30.1.2008

Obaman profiili

Barack Hussein Obama on syntynyt 4.8.1961 Hawaijilla. Obamalla on kenialainen isä, mutta Yhdysvaltalainen äiti. Barackin vanhemmat erosivat nykyisen presidenttiehdokkaan ollessa kolme vuotias. Eron jälkeen Obaman isä muutti takaisin Keniaan. Barackin äiti otti itselleen myöhemmin indonesialaiset miehen, jonka perässä Obama muutti äidinsä kanssa Jakartaan. Indonesiasta Barack lähti äidinsä vanhempien luokse takaisin Hawaijille asumaan. Barack Obaman isä kuoli Barackin ollessa 21-vuotias. Obama kertoo muistelmateoksessaan Dreams from My Father käyttäneensä nuorena alkoholia, marijuanaa, sekä kokaiinia ”unohtaakseen kysymykset siitä kuka hän on”. Obaman äiti kuoli vuonna 1995 syöpään.

Barrack Obama tapasi vaimonsa Michelle Obaman työpaikallaan kesällä 1989. Naimisiin he menivät vuonna 1991. Heillä on kaksi yhteistä lasta jotka molemmat ovat tyttöjä . Lasten syntymävuodet ovat 1999 ja 2001.

High schoolin loppuun käytyään Barack Obama opiskeli Kaliforniassa Occidental Collegessa kaksi vuotta. Kaliforniasta Obama siirtyi Columbian yliopistoon. Viimeiseksi hän opiskeli valtio-oppia erityialanaan kansainväliset suhteet. Opiskelut Obama sai päätökseen vuonna 1983. Obama aloitti kuitenkin opiskelemaan uudelleen. Tällä kertaa hän opiskeli Harvardin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Siellä opiskellessaan hän toimi Harward Law Prewier –lehden johdossa ensimmäisenä tummaihoisena. Harvardista hän valmistui vuonna 1991.

Vuonna 1996 Obama valittiin Illinoisin senaattiin. Hän sai senaatin sosiaali- ja terveydenhoitolautakunnan puheenjohtajan tittelin vuonna 2003 senaatin saadessa demokraattienemmistön. Washingon Post –lehti arvioi Obaman senaattiuraa ja kertoi, että Obama pystyy työskentelemään sekä demokraattien että republikaanien kanssa tehokkaasti.

Obama on toiminut Yhdysvaltain senaatissa vuoden 2005 tammikuusta alkaen. Hän on tällähetkellä Yhdysvaltain senaatin ainut tummaihoinen henkilö ja koko Yhdysvaltojen historiassa valtiolla on ollut vain neljä värillistä ehdokasta ennen Obamaa. Obama on mukana näissä senaatin lautakunnissa: ulkopolitiikka, terveys, koulutus, työllisyys, kansallinen turvallisuus, hallinnolliset asiat ja veteraanien asiat. ulkopolitiikka, terveys, koulutus, työllisyys, kansallinen turvallisuus, hallinnolliset asiat ja veteraanien asiat. Isot lehdet kuten Time ja New Statesman pitävät Obamaa yhtenä maailman vaikutusvaltaisimpana henkilönä.

Vuoden 2008 presidentinvaaleissa Obama voitti ensimmäisen esivaalin. Sen jälkeen hän jäi kahdessa seuraavassa esivaalissa Hillary Clintonin taakse, mutta sitten taas Etelä-Carolinassa Obama jätti Hillary Clintonin taaksensa. Obama on saanut hyvän tuen myös internetissä. Hänen nimeään kantava yhteisö on tällä hetkellä facebookin nopeimmin kasvava yhteisö. Yhteisössä on yli 408 000 jäsentä.

Obama kannattaa ydinvoiman lisäämistä Yhdysvalloissa ja nostaisi tukien nostamista uusiutuville energianlähteille. Barrack Obama on väliaikaisia veronkevennyksiä vastaan ja tukee laillisia abortteja. Obama haluaisi yleisen terveydenhuoltojärjestelmän. Hän pyrkii nostamaan opettajien määrää Yhdysvalloissa. Kahden saman sukupuolen edustajan välisiä avioliittoja Obama vastustaa, sillä avioliitto on miehen ja naisen välin uskonnollinen sitouma. Hän ei kuitenkaan ole homoseksuaaleja vastaan. Obama on Irakin sotaa vastaan, mutta vahvistaisi tästä huolimatta armeijaa puolustuskäyttöön.

- SS


Ei kommentteja: