1.2.2008

Demokraattien esivaaliprosessi

Kuka tahansa voi asettua ehdokkaaksi yhdysvaltain presidenttivaaleihin, mutta mikäli muutaman kymmenen miljoonan vaalikassaa ei löydy, on ehdokkuudesta turhaa edes haaveilla.

Ehdokaat kilpailevat keskenään kansalaisten äänistä ja siitä, kuinka monta valitsijamiestä he saavat. Alkaen Iowasta ja päättyen Etelä-Dakotaan. Yleensä kärkipäässä olevien osavaltioiden äänet painavat enemmän, kuin jälkijoukossa. Jatkuen Iowasta New Hampshiren, Michiganin, Nevadan ja Etelä Carolinan kautta Floridaan ja sieltä edelleen helmikuun viidenteen eli ”Supertiistaihin” joka tänä vuonna pidetään poikkeuksellisen aikaisin. Supertiistaissa äänestävät tänä vuonna ennätykselliset 25 osavaltiota.

796 eli lähes kaksikymemntä prosenttia koko Yhdysvalloissa olevista 4049 valitsijamiehestä äänestävät ensin, ennenkuin yksikään kansalainen tipauttaa äänensä vaaliuurnaan. He voivat kannattaa jotakin ehdokasta julkisesti ja tällä tavalla vielä enemmän lisätä kansalaisetn suopeutta kyseistä ehdokasta kohtaan. Näitä etukäteen äänestäviä valitsijamiehiä kutsutaan ”Superdelegaateiksi”.

Valitsijamiehiä on kussakin osavaltiossa tietty määrä, riippuen osavaltion asukasluvusta. Se kuinka monta valitsijamiestä ehdokas saa äänestämään häntä puolueensa ehdokkaaksi riippuu siitä, kuinka monta kansalaista on äänestänyt häntä. Valitsijamiesten ei periaatteessa ole mikään pakko äänestää sitä presidenttiehdokasta, jota hänet on valittu äänestämään, mutta ehdokkaat voivat erottaa valtuutettujaan, jos he osoittavat epälojaaliutta, joten takinkääntö ei ole suositeltavaa.

Linkit

http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_Party_%28United_States%29_presidential_primaries%2C_2008

http://www.yle.fi/uutiset/taustat/linkitys/id79471.html

http://www.yle.fi/uutiset/taustat/linkitys/id79540.html


- SY


Ei kommentteja: