28.1.2008

Floridan demokraattitilanne

Florida osavaltiona

Florida on USA:n itärannikolla sijaitseva osavaltio, maantieteellisesti se on niemi. Floridan pääkaupunki on Tallahassee, vaikkei se kuulukaan osavaltion suurimpiin kaupunkeihin. Suurin kaupunki on Jacksonville.

Asukkaita Floridassa on lähes 18 miljoonaa. Florida on suosittu turistikohde ja sen suurin tulonlähde onkin matkailu.

Floridassa asuu paljon mm. kuubalaisia ja puerto ricolaisia, ja varsinkin Miamissa on paljon nähtävissä latinolaisvaikutteista kulttuuria. Floridan alkuperäiskansalla, Seminole-intiaaneilla, on osavaltion keskiosissa reservaatteja. 81% Floridan väestöstä on kristittyjä, jotka jakautuvat niin, että 54% on protestantteja, 26% on katolisia ja 1% on mormoneja. Juutalaisia on vain 4% ja muita uskontoja ei mainittavasti.

Presidentinvaaleissa Floridalaisten äänet republikaanille ja demokraatille ovat menneet aika tasan, eivätkä erot ole viime kertoina olleet montaakaan prosenttia.

Ehdokkaiden välistä ennakkoasetelmaa

Ainakin Gallupeiden perusteella näyttäisi siltä, että Floridan osavaltion demokraattien esivaaleissa taistelussa ovat mukana oikeastaan vain Hillary Clinton ja Barack Obama, mutta John Edwardskin sinnittelee vielä mukana.

Gallupeiden RCP keskiarvossa Clinton johtaa huimalla 47.4 % kannatuksella, toisena tulee Obama 29.2 % tuloksella, ja perässä Edwards 14% kannatuksella. Luvut ovat pysyneet samanlaisina jo hyvin pitkään, ja Clinton on ollut gallupeiden johdossa koko ajan.

Viimeisimmissä esivaaleissa Etelä-Carolinassa Obama vei voiton Clintonista prosentein 55-27(kun äänistä laskettu 99%). Sitä ennen Nevadassa Clinton vei voiton saamalla 51% äänistä, Obaman seuratessa perässä 45% tuloksella.

Linkit

Wikipediatietoa http://en.wikipedia.org/wiki/Florida , http://fi.wikipedia.org/wiki/Florida

RealClearPolitics http://www.realclearpolitics.com/epolls/2008/president/fl/florida_democratic_primary-261.html

Hesarista 1) arkistojuttu ja 2) ulkomaanartikkeli

- AP

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pitävätkö ennusteet paikkansa?

29.1.2008

Miten luulette Obaman voiton vaikuttavan Floridan vaaleihin? Äänestävätkö ne värilliset, jotka aikaisemmin eivät uskoneet Obaman mahdollisuuksiin, nyt Obamaa?

Anonyymi kirjoitti...

Vähemmän merkitystä

29.1.2008

Sitä en tiedä, mutta sen tiedän että mustia on Floridassa paljon vähemmän. Florida on muillekin kuin suomalaisille tangolaulajille eläkeparatiisi. Kuubalaissiirtokunta on sen sijaan suuri ainakin Miamissa.

Anonyymi kirjoitti...

Ihonvärillä turhan suuri merkitys

30.1.2008

Mielestäni olisi typerää jos vaaleista tulisi vain kilpailu siitä, voittaako tummaihoinen vai vaaleaihoinen ehdokas. Toivottavasti äänestäjät siis osaisivat kiinnittää ehdokkaissa huomiota myös tärkeämpiin seikkoihin. Mutta varmasti siis aikaisempien esivaalien tulokset näkyvät ainakin jollain tavalla myös näissä esivaaleissa.