28.1.2008

Etelä-Carolinan tulosarviointia

Etelä- Carolinan esivaaleilla on suurta merkitystä koko presidenttivaalikiistaan. Mm. Pekka Mykkänen Helsingin sanomista kirjoitti, kuinka miljoonat USA:n äänestäjät jäävät vaille merkitystä. Gallup ja arviot ovat tehokas ase politiikassa, ja tämä on totta etenkin USA:ssa. Gallupit muokkaavat vahvasti kansan mielipiteitä USA:ssa. Etelä- Carolina sattuu olemaan paikka, jota koko media tuijottaa tiiviimmin, kuin esimerkiksi Pohjois- Carolinaa. Monien amerikkalaisten mielestä Media valitsee ehdokkaat, ja ehkä niin osittain käykin.

Barrack Obama voitti Etelä- Carolinassa todella vahvalla 55% äänisaaliillaan. Perässä tulivat, ei mitenkään yllättävästi, Hillary Clinton 27 % ja John Edwards 17 %.

Etelä- Carolinassa on rotukysymys toistuvasti kuumentanut tunteita, ja ennen vaaleja järjestetyn ovensuukyselyn mukaan, Obama ei vain saanut 78% mustien äänistä, mutta myös 24% valkoisista oli ovensuukyselyjen mukaan äänestämässä Obamaa. Mustia äänestäjistä oli n. 55%. Ovensuukyselyssä esiin tullut luku on kiintoisa, sillä ennen vaaleja järjestetyssä Mason- Dixon kyselyssä sai Obama Helsingin sanomien mukaan vain 10% valkoisten äänistä.

Etelä- Carolina vaikuttaa vahvasti Obaman kampanjaan, sillä tämän ainoa aikaisempi voitto Iowassa on painumassa unholaan Clintonin voittaessa kaksi seuraavaa esivaalia. Lisäksi Etelä- Carolinan ollessa median keskipisteenä, voi Barackin kannatus lisääntyä muissakin osavaltioissa. jotkut voivat pitää tätä voittoa jopa Obaman ratkaisevana.

Edwardsille kolmas- sija on jo voitto sinänsä, pysyyhän hän sentään mukana, ainakin hetken verran. John Edwardsin tulevaisuus näyttää kuitenkin synkältä, hän tarvitsee ihmeen voittaakseen.

Clinton on ja pysyy Obaman pääasiallisena vastapuolena. Vaikka sijoittuikin toiseksi, on myös toisena olevan sija vahvassa asemassa gallupin ja median keskipisteenä. Osattinhan Obaman voittoa Etelä- Carolinassa ainakin aavistella. Sekä Clintonia, että Obamaa on syytelty ”loanheitosta” Etelä- Carolinan väestön keskuudessa, ja tasaväkisin luvuin. Musta väestö on ollut vahvasti Republikaanien puolella, ja varsinkin aikoinaan presidentti Clintonin takana, jota on leikkisästi kutsuttukin ”Ensimmäiseksi mustaksi presidentiksi”. Jos Etelä- Carolina ei ole muuta, niin ainakin merkkipaalu sille, että Clintonin ja Obaman välinen jännite kasvaa kasvamistaan.

John McCain sanottiin hyvillä mielin voivan jatkaa Etelää- Carolinaan, vaikka hänen vaalikampanjaansa oli sanottu vanhahtavaksi. Ainakin McCain voitti republikaanien osion tuoreimmassa esivaalissa. Vuodesta 1980 lähtien, Uutiskanava CNN:n politiikan asiantuntijan Bill Schneiderin mukaanvoitto Etelä- Carolinan esivaaleissa on lähes taannut republikaanien seuraavan presidenttiehdokkaan. Joten jos joku, niin McCain tulee olemaan republikaanien gallupin suosikki.Republikaanien kisa on kuin kuitenkin edelleen täysin avoin. Tähän mennessä käydyissä kuudessa esivaalissa on saatu kolme eri voittajaa ja Floridassa 29. tammikuuta saatetaan nähdä neljäs.

Vaalit kiihtyvät, kuka on seuraava voittaja? Ainakin minulle toden- näköisyydet ovat liikaa laskettaviksi.

Linkit

http://www.edelfoi.fi/fi/orgs/metodix/case/pressa2008/materials/0304_carolina?materials:Open=1429799&materials:selres=1429799

http://en.wikipedia.org/wiki/South_carolina

http://www.yle.fi/uutiset/taustat/linkitys/id79471.html

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/t/usavaalit/1481050


Ei kommentteja: