23.4.2008

Clinton vie Pennsylvanian esivaalit

Hillary Clinton otti voiton Pennsylvanian osavaltion esivaaleissa. Tämä tarkoittaa sitä, että Clintonilla on vielä hyvät mahdollisuudet päihittää Obama. Clinton vei äänestyksen 55-45.
Clinton uskoo yhä mahdollisuuksiinsa tulla valituksi, ja hän sanoo:"Jotku ihmiset katsoivat minun olevan jo ulkona kisasta ja kehottivat minua luopumaan kisasta. Mutta amerikkalaiset eivät luovuta ja he ansaitsevat presidentin, joka ei luovuta."

Clintonilla on huomattavasti paremmin pullat uunissa verrattuna ennen Pennsylvanian esivaaleja. Sillä hän vei voitti taas Obaman suuressa amerikkalaisessa osavaltiossa. Suuret osavaltiot tulevat olemaan ratkaisevia marraskuun varsinaisissa presidentinvaaleissa, sillä silloin voittaja saa taakseen kunkin osavaltion kaikki valitsijamiehet, ja vastustaja jää nollille. Obamalla on kuitenkin vielä huomattavasti enemmän valitsijamiehiä puolellaan. Mutta nyt Clinton voi mm. entistä terävämmin painottaa, että vain hän kykenee voittamaan republikaanien John McCainin isoissa osavaltioissa ja siten koko vaaleissa.

Uutispäivystäjä Kalle

22.4.2008

Hillary Clintonin sosiaali-ja terveyspolitiikasta

Hillary Rodham Clinton painottaa usein vaalipuheissaan sosiaali-ja terveyspoliittiset aiheita ja mitä näillä alueilla haluaisi muuttaa.

Entinen ”First Lady” on usein puhunnut valtiollisten sosiaaliohjelmien puolesta. Hän näkee itsensä Franklin D.Roseveltin ”New Deal Program” –linjan jatkajana, varsinkin sosiaalivakuutuksen (social security) ja valtakunnallisen terveysavustuksen kansalaisille yli 65 vuotialle (medicare) parissa. Tämänhetkisen taloudellisesti heikkojen rakennuslainojen kriisin vaikutuksen alaisena oleville ja alkavan taantuman johdosta, Clinton ilmoitti tammikuussa 2008 suunnittelevansa avustusohjelman kriisistä kärsiville. Myös korotettuja työttömyyskorvauksia ja apua heikosti tienaaville perheille olisi luvassa, jos hänestä tulisi presidentti.

Abortteja Clinton vastustaa. Hän ei kuitenkaan ole sitä mieltä, että aborttie pitäisi olla laittomia. Clinton haluaisi vahvistaa ennaltaehkäisyä ja valistusta, jotta ei-toivottujen raskauksien luku laskisi ja sitä kautta myös abortit.

Homopareja julkisesti vastustava Clinton on saannut paljon kannattajia varsinkin eri uskonnollisten ryhmittymien joukosta. Toisaalta hämmennystä herättää, että hän kuitenkin tukee mahdollisuutta homoparien rekisteröityä, jotta he saisivat joillakin alueilla samat oikeudut kuin avioparit. ”Federal Marriage Amendment” on lakilisäys, jonka mukaan avioliitto on vain mahdollista miehen ja naisen välillä. Clinton ei äänestänyt lakilisäyksen puolesta, koska tämä ottaisi homoliitoilta kaikki mahdollisuudet pois.

Hillary Clinton kannattaa kuolemantuomioita.

Terveyspoliittiset aiheet ovat yksi Hillary Clintonin mieleisimmistä aiheista. Jo hänen miehensä valtakaudella hän osallistui mittavasti ”Clinton Health Care Plans”-hankkeen kehittämiseen. Työryhmä esitteli 1993 terveyshuoltouudistuksen, joka olisi velvoittanut työnantajat ottamaan sairausvakuutuksen työntekijöilleen ja luonut Yhdysvaltoihin yleisen terveyshuoltojärjestelmän. Vastustajat nimesivät tämän järjestelmä ”Hillarycareksi” ja suunnitelma hylättiin 1994 kongressissa.

Rodham Clinton ajoi kuitenkin läpi valtion tukeman terveydenhuollon lapsille, joiden pehe jää köyhien ”Medicaidin” ulkopuolelle, mutta on toisaalta liian köyhä saadakseen yksityisen vakuutuksen. Edelleen Clinton vaatii valtion tuettua sosiaaliturvaa, josta varsinkin sellaisten tulisi hyötyä, joilla itse ei ole varaa kustantaa sairaskorvauksia. Hän kannustaa systeemiä, jossa myös yksittäisten työntekijöiden tulisi kantaa kortensa kekoon. Jo syksyllä 2007 Clinton kertoi vaalikampanjassaan suunnitelmastaan ”American Health Choices Plan”. Vuosittaiset kulut olisivat n. 110 miljardia US dollaria, jotka hän osittain kattaisi nostamalla Bushin antamat veroalennukset takaisin entiselleen. Kotisivuillaan ehdokas osaa mainostaa terveyssysteemiä, jonka tulee olla kaikille kansalaisille: Affordable (kustannettavissa), Available (saatavilla) ja Reliable (luotettava).

Maahanmuuttajia koskevat poliittiset aiheet ovat myös lähellä Clintonin sydäntä –ainakin vaalipuheissa. USA:n maahanmuuttajasysteemi on pitkään ollut jo kriisissä, koska vallalla olevat lait eivät osittain palvele tehtäväänsä. Hillary lupaa muuttaa systeemiä. Pääkriteereitä muutokseen hän uskoo olevan: maan rajojen vahvistus, paremmat yhteydet naapurimaihin, tiukat, mutta oikeudenmukaiset lait, kireämmät rangaistuksen laittomien työllistäjille ja systeemin uudistaminen. Ne jotka ovat jo pitempään olleet maassa, voisivat saada dokumentit kuntoon, jos ovat työelämässä, maksavat veroa, noudattavat lakeja ja ovat siis kunnon kansalaisia ... Tämä on kyllä vähän ristiriitaista. Presidenttiehdokas kannattaa myös perheiden yhteen saattamista.

Myös koulutustason kehittäminen on Clintonille tärkeä puheenaihe. Tällä saralla hän on kerennytkin edetä uransa aikana. Hän on mm. ollut mukana kehittämässä järjestelmää, joka antaa kehitysvammaisille lapsille oikeuden yleiseen ja ilmaiseen koulutukseen. Arkansasin osavaltiossa opettajien palkat nousivat puolella, luokkakoot pienenivät ja opetuksen taso nousi. Lupaukset ovat huikeat – jää nähtäväksi kuinka monet niistä toteutuvat, jos Hillary Rodham Clinton todella valitaan seuraavan kauden presidentiksi.

- ra

Esivaalit Pennsylvaniassa

Yhdysvaltain demokraattien esivaalien äänestys on alkanut Pennsylvaniassa. Clintonilla on paineet, koska Obama on vienyt muissa äänestyksissä suurimman osan valitsiamiehistä. Obamalla ei ole Pennysylvaniasta oikeastaan muuta kuin voitettavaa, mikä tekee tilanteesta mielenkiintoisen.

Clinton on kuitenkin sanonut pistävänsä kaiken peliin. Clintonin "kaikki peliin" taktiikallaan haluaa mm. kyseenalaistaa Barack Obaman kyvyn johtaa Yhdysvaltoja kriisitilanteessa.
Kyselyiden mukaan Hillary Clinton on ennakkosuosikki. Hän tarvitsevan kuitenkin hyvin selkeän voiton, jotta hänellä olisi vielä mahdollisuus lyödä Obaman. Ratkaisu huipentuisi elokuussa pidettävään puoluekokoukseen.

Hillarylla on myös kaksi muuta todennäköistä kohtaloa Iltasanomien mukaan. Ensimmäinen olisi, että Clinton voittaa niukasti, mikä on todennäköisin vaihtoehto. Vaatimukset Clintonin luopumisesta kuitenkin kasvavat, sillä demokraattien keskinäinen taistelu pelaa liiaksi republikaanien hyväksi. Toinen vaihtoehto olisi, että Clinton häviää Obamalle. Tässä tapauksessa Clintonin presidenttitie katkeaa ja luopuminen kisasta on väistämättä edessä.

Uutispäivystäjä Kalle

21.4.2008

Välipalaksi arvattavaa

Tässä on autenttinen Cremon (Flickr name) ottama kuva presidentinvaalihuumasta! Mistähän tilaisuudesta on kyse? Oikein vastannut saa palkinnoksi big applen.

20.4.2008

Clinton etsii uusia rahahanoja

Barack Obaman televisiomainos kampanja asettaa paineita Hillary Clintonin kampanjan rahankeräyskoneistolle hankkia uusia tulonlähteitä auttaakseen Clintonia pysymään vauhdissa mukana.

Clintonin ennen niin kadehdittu rahoituskoneisto kohtaa esteitä, sillä monet sen tavallisimmista lahjoittajista ovat joko saavuttaneet rajansa, tai kyllästyneet jatkuvaan lahjoituspainostukseen. Kampanja keskittyy nyt etsimään uusia lahjoittajia, kun lahjoittajat, jotka haluaisivat auttaa lisää, mutta ovat saavuttaneet rajansa, jatkavat yksittäisten kampanjan yksityiskohtien tukemista. Kuitenkin tähän asti tulokset ilmoittavat, että yksittäiset lahjoitukset ovat pysähtyneet.

Resurssiraja kilpailijoiden välillä kasvaa. Maaliskuussa valtavan määrän tulojaan internetin kautta tulleita lahjoituksia saanut Obama pystyi sysäämään kamppanjaansa kaksi kertaa sen, mitä Hillary Clinton pystyi liikkeelle sysäämään, keräten 40 miljoonaa dollaria Clintonin 20 miljoonaa vastaan. Barack ei ole säästänyt Pennsylvaniassa, jossa hän toivoo saavansa etua Clintonia vastaan kisassa, jossa köyden varassa riippuu Clintonin jatkoon pääsy.

Tälläkin viikolla Obama käytti 8.1 miljoonaa dollaria ja Clinton vain 3.1 miljoonaa televisiomainontaan. Obaman kerrotaan myös käyttäneen yli neljä kertaa Clintonin summien verran tulevaan kahden viikon päästä pidettäviin äänestyksiin. Obaman rahajätti saa monet Clintonin kannattajat huolestumaan. Kaikkie hänen suurimmat kannattajansa ovat etsimässä kiihkeästi uutta tukea Clintonille. Alan Patricof, kansallisten finanssien puhemies kertoi, että viime kuussa hänelle soitettiin neljästi, ja kysyttiin niin kutsutun 527- ryhmän järjestämisestä tukemaan Clintonia.

Opiskelija lämmössä (uutisvuoto)