22.1.2008

Rudy Giuliani



Syntynyt 25/5 1944 Brooklynissa New Yorkissa Italialaiseen siirtolaisperheeseen. Katolinen Giuliani opiskeli alkuun poliittista historiaa ja filosofiaa, pyrkimyksenä katolinen pappistutkinto. Siirtyi kuitenkin opiskelemaan oikeustiedettä, valmistui 1968 juristiksi.

Aloitti poliittisen uran demokraattina. Giuliani oli Kennedyn perheen suuri ihailija, ja toimi vapaaehtoisena Robert Kennedyn vaalikampanjassa. Vuonna 1975 muutti puoluekantansa riippumattomaksi.

Toimi korkeissa viroissa valtion hallinnossa oikeusministeriössä. Vuonna 1980 muutti uudelleen puoluekantansa nyt republikaaniksi. Tässä muutoksesta on sanottu, että se ei ollut aatteellinen vaan tällä hän takasi työpaikkansa valtionhallinnossa.

Vuosina 1994 – 2001 Giuliani toimi New Yorkin kaupunginjohtajana. Sai aikaan kaupungissa positiivisia muutoksia, mutta samaan aikaan kamppaili omien aviosotkujensa kanssa. Mainetta sai vuoden 2001 syyskuun terrori-iskujen jälkihoidosta. Time -lehti nimitti hänet vuoden henkilöksi vuonna 2001. Sittemmin newyorkilaisten mielestä nykyinen kaupunginjohtaja Bloomberg on kuitenkin menestynyt tehtävissään paremmin kuin Giuliani.
Vuodesta 2005 asti on ollut huhuja Giulianin pyrkimyksestä presidentiksi. Helmikuussa 2007 hän julistautui virallisesti republikaanien ehdokkaaksi Alussa gallupit lupasivat Giulianille suurta kannatusta, tämän oletettiin kuitenkin johtuneen suurelti hänen julkkisasemastaan.

Giuliani sanoo kolmeksi pääteemakseen terroristin vastaisen sodan, laittomien siirtolaisten pääsyn estämisen USA:han rajojen sulkemisella, ja tiukemman kontrollin valtion turhaan rahan kulutukseen.

Irakissa olevia joukkoja hän ei kotiuttaisi ennen kun rauha maassa on taattu, ja terrorismi kumottu. Aselakeja hän ei menisi tiukentamaan, vaan hänen mielestä paras tapa kontrolloida rikollista aseen käyttöä on tuomita rikolliset jo olemassa olevien lakien mukaan. (?) Hänen verolaki uudistus on yksi jyrkimmistä USA:ssa. Hän poistisi perintöveron, pudottaisi yritysveron 35% 25% talouden nousemiseksi. Hänen veroleikkaukset säästäisivät amerikkalaisilta triljoonia dollareita.

Terveydenhuollon parantamiseen hänen vastaus on kilpailuttaminen, varojen ohjaaminen enemminkin potilaille ja lääkäreille, kunnes valtion byrokraateille. Giuliani kutsuu tätä ”the American Way”. Katolisena hän vastustaa homoavioliittoja ja aborttia.

Talousuudistukset perustuvat Giulianin mukaan byrokratian supistamiseen, veroleikkauksiin ja USA tunnetuksi tekemiseen globaalimarkkinoilla. Mediassa korostetaan hänen saavutuksia 911 organisoijana sekä rikostilastojen siistijänä. Giuliania pidetään maltillisena republikaanina.

Linkit
Vaalisivut www.joinrudy2008.com
Washington Post http://projects.washingtonpost.com/2008-presidential-candidates/rudy-giuliani/
CNN http://www.cnn.com/ELECTION/2008/candidates/rudy.giuliani.html

- KT

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ristiriitaista tietoa

24.1.2008

Jossain vaiheessa 5/11 jälkeen luin juttuja, joissa Giuliani oli varsinainen sankari. Nyt saa lukea toisenlaistakin puhetta vai onko se vain vaalien loan heittoa? Jenkkivaaleissa kun kukoistaa myös negatiivinen mainonta kaikissa muodoissaan.

Anonyymi kirjoitti...

Sopiiko Guiliani presidentiksi?

25.1.2008

Giuliani tekstin perusteella ei sopisi presidentiksi. Hänestä on muutenkin paha sanoa yhtään mitään, koska hänen raha budjettinsa on kai niin heikko, että hänellä on varaa vain satsata isoihin valleihin, joten estääkö budjetti hänen etenemisensä presidentiksi?

Anonyymi kirjoitti...

Tuskin presidentiksi

25.1.2008

Käsitykseni mukaan suurin osa yhdysvaltalaisista on saanut jo tarpeekseen sotimisesta, mutta kannattajia terrorisminvastaiselle sodalle silti riittää. Laskevat prosentit gallupeissa harvoin kääntyvät enää nouseviksi.

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko muka aineksia presidentiksi asti?

25.1.2008

Veroleikkaukset kuulostavat hurjilta. Tottahan ne säästäisivät kansalaisilta paljon rahaa, mutta uskovatko äänestäjät oikeasti että ne olisivat loppupeleissä toimivia?
Giuliani on niittänyt mainetta monella tapaa, mutta jos kansa sanoo että New Yorkin nykyinen kaupunginjohtajakin on selviytynyt tehtävissään paremmin kuin Giuliani aikaisemmin, niin olisiko Giulianissa sitten ainesta koko Yhdysvaltojen johtohenkilöksi?

Anonyymi kirjoitti...

Aika heikoilla

25.1.2008

Ei kovin realistisilta kuulosta Giulianin vaaliteemat, muutenkin tuntuu aika jyrkältä ihmiseltä joka ei olisi valmis tekemään kompromisseja.

Anonyymi kirjoitti...

American Mayor

25.1.2008

Giulianin aikaansaannoksista kiistellään, muuta tosiasia on että hän sai rikosluvut alas New Yorkissa. toisaalta Bloomberg on nyt suositumpi kuin Giuliani. Giuliania vastassa on laaja palomiesten liitto, mutta onko yhdellä liitolla tarpeeksi valtaa. Media on jyrännyt Giulianin ja rahat alkavat loppumman. Floridassa on asennetta republikaanien piirissä että Giuliani ei vaan tunnu siltä oikealta. Hän republikaaneille ehkä liian maltillinen.

Anonyymi kirjoitti...

Pakkoraossa

27.1.2008

Giulianin on voitettava Floridassa. Se on ensimmäinen osavaltio, johon hän on satsannut. Vähempi ei taida riittää kuin ykkössija republikaanien keskuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Liian...

29.1.2008

Hän on liian Bushin kaltainen ja samoilla linjoilla. Jos usan kansalliset haluavat jatkaa Bushin linjaa, niin valikoivat hänet, mutta muutosta halutakseen tarvitaan toisenlainen ajattelija.