29.1.2008

McCain vei koko potin

McCain sai republikaanien äänistä 36 % ja se riitti voittoon, kun Mitt Romney jäi 31 %:iin ja Rudy Giuliani mitä luultavammin hyv'stelee vaalikampajan pöly jaloistaan 15 prosentilla. Giulianin uhkapeli ei onnistunut ja Floridaan vaalisääntöjen mukaan McCain vie kaikki valitsijamiehet. Giulianin "kiitospuhe" viittaa siihen, että hän periyttää kannatuksensa McCainille, jonka asema on sitäkin kautta vahvistumassa.

Demokraattien osalta Floridan vaali olivat tavallaan välivaalit. Obama ja Edwards eivät kampanjoineet ollenkaan, sillä Floridasta kuten ei aikaisemmin Michiganista valita ollenkaan delegaatteja elokuun puoluekonventtiin. Miksi? Siinä on päivän kysymys.

Ehdokkaista kuitenkin äänestettiin ja Hillary Clinton voitti selvästi, muttei niin selvästi, että se ottaisi tuulta Obaman myötäpuhurista. Clinton sai 50 %, Obama 33 % ja Edwards 14 % äänistä. (Lähde: The New York Times http://www.nytimes.com/?emc=na, kun äänistä 97 % oli laskettu)


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipa nopea vastaus!

30.1.2008

Siitä just on kyse. Koko esivaalirumba on uhkaavasti aikaistumassa, kun useimmat osavaltiot haluaisivat päästä valtakunnalliseen huomion paisteeseen. Nyt homma uhkaa latistua kevättä kohti.

- Hannu

Anonyymi kirjoitti...

Useamman taalan kysymys

30.1.2008

Siinäpä kysymys. Demokraatit kokeilevat käyttää ruoskaa. Helppo olisi ajatella, että kierrätetään vuoroja, mutta sitten menetettäisiin kaikki se sähköistävä vertailutieto, mikä on saatavissa edellisistä vaaleista. Helppoa ratkaisuja ei ole. Huonoin vaihtoehto taitaa kuitenkin olla se, että puolista osavaltiota lurpsahtaa kaikki mielenkiinto ennen kuin se ehtii syntyäkään. Vaalisysteemin vahva puoli kun on ollut se, että se onnistuu aktivoimaan tavattoman määrän ihmisiä joka puolella jättivaltakuntaa.

- Hannu

Anonyymi kirjoitti...

Caucus

30.1.2008
Caucus on tosiaan kuin olisi antiikin kaupunkidemokratia herätetty henkiin. Jännä instituutio!