31.1.2008

Presidentivaalit Suomen mediassa

Suomen lehdistössä puhutaan enemmänkin vaalikampanjan etenemisestä, kuin niiden merkityksestä Suomelle. Ainoat uutiset, joissa näkyy mainintaa ja arvailuja Suomen ja maailman kannalta, ovat mielipidekirjoituksia, kuten pääkirjoitus Helsingin Sanomien lehdestä 30.1

Lehdet ovat täynnä ehdokkaiden profiileja ja heidän tähänastisia menestyksiään, sekä Yhdysvaltain vaalijärjestelmää käsittäviä artikkeleita, joita löytyy esimerkiksi Yle:n nettisivuilta.
Uutiset myös esittelevät tunnettuja julkisuuden henkilöitä, kuten Arnold Schwarzenegger tämän päivän (1.2.2008) lehdessä ja muidenkin ehdokkaiden kuuluisuustukijoita listataan saman päivän tietonurkassa.

Tietenkin lehdistö esittää myös ehdokkaiden politiikkaa, mutta etupäässä Irakin sotaa ja muita USA:n tämänhetkisten kriisipesäkkeiden tulavaisuutta ajatellen. Euroopasta, saati Suomesta ei esitetä arveluja.

Linkit

http://www.hs.fi/digilehti/ulkomaat/artikkeli/Schwarzenegger+tukee+McCainia/1135233715918
http://www.hs.fi/digilehti/aiemmatlehdet/20080131/ulkomaat/artikkeli/John+McCain+voitti+Floridan+Giuliani+ja+Edwards+luovuttivat/1135233686509
http://www.hs.fi/digilehti/aiemmatlehdet/20080130/paakirjoitus/artikkeli/Bush+summasi+kongressille+seuraavan+presidentin+haasteet/1135233661159
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tarjolla+USAn+johtoon/1135233149207
http://www.yle.fi/uutiset/taustat/linkitys/id79540.html

- SY

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielipidekirjoitukset

2.2.2008

Se, että Suomen tai Euroopan rooli vaalituloksen kannalta puhutteluttaa vain yleisöosastopalstoilla, oli todella hyvä havainto. Se tarkoittaa sitä, että vaalien uutisointi halutaan pitää mahdollisimman objektiivisena eli puolueettomana. Olisi mielenkiintoista tutkia muuttuuko uutisointi vähemmän objektiivisemmaksi, kun puhutaan Venäjän vaaleista, joiden vaikutus Suomeen on ehkä suorempaa. Yksi journalistinen keino paeta objektiivisuutta on ns. kainalojuttu tai taviskainalo eli varsinaisen uutisen viereen sijoitettu uutisanalyysi tai tavallisten ihmisten haastattelu aiheesta. Venäjän tapahtumien uutisoinnissa tätä keinoa on perinteisesti käytetty paljon. Yhdysvaltojen uutisoinnissa keino on ehkä sitten harvinaisempi. Mielenkiintoinen kysymys on se, mitä tällainen uutisstrategia kertoo Suomen ulkopolitiikasta.

- Jenni

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoittelusta

5.2.2008

Uutisointitarkoituksessa kampanjan etenemisestä ei liene Suomessa paljoa kerrottavaa kun USAssakin ollaan epätietoisuudessa tulevasta eikä loan heitto vielä ole päässyt vauhtiin. Asioita laajasti taustoittavaa journalismia tapaa mielestäni harvakseltaan valtamedioissamme. Voin vain arvailla johtuuko tämä siitä, ettei tälle ole kysyntää, taitoa toimittaa vai onko se kollegiaalista viisautta, varovaisuutta taikka puolueettomuutta.

Ulkopolitiikan syvässä virrassa on nälkä lännen suuntaan. Iltapäivälehdistö hehkuttaa sillä mikä onnistuu Selänteelle vaan ei Haloselle - siis vierailulle Valkoiseen taloon. Vaalituloksen jälkeen voidaan olla parempia ystäviä jos ei etukäteen veikata väärää voittajaa. Sama pätee varmaan niiden toistenkin vaalien uutisointiin, mutta ehdokasasettelu antanee vielä vähemmän aihetta spekulointiin.

al
http://www.iltasanomat.fi/urheilu/uutinen.asp?id=1483112

Anonyymi kirjoitti...

turhan objektiivista

7.2.2008

Havaintosi on harvinaisen totta.
Olisi Suomen media kyllä voinut jollain tavalla liittää vaaleja myös Suomeen, ja kertoa niiden merkityksestä Suomelle, tai edes Euroopalle. Olisihan se saanut varmasti niitäkin ihmisiä lukemaan artikkeleita tästä aiheesta, jotka eivät viitsisi sitä muutoin tehdä.

Olisi huomattavasti mielenkiintoisempaa, jos oma mediamme olisi tuonut esiin enemmän sitä, miten merkittävä seikka USA:n presidentinvaalit ovat koko muun maailman kannalta.

- anni

Anonyymi kirjoitti...

Vahtikoiria vai sylikoiria?

8.2.2008

Teemu Selänteen vierailu valkoisessa talossa on todella mielenkiintoinen vertailukohta vaaliuutisointiin. Toimittajat jaetaan usein kahteen eri luokkaan eli vahtikoiriin, jotka vahtivat vallan toimia ja sylikoiriin, jotka istuvat valtaa pitävien sylissä eivät kritisoi poliitikkojen toimia. Kumpaan luokkaan suomalainen media kuuluu vaaliuutisoinnissa? Entä Teemu Selänteen tapauksessa?

- Jenni

Anonyymi kirjoitti...

Kokonaiskuvaa ei synny

9.2.2008

Jos on vain esim. Hesarin varassa niin kuva jää tosiaan aika kapeaksi. Poimitaan erikoisia ja kiinnostavia juttuja ja varsinaiset asiat jäävät taustalle. Kun niitä poimitaan mukaan niin usein tavalla, joka antaa aihetta kummasteluun. Tässä suhteessa tiukat moraalikysymykset sopivat hyvin esimerkiksi.

- Hannu

Anonyymi kirjoitti...

venäjän uutisointi

13.2.2008

Ihmettelin rehellisyyttä 45 minuuttia ohjelmassa, jossa esiteltiin Mr. Medjedev Venäjän seuraavana presidenttinä. Asia on näin, mutta vaalit vasta 2.3. Tuosta on rivien välistä luettavissa, että ohjelman tekijöitten mukaan Vejällä ei ole demokratiaa.

- Kai