3.3.2008

Hillary Diane Rodham Clinton











Elämä

Hillary Diane Rodham syntyi 26.10.1947, Chicagossa. Perhe muutti Park Ridgen lähiöön hänen ollessaan kolmivuotias. Isä Hug Ellsworth Rodhman pyöritti pientä, mutta menestyvää tekstiilitehdasta.

Hillaryllä on kaksi veljeä, Hugh ja Tony.

Päästyään high koulusta hän meni Wellesley Collegeen, jossa otti pääainekseen valtiotieteen.
Hän oli Wellesleyn Nuorten republikaanien johdossa ensimmäisenä vuonaan. Hillaryn näkemykset kuitenkin muuttuivat kansallisoikeusliikkeen ja Vietnamin sodan myötä.
Hän meni edelleen opiskelemaan lakia Yalen yliopistoon, jossa hän tapasi vuonna 1971 lakia opiskelevan Bill Clintonin.
Hillary sai vuonna 1973 oikeustieteen tohtorin arvon.

Valmistuttuaan Hillary työskenteli Children´s Defense Fundin asianajajana Cambridgessa Massachusettsissa ja Carnegie Council on Childrenin konsulttina.

Hän muutti Bill Clintonin kanssa Arkansiin vuonna 1974. Fayettevillessa hän sai viran Arkansasin yliopiston oikeustieteen laitokselta, jossa myös Bill Clinton opetti.
He menivät naimisiin 11.10.1975. Ja muuttivat vuonna 1976 Little Rokiin.
Hillary sai paikan Rosen lakitoimistosta vuonna 1978.
Vuonna 1979 tammikuussa Hillarysta tuli Arkansasin ensimmäinen nainen kun Bill Clinton pääsi osavaltion kuvernööriksi.

Heille syntyi tytär Chelsea 27.2.1980, perheen ainoa lapsi.

Hillary oli Arkansasin koulutuksen tasoa valvovan komitean johdossa 1982-1992 ja maaseudun terveyskomiteassa 1979. Hän oli perustamassa Arkansas Advocates for Children and Familiesia 1977 ja oli lastensairaalan lakiasioiden johtokunnassa. Hän oli myös useiden yritysten johtokunnissa mm. TCBY vuosina 1985-1992, Wal-Martin vuosina 1986-1992 ja Lafagen vuosina 1990-1992.

Kun Bill Clinton valittiin Yhdysvaltain presidentiksi 1992, Hillarysta tuli Yhdysvaltain ensimmäinen nainen. Hän alkoi käyttää nimeä Hillary Rodhman Clinton. Hän oli ensimmäinen Yhdysvaltain presidentinpuoliso, joka oli suorittanut tohtorin tutkinnon ja jolla oli oma ura.

Hillary muutti miehensä presidenttikaudella Valkoisen talon ”ensimmäisen naisen” totunnaista kuvaa ja osallistui aktiivisesti mm. kansallisten terveysohjelmien suunnittuelelemiseen.

Hillary ja Bill ostivat asunnon Chappaquasta New Yorkin osavaltiosta New York Cityn pohjoispuolelta syyskuussa 1999.

Senaattorina


Kun New Yorkin entinen senaattori Daniel Patrick Moynihan ilmoitti jäävänsä eläkkeelle marraskuussa 1988, useat demokraatit pyysivät Hillarya pyrkimään avoimeksi jääneeseen paikkaan. Hillary sai vaalissa 55 % äänistä kun republikaani haastaja Rick Lazion vain 43 %. Hän vannoi virkavalansa Yhdysvaltain senaattorina 3. tammikuuta 2001.

Ensimmäisellä kaudella hän piti matalaa profiilia ja rakensi suhteita molempien puolueiden edustajiin.

New Yorkin edustajana hän pyrki saamaan varoja pelastustöihin ja osavaltion turvallisuuden parantamiseen. Hän äänesti USA Patriot Actin puolesta kuten kaikki muutkin, yhtä senaattoria lukuun ottamatta.
Senaatin asevoimien komitean jäsenenä hän ajoi vahvasti toimia Afganistania vastaan; sanoen sen olevan tilaisuus taistella terrorismia vastaan sekä parantaa talibanhallinnon alla elävien naisten oikeuksia. Hän äänesti myös 80 muun demokraatin kanssa lokakuussa 2002 laista, joka antoi istuvalle presidentti G.W.Bushille oikeuden käyttää sotavoimia Irakia vastaan turvallisuusneuvoston päätöslauselman toimeenpanemiseksi.

Hillary vastusti G.W.Bushin esittelemiä veronleikkauksia pitäen niitä fiskaalisesti vastuuttomina budjetin alijäämän suurentamisena.

Hillary valittiin uudelle kaudelle senaattiin 2006. Tällä kertaa hän sai 67% äänistä.

Ura kirjailijana

Presidentin puolisona Hillary kiersi aviomiehensä mukana valtiovierailuilla. Hän julkaisi viikoittaista matkakertomuksiinsa perustuvaa kolumnia ”Talking it Over”, joka käsitteli eri maiden naisten, lasten ja perheiden asemaa ja elinoloja.

Vuonna 1996 julkaistiin It Takes a Village: And Other Lessons Children Teach Us, joka on voittanut parhaan puhekirjan Grammy palkinnon.

Hillary Rodhman Clintonin muistelmat Living History julkaistiin vuonna 2003. Kirja saavutti jälleen parhaan äänikirjan Grammy-ehdokkuuden ja kirjaa myytiin yli miljoona kappaletta.

Suomennos tästä kirjasta ilmestyi vuonna 2006 nimellä Tahtonainen, kustantajana Otava.

Tammikuussa vuonna 2007 Hillary vahvisti pyrkivänsä Yhdysvaltain presidentiksi vuoden 2008 vaaleissa.

Vaalikassaan karttui ensimmäisen kolmen kuukauden aikana yli 25 miljoonaa dollaria (enemmän kuin kellään aiemmalla ehdokkaalla).

Jos haaveista tulee totta, Hillary on ensimmäinen nainen supervallan johtajana ja samalla tietysti Billin kanssa ensimmäinen presidenttipari, joka on vaihtanut tehtäviä Valkoisessa talossa.


Lähde:

Hillary Rodhman Clinton: Tahtonainen. Otava 2006.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

minulta heruu kyllä täysi kunnioitus ihmistä kohtaan joka on tähän blokiin laittanut kuvan jossa Clinton puhuu johonkin aivan muuhun kuin mikrofoniin. vielä kun tarkoituksena ei ole mollata clintonia. vahinkoja sattuu...

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan tämä edes vahinko. Ei tuommoistä asiaa voi vahingossa julkaista, ainakaan minun mielestäni. Mutta mistä sitä tietää jos tarkoituksena oli juuri mollata Clintonia. Teki negatiivise vaikutuksen Clintonista ainakin minun .

Anonyymi kirjoitti...

nykyinen kuva on ehkä parempi kuin vanha tässä kirjoituksessa.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi noloa!

Oli se vahinko! Onneksi se olin minä. Hain luvallisia kuvia Flickrin palvelusta (www.flickr.com) ja katsoin vain pikku kuvasta, että siinäpä edustava kuva. En ollenkaan huomannut - kun en odottanut - sitä, minkä olisi pitänyt iskeä heti silmään.

Ei tässä selitykset auta, eikä anteeksipyyntökään, mutta pyydän silti!

Jos hyvää yrittää löytää niin ainakin se paljastui, että blogia seurataan! Toinen on oppi siitä, kuinka epäluotettava havaintoapparaatti on. Oletamme koko ajan asioita niin paljon, ettemme näe olennaisiakaan asioita.

- hannu

Anonyymi kirjoitti...

Järkevä kuvan vaihto. Jos se viime kuva oli vahinko niin ehdotan, että katot kuvat mikkä laitat ni paljon huolellisemmin jatkossa, jotta näiltä vältyttäisiin.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos synninpäästöstä! Kova opetus. Lupaan katsoa jatkossa kuvia sillä silmällä!

Uusi kuva on samasta sylttytehtaasta, joten on siellä kelpoistakin tavaraa.

- hannu

Anonyymi kirjoitti...

Kuvista tekstiin. Melkein tuntuu surulliselta nyt, kun näyttää siltä, ettei Hillaryä valita, että Hollywood ja muut tarinan metsästäjät menettävät mahtavan perusamerikkalaisen tarinan " ensimmäinen presidenttipari, joka on vaihtanut tehtäviä Valkoisessa talossa."

Nettilukion vaaliryhmä kirjoitti...

Minusta se oli enemmänkin hauska vahinko. Itse piti vielä toisenkin kerran katsoa, että näinkö nyt väärin!

Hillarylla on mielestäni hyvä tausta ja varmasti niin paljon kokemusta ja osaamista, että hän pystyisi presidenttinä saamaan paljon aikaiseksi. Hänellä on käynyt vain hirveän huono onni saadessaan vasta ehdokkaakseen miehen, joka jo pelkästään JFK liitoksensa takia saa itselleen hyvää mainetta ja huumeiden käyttökin on nostanut hänen positiivista kuvaansa "tavallisena kansalaisena". Kun taas Clintonin äänet ovat vähenneet jo pelkästään hänen miehensä maineen takia.

McKane saa vapaasti luisua jatkoon ilman sen suurempia kamppailuja, kun samaan aikaan MINUN MIELESTÄNI kaksi varteen otettavinta ehdokasta näännyttävät toisensa.

"kommentoija"

Anonyymi kirjoitti...

Totta tuokin. Haluaisin muuten kiittää kirjoittajaa hyvästä jutusta. Huomaa kyllä, että kirja tiedon lähteenä on korvaamaton. Jutussa näkyy todellinen perehtyminen.

Anonyymi kirjoitti...

Mikä tuo nolo juttu oikein on?

Nettilukion vaaliryhmä kirjoitti...

mikrofonin tilalle oli eksynyt vaaleanpunainen dildo... :)