem.)

- Massachusetts (Dem. + Rep.)

- Minnesota Caucus (Dem. + Rep.)

- Missouri (Dem. + Rep.)

- Montana Caucus (Rep.)

- New Jersey (Dem. + Rep.)

- New Mexico Caucus (Dem.)

- New York (Dem. + Rep.)

- North Dakota Caucus (Dem. + Rep.)

- Oklahoma (Dem. + Rep.)

- Tennessee (Dem. + Rep.)

- Utah (Dem. + Rep.)

- West Virginia

FEBRUARY 9, 2008:
Kansas - GOP Presidential Caucuses
Louisiana - Presidential Primary
Nebraska - DEM Presidential Caucuses
Washington - DEM Presidential Caucuses

FEBRUARY 10, 2008:
Maine - DEM Presidential Caucuses

FEBRUARY 12, 2008:
District of Columbia - Presidential Primary
Maryland - Presidential Primary
Virginia - Presidential Primary

FEBRUARY 19, 2008:
Hawaii - Presidential Caucuses
Washington - GOP Presidential Primary
Wisconsin - Presidential Primary

MARCH 4, 2008:
Massachusetts - Presidential Primary
Ohio - Presidential & State/Federal Primary
Texas - Presidential & State/Federal Primary
Vermont - Presidential Primary

APRIL 22-27, 2008:
Constitution Party - Presidential Nominating Convention (Kansas City, Missouri)

MAY 6, 2008:
Indiana - State/Federal Primary

MAY 9, 2008:
West Virginia - State/Federal Primary

MAY 20, 2008:
Arkansas - State/Federal Primary
Kentucky - Congressional Primary

MAY 23-26, 2008:
Libertarian Party - Presidential Nominating Convention (Denver, Colorado)

MAY 27, 2008:
Idaho - State/Federal Primary

JUNE 3, 2008:
Alabama - State/Federal Primary
California - State/Federal Primary
Iowa - State/Federal Primary

JUNE 10, 2008:
Arkansas - State/Federal Primary Run-Off

JUNE 24, 2008:
Utah - State/Federal Primary

JUNE 2008:
Unity08 - Presidential Nominating Convention (Online Convention)

JULY 10-13, 2008:
Green Party - Presidential Nominating Convention (Chicago, Illinois)

JULY 15, 2008:
Alabama - State/Federal Primary Run-Off
Georgia - State/Federal Primary

AUGUST 5, 2008:
Georgia - State/Federal Primary Run-Off
Kansas - State/Federal Primary
Michigan - State/Federal Primary

AUGUST 12, 2008:
Colorado - State/Federal Primary

AUGUST 26, 2008:
Alaska - State/Federal Primary
Florida - State/Federal Primary

AUGUST 25-28, 2008:
Democratic Party - Presidential Nominating Convention (Denver, Colorado)

SEPTEMBER 1-4, 2008:
Republican Party - Presidential Nominating Convention (St. Paul, Minnesota)

SEPTEMBER 2, 2008:
Arizona - State/Federal Primary

SEPTEMBER 9, 2008:
District of Columbia - City/Federal Primary
Vermont - State/Federal Primary

SEPTEMBER 16, 2008:
Massachusetts - State/Federal Primary


SEPTEMBER 20, 2008:
Hawaii - State/Federal Primary

NOVEMBER 4, 2008: GENERAL ELECTION IN ALL 50 STATES

- - - - - - - - - - - - - - - - -

JANUARY 5, 2009:
New Congress Sworn-In.

JANUARY 20, 2009:
Presidential Inauguration Day

McCain vei koko potin

McCain sai republikaanien äänistä 36 % ja se riitti voittoon, kun Mitt Romney jäi 31 %:iin ja Rudy Giuliani mitä luultavammin hyv'stelee vaalikampajan pöly jaloistaan 15 prosentilla. Giulianin uhkapeli ei onnistunut ja Floridaan vaalisääntöjen mukaan McCain vie kaikki valitsijamiehet. Giulianin "kiitospuhe" viittaa siihen, että hän periyttää kannatuksensa McCainille, jonka asema on sitäkin kautta vahvistumassa.

Demokraattien osalta Floridan vaali olivat tavallaan välivaalit. Obama ja Edwards eivät kampanjoineet ollenkaan, sillä Floridasta kuten ei aikaisemmin Michiganista valita ollenkaan delegaatteja elokuun puoluekonventtiin. Miksi? Siinä on päivän kysymys.

Ehdokkaista kuitenkin äänestettiin ja Hillary Clinton voitti selvästi, muttei niin selvästi, että se ottaisi tuulta Obaman myötäpuhurista. Clinton sai 50 %, Obama 33 % ja Edwards 14 % äänistä. (Lähde: The New York Times http://www.nytimes.com/?emc=na, kun äänistä 97 % oli laskettu)


Mitä talouden ja pörssin alamäki vaikuttaa presidentin vaaleihin?





















Mitä talouden ja pörssin alamäki vaikuttaa presidentin vaaleihin?

Diagrammi on ajettu Nasdaqin sivuilta ti klo 19:00 Suomen aikaa (www.nasdaq.com)

Rahankeruu vuosineljänneksittäin

28.1.2008

Etelä-Carolinan tulosarviointia

Etelä- Carolinan esivaaleilla on suurta merkitystä koko presidenttivaalikiistaan. Mm. Pekka Mykkänen Helsingin sanomista kirjoitti, kuinka miljoonat USA:n äänestäjät jäävät vaille merkitystä. Gallup ja arviot ovat tehokas ase politiikassa, ja tämä on totta etenkin USA:ssa. Gallupit muokkaavat vahvasti kansan mielipiteitä USA:ssa. Etelä- Carolina sattuu olemaan paikka, jota koko media tuijottaa tiiviimmin, kuin esimerkiksi Pohjois- Carolinaa. Monien amerikkalaisten mielestä Media valitsee ehdokkaat, ja ehkä niin osittain käykin.

Barrack Obama voitti Etelä- Carolinassa todella vahvalla 55% äänisaaliillaan. Perässä tulivat, ei mitenkään yllättävästi, Hillary Clinton 27 % ja John Edwards 17 %.

Etelä- Carolinassa on rotukysymys toistuvasti kuumentanut tunteita, ja ennen vaaleja järjestetyn ovensuukyselyn mukaan, Obama ei vain saanut 78% mustien äänistä, mutta myös 24% valkoisista oli ovensuukyselyjen mukaan äänestämässä Obamaa. Mustia äänestäjistä oli n. 55%. Ovensuukyselyssä esiin tullut luku on kiintoisa, sillä ennen vaaleja järjestetyssä Mason- Dixon kyselyssä sai Obama Helsingin sanomien mukaan vain 10% valkoisten äänistä.

Etelä- Carolina vaikuttaa vahvasti Obaman kampanjaan, sillä tämän ainoa aikaisempi voitto Iowassa on painumassa unholaan Clintonin voittaessa kaksi seuraavaa esivaalia. Lisäksi Etelä- Carolinan ollessa median keskipisteenä, voi Barackin kannatus lisääntyä muissakin osavaltioissa. jotkut voivat pitää tätä voittoa jopa Obaman ratkaisevana.

Edwardsille kolmas- sija on jo voitto sinänsä, pysyyhän hän sentään mukana, ainakin hetken verran. John Edwardsin tulevaisuus näyttää kuitenkin synkältä, hän tarvitsee ihmeen voittaakseen.

Clinton on ja pysyy Obaman pääasiallisena vastapuolena. Vaikka sijoittuikin toiseksi, on myös toisena olevan sija vahvassa asemassa gallupin ja median keskipisteenä. Osattinhan Obaman voittoa Etelä- Carolinassa ainakin aavistella. Sekä Clintonia, että Obamaa on syytelty ”loanheitosta” Etelä- Carolinan väestön keskuudessa, ja tasaväkisin luvuin. Musta väestö on ollut vahvasti Republikaanien puolella, ja varsinkin aikoinaan presidentti Clintonin takana, jota on leikkisästi kutsuttukin ”Ensimmäiseksi mustaksi presidentiksi”. Jos Etelä- Carolina ei ole muuta, niin ainakin merkkipaalu sille, että Clintonin ja Obaman välinen jännite kasvaa kasvamistaan.

John McCain sanottiin hyvillä mielin voivan jatkaa Etelää- Carolinaan, vaikka hänen vaalikampanjaansa oli sanottu vanhahtavaksi. Ainakin McCain voitti republikaanien osion tuoreimmassa esivaalissa. Vuodesta 1980 lähtien, Uutiskanava CNN:n politiikan asiantuntijan Bill Schneiderin mukaanvoitto Etelä- Carolinan esivaaleissa on lähes taannut republikaanien seuraavan presidenttiehdokkaan. Joten jos joku, niin McCain tulee olemaan republikaanien gallupin suosikki.Republikaanien kisa on kuin kuitenkin edelleen täysin avoin. Tähän mennessä käydyissä kuudessa esivaalissa on saatu kolme eri voittajaa ja Floridassa 29. tammikuuta saatetaan nähdä neljäs.

Vaalit kiihtyvät, kuka on seuraava voittaja? Ainakin minulle toden- näköisyydet ovat liikaa laskettaviksi.

Linkit

http://www.edelfoi.fi/fi/orgs/metodix/case/pressa2008/materials/0304_carolina?materials:Open=1429799&materials:selres=1429799

http://en.wikipedia.org/wiki/South_carolina

http://www.yle.fi/uutiset/taustat/linkitys/id79471.html

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/t/usavaalit/1481050


Floridan tilanne republikaanien osalta

Floridassa Rudy Giulianin on pakko kerätä kunnon äänisaalis pysyäkseen mukana vaalitaistossa. Hän kampanjoi vain tärkeimmissä osavaltioissa ja jos hän ei Floridassa saa ääniä, tulee hänelle tukala supertiistai.

Esivaaleissa on toistaiseksi ollut kolme suhteellisen tasavahvaa ehdokasta: John McClain, Mike Huckabee ja Mitt Romney. John McCain on ollut vahvimmin mukana pelissä ja luulen, että hän tulee vahvistamaan asemaansa. Hän vahvisti sitä jo Etelä-Carolinassa, mutta perässä tuli vain muutaman prosenttiyksikön päässä Mike Huckabee.

Ilta-Sanomat epäilee kuitenkin Mitt Romneyn ja John McClainin karanneen muilta republikaaniehdokkailta. Kyseiset ehdokkaat ovat jo ehtineet mustamaalata toisiaan mainoksinkin.

Gallup-tilanne 28.1.2008: John McCain 29%, Mitt Romney 21%, Mike Huckabee 18%, Rudy Giuliani 13%, Ron Paul 5% ja Alan Keyes 1%. Epäröiviä on 12 % ja muita 2%.

- SS


Floridan demokraattitilanne

Florida osavaltiona

Florida on USA:n itärannikolla sijaitseva osavaltio, maantieteellisesti se on niemi. Floridan pääkaupunki on Tallahassee, vaikkei se kuulukaan osavaltion suurimpiin kaupunkeihin. Suurin kaupunki on Jacksonville.

Asukkaita Floridassa on lähes 18 miljoonaa. Florida on suosittu turistikohde ja sen suurin tulonlähde onkin matkailu.

Floridassa asuu paljon mm. kuubalaisia ja puerto ricolaisia, ja varsinkin Miamissa on paljon nähtävissä latinolaisvaikutteista kulttuuria. Floridan alkuperäiskansalla, Seminole-intiaaneilla, on osavaltion keskiosissa reservaatteja. 81% Floridan väestöstä on kristittyjä, jotka jakautuvat niin, että 54% on protestantteja, 26% on katolisia ja 1% on mormoneja. Juutalaisia on vain 4% ja muita uskontoja ei mainittavasti.

Presidentinvaaleissa Floridalaisten äänet republikaanille ja demokraatille ovat menneet aika tasan, eivätkä erot ole viime kertoina olleet montaakaan prosenttia.

Ehdokkaiden välistä ennakkoasetelmaa

Ainakin Gallupeiden perusteella näyttäisi siltä, että Floridan osavaltion demokraattien esivaaleissa taistelussa ovat mukana oikeastaan vain Hillary Clinton ja Barack Obama, mutta John Edwardskin sinnittelee vielä mukana.

Gallupeiden RCP keskiarvossa Clinton johtaa huimalla 47.4 % kannatuksella, toisena tulee Obama 29.2 % tuloksella, ja perässä Edwards 14% kannatuksella. Luvut ovat pysyneet samanlaisina jo hyvin pitkään, ja Clinton on ollut gallupeiden johdossa koko ajan.

Viimeisimmissä esivaaleissa Etelä-Carolinassa Obama vei voiton Clintonista prosentein 55-27(kun äänistä laskettu 99%). Sitä ennen Nevadassa Clinton vei voiton saamalla 51% äänistä, Obaman seuratessa perässä 45% tuloksella.

Linkit

Wikipediatietoa http://en.wikipedia.org/wiki/Florida , http://fi.wikipedia.org/wiki/Florida

RealClearPolitics http://www.realclearpolitics.com/epolls/2008/president/fl/florida_democratic_primary-261.html

Hesarista 1) arkistojuttu ja 2) ulkomaanartikkeli

- AP

Supertiistai

Supertiistai järjestettiin ensimmäisen kerran 8. maaliskuuta 1988 etelävaltioiden, Texas, Florida, Tennessee, Louisiana, Oklahoma, Mississippi, Kentucky, Alabama ja Georgia, kesken.

Tällä kertaa supertiistai on 5. helmikuuta, eli aikaisemmin kuin koskaan, kun ennen se on ollut maaliskuussa.

Supertiistai on siis presidentivaalien esivaaleista se suurin, eli se jolloin isoin määrä osavaltioista äänestää. Tänä vuonna supertiistain osavaltioita ovat Alabama, Alaska, Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Idaho, Illinois, Kalifornia, Kansas, Massachusetts, Minnesota, Missouri, New Jersey, New Mexico, New York, Oklahoma, Pohjois-Dakota, Tennessee ja Utah. Tämä tekee tästä esivaali äänestyksestä niin tärkeän, koska silloin määräytyy suurin osa puolueiden delegaateista. Supertiistain voittajat ovatkin tähän asti olleet puolueiden lähes varmat presidenttiehdokkaat, vaikka esivaalit jatkuvatkin aina kesäkuuhun saakka.

New Hampshire ja Iowa Caucus ovat median osalta näistä kaupungeista seuratuimmat, koska niissä äänestys tapahtuu ensimmäisenä. Supertiistain lopputulokseen kaupungeista saadut pisteet eivät kuitenkaan kovin paljoa vaikuta, sillä ne ovat hyvin pieniä osavaltioita.

Supertiistai on myös esivaaleista arvokkain, sillä niin monessa osavaltiossa kampanjoiminen ja mainostaminen on hirveän kallista. Heikosta budjetista tai huonosta menestyksestä kärsivät vetäytyvätkin usein viimeistään tässä vaiheessa pois pelistä.

Lähteet:

http://de.wikipedia.org/wiki/Super_Tuesday

http://www.abendblatt.de/daten/2008/01/05/833810.html

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1477770

- BJ

27.1.2008

Fred Thompson jätti presidenttikisan - rahat loppuivat







Fred Thompson heitti tiistaina pyyhkeen kehään Yhdysvaltain presidenttikisassa, sillä rahat eivät riittäneet enää jatkoon.

- Olen tänään vetänyt pois ehdokkuuteni Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Toivon, että maani ja puolueeni ovat silti hyötyneet ponnisteluistamme, republikaanien Thompson sanoi julkisuuteen toimittamassaan lausunnossa.

Thompson teki johtopäätökset pian sen jälkeen, kun hän oli menestynyt heikosti Etelä-Carolinan esivaaleissa. Hän kertoi jo etukäteen tarvitsevansa osavaltiosta voiton, mutta joutui tyytymään lauantaina vain kolmanteen sijaan.

Thompson ei paljastanut, kenelle republikaanien ehdokkaalle hän aikoo antaa jatkossa oman tukensa.

- MW

Lähde:

http://www.fred08.com


Ensimmäisen kierroksen tulosstudio


















Pressavaalit/ äänestyksen tuloksia/ ensimmäisen kierroksen tulosstudio

Lukiolaiset

Demokraattien ehdokkaaksi kurssilaiset äänestivät Hillary Clintonin hurjalla 77% prosentin äänimäärällä. Hillaryn voittoa Obamaa vastaan kurssilaiset perustelevat yhtäältä sillä, että Hillaryllä on hyvät taustajoukot ja enemmän kokemusta ja toisaalta sillä, että naiset ovat tummaihoisia suurempi vähemmistö. Soraääniäkin tosin löytyi. Hillaryn sukupuolta pidettiin kaksiteräisenä miekkana, jonka teho alkaa jo kulua loppuun. Kaikki eivät myöskään pitäneet Hillaryn kokemusta hyvänä asemana, vaan luottivat enemmän Obaman nuoruuteen ja raikkauteen. Myös ulkoisten asioiden ja mediaesiintymisen katsottiin vaikuttavan asiaan, Obaman hyväksi puoleksi esimerkiksi laskettiin hänen ”kiltti” ulkonäkönsä. Obaman ja Hillaryn lisäksi myös John Edwards sai kaksi ääntä.

Republikaanien esivaalien voittajaksi kurssilaiset äänestivät 51%:lla kaikista äänistä John McCainin. Keskustelualueella vain kolme vastaajaa uskaltautui pohtimaan republikaanien voittajaehdokasta. Muut myönsivät suoraan, etteivät ole seuranneet republikaanien vaalitaistelua yhtä innokkaasti kuin demokraattien taistelua eivätkä siksi osaa nimetä omaa suosikkiaan tai voittajaehdokasta. Kolme rohkeaa kommentoijaa perustelivat John McCainin voittoa yhtäältä tämän maltillisella linjalla. McCainia pidettiin ”kompromissiehdokkaan” ja esimerkiksi Romneyn uskonnollisuuden uskottiin vievän häneltä suurien joukkojen äänet. Toisaalta John McCainin veteraanitaustan uskottiin viehättävän Amerikan republikaaneja ja tuovan hänelle uusia ääniä.

Taiston John McCain ja Hillary Clintonin välillä voitti Hillary, taas murskaluvuin (72% kaikista vastaajista). Hillaryn tai demokraattien lopullista voittoa perusteltiin sillä, että Bushin ”töpeksimisen” jälkeen republikaaneilla ei ole mahdollisuuksia voittoon. Demokraattien voiton varsinaisissa presidentinvaaleissa kurssilaisten mielestä voi estää vain epärehellinen vaalitapa.

Delfoi

Myös Delfoi-kurssilaiset valitsivat demokraattien ehdokkaaksi Hillary Clintonin (92 % kaikista äänistä). Clintonin uskottiin voittavan rahalla ja uudistavalla vaaliohjelmalla. Obaman kokemukseen ja uskottavuuteen ei uskottu, vaikkakin samalla uskottiin että taistelusta tulee tiukka. Vain yhdessä vastauksessa uskottiin Obaman voittavan. Vastausta perusteltiin Obaman tuoreudella ja mediataidoilla.

Republikaanien kohdalla Delfoi-porukka äänesti myös lukiolaisten tavoin varsinaiseksi ehdokkaaksi John McCainin, mutta toisin kuin lukiolaisten vastauksessa taistelu Romneyn ja John McCainin välillä oli tiukempi. Romney sai äänistä 23 prosenttia ja McCain 77 prosenttia. John McCainin häviötä Romneylle perusteltiin sillä, että McCain voi olla jo liian iäkäs monille äänestäjille.

Amerikan uudeksi presidentiksi delfoilaiset äänestivät Hillaryn 77 prosentin äänimäärällä. Perusteluina mainittiin amerikkalaisten valmius ja kaipaus muutokseen, jota Hillary on vaaliohjelmassaan lupaillut. Myös lukiolaisten vastauksista tuttu kommentti amerikkalaisten Bush-pettymyksestä nousi esiin. Toisaalta huomautettiin myös siitä, että ”toinen kierros” on perinteisesti ollut vaikea demokraateille, kun kaikki vaali-innostus on jo käytetty esivaaleihin. McCainin kannatuksen uskottiin myös olevan nousujohteista sekä esivaaleissa että varsinaisissa vaaleissa.

Yhteenveto

Toisin kuin lukiolaiset delfoilaiset perustelivat valintojaan myös tämänhetkisillä gallupeilla. Samoin vaalirahoitus oli delfoilaisten vastauksissa usein käytetty perustelu. Lukiolaisten vastauksissa tämä ei näkynyt. Lukiolaiset sen sijaan nostivat esiin delfoilaisia useammin ehdokkaiden luomat mielikuvat ja rakentamat identiteetit ja sitä kautta, joskin epäsuorasti, median roolin valinnassa.

- JL