8.3.2008

Valkoisesta Talosta

Keskiviikkona 5.3 Kolumbian, Ecuadorin ja Venezuelan välit kuumenivat vielä, Venezuelan ilmoittaessa siirtävänsä joukkoja Kolumbian rajalle.

Helsingin sanomissa julkaistun artikkelin mukaan Bush olisi Kolumbian puolella, sanoen antavansa tukea liittolaiselle.

Valkoisen talon tiedottaja Dana Perino kuitenkin esitti Yhdysvaltain kummastuksen.
"Uskomme, että Kolumbian ja Ecuadorin pitäisi selvittää asia keskenään. Emme näe mitään tarvetta siihen että maa, joka ei asiaan liity, puuttuu siihen".

Näin siis Yhdysvalloista. Onko tämä teistäkin hiukan ristiriitaista?
Mitäköhän Presidenttiehdokkaillamme on tähän asiaan sanottavana?

- Opiskelija lämmöstä

7.3.2008

Yhdysvalloissa vain rikkaat voivat voittaa


Espanjainen El Pais-lehti kertoi vuoden 2008 presidentinvaaleista tulevan kaikkien aikojen kalleimmat vaalit ikinä Yhdysvaltojen historiassa. Ulkomaantoimittaja ja kansainvälisen politiikan tutkija Michael Toner kutsuu vaaleja ”miljoonan dollarin vaaleiksi.”


- Jotta kandinaatti voitiin ottaa vakavasti, tarvitsi hän vähintää satatuhatta dollaria vuoden 2007 elokuuhun mennessä. Muuten hän oli ulkona esivaaleista, Torner kertoo El Pais-lehdelle.



Yhdysvalloissa presidentinvaalien rajoitus on kasvanut merkittävästi 2000-luvn aikana. Esimerkiksi republikaanien kampanjoissa kahdeksan vuoden aikana vaalibudjetin ovat kaksinkertaistuneet.

Kuka kirjoittaa käsikirjoituksen?


Mikä on ero amerikkalaisten draamasarjan Lostin (tai muiden huippusarjojen) ja presidentinvaalien välillä?

Äkkiä katsellen ei mitään. Molemmat tarina on voimakkaasti henkilöity. Kummankin päällä leijuu outo tunnelma, aavistus uhasta ja mahdollisuudesta, joihin postmodernissa kiireessä, jatkuvassa uudelleenmäärittelyssä ja ahdistuksessa elävä ihminen voi tunnetasolla samaistua.

Ihmiset pysähtyvät vain siksi aikaa, että ehdimme samaistua heihin. Itkun tirautuss oikeassa paikassa tai luja yhteyden synnyttävä kädenpuristus toisessa. Hyvittämätön vääryys on alati läsnä, samoin loppumaton keskeneräisyys. Silloinkin kun kaikki näyttää vihdoin selviävän tapahtuu yllättävä käänne. Kaikki alkaa alusta!

On sentään yksi ero. Lostissa on vain yksi käsikirjoittaja, presidentinvaaleissa monta. Vaio onko niitä monta ja kuinka monta?

Kuvan lähde: U.S. Politics Today

6.3.2008

New York Timesilla loistava vaalipalvelu


New York Times on pannut kosolti resurssia likoon luodessaan nettipalveluita vaalien analyyttisille seuraajille. Kartasta voi klikata osavaltiota ja saa sman tien tarkat tiedot, missä mennään. Montako valitsijamiestä on kenenkin takana ym.


Osoitteesta http://politics.nytimes.com/election-guide/2008/results/votes/index.html pääset tarkastelemaan tuloksia kaikissa vivahteissaan.

Demokraattiehdokas voittaisi ?

Päivän ykkösuutinen on gallup-tulos, jonka mukaan demokraatit voittavat vaalit riippumatta siitä, onko ehdokas Clinton vai Obama. On vain kovin pitkä matka marraskuuhun! Se on kuitenkin lähtötilanne, johon tulevia tuloksia voi verrata.

Katsokaapa miten paljon heiluivat mielipidetiedustelujen tulokset edellisissä vaaleissa eivätkä ne olleet edes jännittävät.


- uutispäivystäjä

5.3.2008

Clinton voittoon!


Hillary voitti varmasti Ohion ja tällä kellonlyömällä ensimmäiset mediat kertovat, että hän voitti myös Texasin! Clintonilla on 51% äänistä, kun 77% äänistä on laskettu. Obaman ääniosuus on 47%. Jos niin on huima taistelu jatkuu!

Vaikuttivatko vetoomukset naisiin? Vai ryvettikö loanheitto? Vai ratkaisivatko latinot Texasin ja teollisuustyöläiset Ohion, kuten pitkään ounasteltiinkin?

- New York Times

McCain varmisti ehdokkuutensa


Huckabee luovutti neljln osavaltion tappion jälkeen. Nähtäväksi jää, kuinka republikaanit kokoavat rivinsä. Huckabeen pitkitetty roikkuminen viestii konservatiivien vaikeuksista sulattaa omapäinen McCain. Mutta onko se enää ongelma, kun lopulta on valittava kahdesta, joista toinen on demokraatti.

- N.Y.Times

Barack Obamaa viime aikoina

Tässä viime aikojen tietoja Barack Obamaan liittyen


Yle 3.3 Venäjän vaalit

Obama kommentoi olevansa pettynyt siihen etteivät vaalit olleet täysin vapaat. Hän sanoi myös, että Yhdysvaltain on tulevaisuudessa tehtävä yhteistyötä Venäjän presidentin kanssa, mutta samalla tuettava maan demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa.


HS 1.3 Mainospelottelu syytöksiä

Barack Obama syytti Hillarya yrityksestä pelotella äänestäjiä uusimmalla tv-mainoksellaan. Texasissa esitettävässä mainoksessa on nukkuva lapsi ja siinä kysytään, kuka ehdokkaista on soveliain vastaamaan kansalliseen hätätilanteesen liittyvään puheluun.


HS 27.2 Oscar-gaalasta

Koomikko Jon Stewart vitsaili sunnuntaina juontamassaan Oscar-gaalassa Obaman vaikeuksista nousta Yhdysvaltain presidentiksi jo yksistään nimensä perusteella.

Tässä Helsingin Sanomien arkistosta otettuja Stewartin kommentteja:

"Hän ei ole vain afrikkalaisamerikkalainen. Hänen nimensä on Barack Hussein Obama. Keskimmäinen nimi on sama kuin Irakin entisellä tyrannilla. Hänen sukunimensä rimmaa Osama [bin Ladenin] nimen kanssa"

"Kaikki muistanevat Gaydolf Titlerin huonosti sujuneen presidenttikampanjan 1944. Harmi. Titlerillä oli niin paljon hyviä ajatuksia, mutta emme vain pystyneet sulattamaan hänen nimeään. Ja viiksiään."

Stewart totesi lisäksi, että demokraattien kilpa Obaman ja Hillary Clintonin välillä on kerrassaan historiallinen. "Yleensä kun näet mustan miehen tai naisen presidenttinä, asteroidi on iskemäisillään Vapaudenpatsaaseen."

http://www.yle.fi/uutiset/

http://www.hs.fi/arkisto/


Anni

4.3.2008

Clinton kiri Obaman kannoille

Sekä Ohiossa että Texasissa Barack Obaman etumatka on ovensuukyselyjen mukaan pienentynyt ennen esivaaleja.

Texasissa Clinton saa 4.3.2008 tehdyn kyselyn mukaan 47 prosenttia äänistä ja Obama 44 prosenttia äänistä. Texasissa taas Obaman etumatka on kaventunut tasapeliksi.

Sekä Texasin että Ohion esivaalit käydään tänään, tiistaina 4.3.2008.

"Hillarylla on yksitoista tuntia aikaa tehdä vaalityötä"

Ei Clintonia ole vielä lyöty, kertoo Houston Chronicle Texasista.

Houston Chroniclen viime hetken gallup kertoo, ettei Obaman vaalimeno pelkkää riemumarssia ole. Texasissa hän kyllä johtaa, mutta mistähän johtuu pieni notkahdus pari viikkoa sitten? Kampanjat jatkuvat negatiivisina. Demokraattiehdokkaat nokkivat nyt toisiaan Afganistaninin kysymyksellä ja turvallisuudella.

Texas - Democrats

2-29/3-2

2-28/3-1

2-27/29

2-26/28

Clinton

44%

43%

43%

42%

Obama

47%

47%

45%

48%

Gravel

2%

1%

<1%

<1%

Someone else

1%

2%

3%

3%

Not sure

6%

7%

8%

7%

Ohiossa Hillary on edelleen vahvoilla. Osavaltiossa on ongelmia teollisten työpaikkojen kanssa ja Clintoniin uskotaan enemmän niiden pelastajana. Clinton ei näytä merkkiäkään luovuttamisesta. New York Times raportoi ruohonjuuritason vaalityöstä, jossa Hillaryn veteraanit haastavat Barackin untuvikot.

Ohio - Democrats

2-29/3-2

2-28/3-1

2-27/29

2-26/28

Clinton

45%

47%

45%

44%

Obama

47%

46%

45%

42%

Gravel

1%

1%

1%

1%

Someone else

2%

1%

3%

5%

Not sure

6%

5%

6%

9%

Republikaanien tilanne on niin selvä, ettei sille riitä paljon mielenkiintoa. Huckabee jaksaa kuitenkin taistella, ei varmaankaan enää voitosta, mutta asemista.

- The Houston Chronicle

3.3.2008

Hillary Diane Rodham Clinton











Elämä

Hillary Diane Rodham syntyi 26.10.1947, Chicagossa. Perhe muutti Park Ridgen lähiöön hänen ollessaan kolmivuotias. Isä Hug Ellsworth Rodhman pyöritti pientä, mutta menestyvää tekstiilitehdasta.

Hillaryllä on kaksi veljeä, Hugh ja Tony.

Päästyään high koulusta hän meni Wellesley Collegeen, jossa otti pääainekseen valtiotieteen.
Hän oli Wellesleyn Nuorten republikaanien johdossa ensimmäisenä vuonaan. Hillaryn näkemykset kuitenkin muuttuivat kansallisoikeusliikkeen ja Vietnamin sodan myötä.
Hän meni edelleen opiskelemaan lakia Yalen yliopistoon, jossa hän tapasi vuonna 1971 lakia opiskelevan Bill Clintonin.
Hillary sai vuonna 1973 oikeustieteen tohtorin arvon.

Valmistuttuaan Hillary työskenteli Children´s Defense Fundin asianajajana Cambridgessa Massachusettsissa ja Carnegie Council on Childrenin konsulttina.

Hän muutti Bill Clintonin kanssa Arkansiin vuonna 1974. Fayettevillessa hän sai viran Arkansasin yliopiston oikeustieteen laitokselta, jossa myös Bill Clinton opetti.
He menivät naimisiin 11.10.1975. Ja muuttivat vuonna 1976 Little Rokiin.
Hillary sai paikan Rosen lakitoimistosta vuonna 1978.
Vuonna 1979 tammikuussa Hillarysta tuli Arkansasin ensimmäinen nainen kun Bill Clinton pääsi osavaltion kuvernööriksi.

Heille syntyi tytär Chelsea 27.2.1980, perheen ainoa lapsi.

Hillary oli Arkansasin koulutuksen tasoa valvovan komitean johdossa 1982-1992 ja maaseudun terveyskomiteassa 1979. Hän oli perustamassa Arkansas Advocates for Children and Familiesia 1977 ja oli lastensairaalan lakiasioiden johtokunnassa. Hän oli myös useiden yritysten johtokunnissa mm. TCBY vuosina 1985-1992, Wal-Martin vuosina 1986-1992 ja Lafagen vuosina 1990-1992.

Kun Bill Clinton valittiin Yhdysvaltain presidentiksi 1992, Hillarysta tuli Yhdysvaltain ensimmäinen nainen. Hän alkoi käyttää nimeä Hillary Rodhman Clinton. Hän oli ensimmäinen Yhdysvaltain presidentinpuoliso, joka oli suorittanut tohtorin tutkinnon ja jolla oli oma ura.

Hillary muutti miehensä presidenttikaudella Valkoisen talon ”ensimmäisen naisen” totunnaista kuvaa ja osallistui aktiivisesti mm. kansallisten terveysohjelmien suunnittuelelemiseen.

Hillary ja Bill ostivat asunnon Chappaquasta New Yorkin osavaltiosta New York Cityn pohjoispuolelta syyskuussa 1999.

Senaattorina


Kun New Yorkin entinen senaattori Daniel Patrick Moynihan ilmoitti jäävänsä eläkkeelle marraskuussa 1988, useat demokraatit pyysivät Hillarya pyrkimään avoimeksi jääneeseen paikkaan. Hillary sai vaalissa 55 % äänistä kun republikaani haastaja Rick Lazion vain 43 %. Hän vannoi virkavalansa Yhdysvaltain senaattorina 3. tammikuuta 2001.

Ensimmäisellä kaudella hän piti matalaa profiilia ja rakensi suhteita molempien puolueiden edustajiin.

New Yorkin edustajana hän pyrki saamaan varoja pelastustöihin ja osavaltion turvallisuuden parantamiseen. Hän äänesti USA Patriot Actin puolesta kuten kaikki muutkin, yhtä senaattoria lukuun ottamatta.
Senaatin asevoimien komitean jäsenenä hän ajoi vahvasti toimia Afganistania vastaan; sanoen sen olevan tilaisuus taistella terrorismia vastaan sekä parantaa talibanhallinnon alla elävien naisten oikeuksia. Hän äänesti myös 80 muun demokraatin kanssa lokakuussa 2002 laista, joka antoi istuvalle presidentti G.W.Bushille oikeuden käyttää sotavoimia Irakia vastaan turvallisuusneuvoston päätöslauselman toimeenpanemiseksi.

Hillary vastusti G.W.Bushin esittelemiä veronleikkauksia pitäen niitä fiskaalisesti vastuuttomina budjetin alijäämän suurentamisena.

Hillary valittiin uudelle kaudelle senaattiin 2006. Tällä kertaa hän sai 67% äänistä.

Ura kirjailijana

Presidentin puolisona Hillary kiersi aviomiehensä mukana valtiovierailuilla. Hän julkaisi viikoittaista matkakertomuksiinsa perustuvaa kolumnia ”Talking it Over”, joka käsitteli eri maiden naisten, lasten ja perheiden asemaa ja elinoloja.

Vuonna 1996 julkaistiin It Takes a Village: And Other Lessons Children Teach Us, joka on voittanut parhaan puhekirjan Grammy palkinnon.

Hillary Rodhman Clintonin muistelmat Living History julkaistiin vuonna 2003. Kirja saavutti jälleen parhaan äänikirjan Grammy-ehdokkuuden ja kirjaa myytiin yli miljoona kappaletta.

Suomennos tästä kirjasta ilmestyi vuonna 2006 nimellä Tahtonainen, kustantajana Otava.

Tammikuussa vuonna 2007 Hillary vahvisti pyrkivänsä Yhdysvaltain presidentiksi vuoden 2008 vaaleissa.

Vaalikassaan karttui ensimmäisen kolmen kuukauden aikana yli 25 miljoonaa dollaria (enemmän kuin kellään aiemmalla ehdokkaalla).

Jos haaveista tulee totta, Hillary on ensimmäinen nainen supervallan johtajana ja samalla tietysti Billin kanssa ensimmäinen presidenttipari, joka on vaihtanut tehtäviä Valkoisessa talossa.


Lähde:

Hillary Rodhman Clinton: Tahtonainen. Otava 2006.

Colorado jatkaa perinteitään

Colorado, tuo kalliovuorille ulottuva osavaltio omaa yli nelisen miljoonaa asukasta, joista suurin osa on pakkautunut pääkaupunkiin Denveriin.

Osavaltio on aina ollut vahva republikaanien kannattaja. Ainoastaan kahdesti osavaltion enemmistö kannatti demokraatteja presidenttipelissä. Toinen tapahtui vuonna 1964 ja toinen kaksikymmentäkahdeksan vuotta myöhemmin 1992. Yllättävää, sillä demokraateilla on useimmiten ollut vahva kannatus suuressa asutuskeskuksessa, Denverissä. Toisaalta republikaanit ovat yleensä hallinneet muuta osaa Coloradosta,

Ei ole mikään ihme, että Denverissä on demokraattimyönteistä, sillä siellä majailee koko Coloradon espanjasukuiset asukkaat ja latinot, joita on neljänneksi isoin keskittymä kaikista 50 osavaltiosta. Coloradon asukkaista 9,7% on ulkomaalaisia ja väestöstä 3,7% on laittomia maahanmuuttajia.

Coloradossa äänestettiin esivaaleissa supertiistaina. 43% Äänesti Mike Huckabeeta republikaaniehdokasta, 10% Clintonia ja 15% Obamaa. Kukaan muu ei saanut Coloradosta mainittavasti ääniä.

Huckabeen menestys saattaa johtua siitä, että myös Colorado on täynnä konservatiivisia kristillisiä ryhmittymiä. Kenties Huckabeen voimakkaat uskonnolliset mielipiteet ovat vaikuttaneet asiaan.

-Kloonisetä-

Missourilla ei mitään väliä

Missouri, joskus kutsuttu myös Portiksi Länteen, johtuen suuresta määrästä uudisraivaajia, jotka kulkivat sen läpi länttä kohti.

Eräs kiintoisimmista Missouriin liittyvistä faktoista on, että sitä pidetään kansallsien politiikan suunnan näyttäjänä. Missouri on tukenut eniten voittaneita presidenttiehdokkaita, kuin mikään muu osavaltio, ja on äänestänyt jokaisessa vaalissa sitten 1904.

Missouri oli pitkään äänestänyt paljolti demokraatteja, mutta kääntyi 1970 jälkeen tukemaan republikaanien kandidaatteja. Nykyään kannatusluvut puolueiden välillä menevät yleisesti ottaen tasan. Demokraatteja tuetaan suurimmilta osin suurilla kaupunkialueilla, kuten Kansas Cityssä. Kaakkoi-, ja lounaisalueet ovat puolestaan republikaanien aluetta.

Missouria pidetään myös useiden ”Hot button” kysymysten suunnannäyttäjänä. Näihin kysymyksiin kuuluu mm. samaa sukupuolta edustavien avioliitot ja kantasolututkimus.
Koska Michigan oli aikaistanut esivaalinsa vastoin demokraattisen puolueen sääntöjä, puolueen johto poisti osavaltiolta sen kaikki puoluekokousedustajat. Michiganin esivaalien tuloksella ei näin ollen ole vaikutusta puolueen presidenttiehdokaskilpaan
Osoittaakseen puolueensa yhtenäisyyttä kaikki demokraattien johtavat ehdokkaat Hillary Clintonia lukuun ottamatta olivat poistaneet nimensä Michiganin esivaalien ehdokaslistoilta.

Miksiköhän näin?

-Opiskelija lämmöstä

Vaalihuumoria YouTubessa

Tämä video on täyttä huumoria. Videossa soi taustalla Rihannan under my umberella, sanat on tosin jonkin verran muokatut. Voi olla että joidenkin mielestä video on jopa halventavaa huumoria, sillä kertosäkeessäkin "Clinton" laulaa "under Barrack Obama" ja Clintonia näyttelevä nainen on kirjaimellisesti Obamaa näyttelevän miehen alla. Video on ilmeisesti näytetty alun perin jossain televisio-ohjelmassa, sillä vasemmassa yläkulmassa näkyy videon alkuosassa logo TV 14 DLS.

Se hauska video!

Embedded Video

Blogged with Flock

Munaavatko naiset mahdollisuutensa?

Tällä viikolla saattaa ratketa, pettääkö naissolidaarisuus jälleen kerran? Los Angeles Times pohtii jutussaan tilannetta, joka jututtaa ihmisiä ympäri Yhdysvaltoja. Monet naisedt ovat turhautuneita.

Darlene Ewing on yksi heistä. Hän on dallasilainen demokraattiaktivisti, feministi ja hyvin turhautunut Hillary Rodham Clintonin tukija.

"They're running to the rock star, to the momentum, to the excitement," said Ewing, a family law attorney who chairs the Dallas County Democratic Party. "And I am worried that if Hillary doesn't get elected, I am never going to see a woman president in my lifetime. I do think her chances are slipping away, and it [ticks] me off." (Los Angeles Times)

Naisliikkeen kannalta ei hyvältä näytä. "Rocktähti" on siirtynyt gallup-johtoon Texasissa ja huohottaa niskaan myös Ohiossa. Tiistaiyöllä Suomen aikaan nähdään miten käy.

Minne on jäänyt ympäristö- ja energiapolitiikka?

Luulisi, että Al Goren saama huomio ympäristöpolitiikan suhteen olisi vaikuttanut ehdokkaisiin siten, että näissä vaaleissa siitä puhuttaisiin. Harvassa on uutiset, joissa ehdokkaat ottavat kantaa kasvihuoneilmiön voimistumiseen. Toisaalta Yhdysvallat ei ole aikaisemminkaan ollut hirveästi ilmaston suojelemisen agressiivinen puolestapuhuja, joten se ei liikuta ilmeisesti vieläkään. Yhdysvallat on maailman vaikutusvaltaisin valtio, joten olisi tärkeää, että siellä otettaisiin ympäristö- ja energia-asiat huomioon.

santeri saarela

2.3.2008

Saksassa ja Suomessa Yhdysvaltojen vaaleista kirjoitetaan maltillisesti, Uruguaiyn media vaivaa obamania

Yhdysvaltojen vaaleista kirjoitetaan rauhallisesti ja kriittisesti Saksassa ja Suomessa. Kummassakin maassa vaaliuutisointi seuraa Yhdysvaltojen tapahtumia ottamatta kantaa vaalien lopullisesta tuloksesta tai sen vaikutuksesta Eurooppaan.

- Suomessa ehdokkaiden politiikkaa esitetään etupäässä Irakin sodan avulla, toteaa Suomen kirjeenvaihtajamme. – Profiileja esitetään, mutta Euroopasta, saati Suomesta ei esitetä arveluja.

Saksassa Yhdysvaltojen vaaleja seurattiin tiivisti ja innokkaasti ennen ns. supertiistaita, jonka jälkeen vaaliuutisointi rauhoittui.

- Meno on lähes kokonaan lopahtanut. Mediassa pyörii nyt lähinnä vitsejä ja niin sanottuja parhaita paloja sekä välillä koosteita siitä mihin suuntaan ihmisten mieliala on muuttumassa, kirjoittaa Saksan kirjeenvaihtajamme.

Myös Venäjällä uutisointi on maltillista. Joskin kirjeenvaihtajastamme ”demokraatit saavat hieman enemmän sympatiaa kun republikaanit.

Uruguayn mediassa sitä vastoin lehdistön omaa mielipidettä ei peitetä. Obama on ehdoton ennakkosuosikki, kertoo kirjeenvaihtajamme. Tosin maan vallannut ”obamania” luultavasti laantuu Obaman aseman vahvistuessa.