1.2.2008

Illinois

Illinois on aina perinteisesti ollut taistelukenttä Republikaanien ja Demokraattien välillä. Viime vaaleissa mielipiteet kallistuivat voimakkaasti Demokraattien puolelle. Jhon Kerry päihitti Georgw W. Bushin tässä osavaltiossa muutaman prosentin erolla.

Illinoisissa asuu yli 12 miljoonaa asukasta, joten sieltä löytyy puolin ja toisin voimakkaita Republikaani ja demokraattikeskittymiä. Yleensä Illinoisissa on taisteltu puolueiden kesken näiden pesäkkeiden hallussapidosta. Illinoisin pääkaupunki, Springfield, on vaalien kannalta täysin merkityksetön, mutta sieltä löytyy yksi USA:n suurimmista kaupungeista, Chicago.
Illinoisin väestöstä ei löydy montakaan latinoa. Kuitenkin noin 15% väestöstä on mustia, joten Barrack Obama saattaa kyetä vetoamaan heihin, etenkin kerättyään mustien äänet Etelä-Carolinasta, mikä median vyöryttämänä saattaa muokata mustan väestön äänestystä muuallakin, kuin vain Illinoisissa.

Illinoisin väestö ei ole kovinkaan uskonnollista. Protestantit ovat laajin uskonnollinen lahko, mutta Illinoisista ei olla niin raskaasti protestantteja, kuin ympäröivissä osavaltioissa. Paikalliset Roomalaiskatolliset ovat keräytyneet Chicagon ympärille. Uskonnolla pelaavat eivät välttämättä löydä kannatusta täältä.

Ennuste on vaikea sanoa. Kuten jo sanottu, viime vaaleissakin oli eroja vain prosentteja. Obama saattaa ottaa mustien äänet sormiaan napsauttamalla, mutta jäljelle jää noin 80% asukkaista, joiden välillä ehdokkaiden on taiteiltava voitoon. On hyvin vaikea sanoa kuka saa lopulta voiton Illinoisissa. Niin demokraattien, kuin republikaanien osalta.

Linkit

http://en.wikipedia.org/wiki/Illinois
http://www.usaelectionpolls.com/
http://www.illinois.gov/government/

- SY

Ei kommentteja: