1.2.2008

Kalifornia

Kalifornian osavaltio sijaitsee Yhdysvaltojen länsirannikolla, Tyynen meren rannalla. Se on Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin osavaltio sekä väkiluvultaan, että pinta-alaltaan. Asukkaita siellä on 36 132 147 ja pinta-alaa sillä on 410 000 km². Väkiluvustaan johtuen Kalifornian esivaaleilla on paljon painoarvoa, sillä jo siellä yksin on jaossa 411 valamiestä.

Kalifornian pääkaupunki on Sacramento, mutta suurin kaupunki on Los Angeles. Vuodesta 2003 lähtien Kalifornian kuvernöörinä on ollut Arnold Schwarzenegger, joka on itse republikaani. Hän on antanut tukensa McCainille.

Kalifornian bruttokansantuote on suurempi kuin yhdenkään muun Yhdysvaltojen osavaltion, se tuottaakin 13% Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta. Kalifornian, erityisesti sen suurien kaupunkien, imago houkuttelee osavaltioon varakkaita asukkaita.

Väestöstä ei ole erotettavissa selvää enemmistöä, mutta espanjaa puhuvien osuus on kasvussa. Tällä hetkellä heitä on jo kolmannes osavaltion väestöstä. Muita merkittäviä ryhmiä ovat aasialaiset, mustat ja intiaanit.

Uskonnoltaan 75% Kalifornialaisista on kristittyjä. Niukka enemmistö on protestantteja, 38%,mutta katolisiakin on 34%. Myös uskonnottomien osuus väestöstä on kohtalaisen korkea, 20%.

Gallupit demokraattien osalta

Gallupeiden RCP keskiarvo ajalta 01/13 - 01/29 antaa meille seuraavanlaisen tuloksen:
Clinton 45.0%
Obama 33.3%
Ja (jo luovuttanut) Edwards 10.5%

Kaliforniassa Clinton on ollut koko ajan voitolla, mutta ihan viimeisimmissä gallupeissa Obamakin on päässyt jo todella lähelle häntä; Rasmussenin gallupissa 29.1 Clintonin saalis oli 40% Obaman seuratessa kannoilla 40% tuloksella. Siinä gallupissa Edwards sai 9%, jolla hän ei olisi tietenkään itse tehnyt mitään, mutta jolla on nyt suurikin merkitys. Menevätkö Edwardsin äänet nyt Clintonille vai Obamalle?

Lisäksi kannattaa oottaa huomioon, että esimerkisi Nevadassa, joka on latino voittoinen osavaltio, Clinton vei voiton. Asettuuko latino väestö siis Kaliforniassakin Clintonin taaksen?

Gallupit republikaanien osalta

Gallupeiden RCP keskiarvo ajalta 01/13 - 01/29 antaa meille seuraavanlaisen tuloksen:
McCain 32.5%
Romney 24.2%
Huckabee 11.2%
(jo luovuttanut) Giuliani 11.5%
Paul 5.0%

Vielä viime vuoden puolella Giuliani on ollut vahvoilla, mutta tänä vuonna hän on tasaisesti menettänyt suosiotaan. Hän varmasti ymmärsi alamäensä lopullisuuden ja jättäytyi siksi pois.
Presidenttiehdokkaaksi hän on ilmoittanut kannattavansa McCainia.

Jo jonkin aikaa McCain ja Romney ovat kulkeneet gallupeiden tuloksissa pitkälti rinta rinnan, McCainin satunnaisesti hypätessä korkeammalle. Harvemmin on Romney mennyt hänen ohitseen.

Viimeisimmässä, eli Rasmussenin gallupissa 29.1, ero näiden kahden välillä ei kuitenkaan ollut suuri; McCain johti niukasti 32% Romneyn seuratessa perässä 28%. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon että sekä kuvernööri Arnold Schwarzenegger, että kisasta tiputtautunut Giuliani ovat antaneet tukensa McCainille.

Lähteet

Wikipedia: suomeksi & englanniksi
Epolls http://www.realclearpolitics.com/epolls/2008/president/
Schwarzenegger

- AP

Ei kommentteja: