28.1.2008

Supertiistai

Supertiistai järjestettiin ensimmäisen kerran 8. maaliskuuta 1988 etelävaltioiden, Texas, Florida, Tennessee, Louisiana, Oklahoma, Mississippi, Kentucky, Alabama ja Georgia, kesken.

Tällä kertaa supertiistai on 5. helmikuuta, eli aikaisemmin kuin koskaan, kun ennen se on ollut maaliskuussa.

Supertiistai on siis presidentivaalien esivaaleista se suurin, eli se jolloin isoin määrä osavaltioista äänestää. Tänä vuonna supertiistain osavaltioita ovat Alabama, Alaska, Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Idaho, Illinois, Kalifornia, Kansas, Massachusetts, Minnesota, Missouri, New Jersey, New Mexico, New York, Oklahoma, Pohjois-Dakota, Tennessee ja Utah. Tämä tekee tästä esivaali äänestyksestä niin tärkeän, koska silloin määräytyy suurin osa puolueiden delegaateista. Supertiistain voittajat ovatkin tähän asti olleet puolueiden lähes varmat presidenttiehdokkaat, vaikka esivaalit jatkuvatkin aina kesäkuuhun saakka.

New Hampshire ja Iowa Caucus ovat median osalta näistä kaupungeista seuratuimmat, koska niissä äänestys tapahtuu ensimmäisenä. Supertiistain lopputulokseen kaupungeista saadut pisteet eivät kuitenkaan kovin paljoa vaikuta, sillä ne ovat hyvin pieniä osavaltioita.

Supertiistai on myös esivaaleista arvokkain, sillä niin monessa osavaltiossa kampanjoiminen ja mainostaminen on hirveän kallista. Heikosta budjetista tai huonosta menestyksestä kärsivät vetäytyvätkin usein viimeistään tässä vaiheessa pois pelistä.

Lähteet:

http://de.wikipedia.org/wiki/Super_Tuesday

http://www.abendblatt.de/daten/2008/01/05/833810.html

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1477770

- BJ

Ei kommentteja: