26.1.2008

Demokraattien Etelä-Carolinan esivaalien lähtöasetelmia

Etelä-Carolina osavaltiona

Etelä-Carolina on Yhdysvaltojen itärannikolla sijaitseva osavaltio, jonka pääkaupunki on Columbia. Sen valtauskonto on protestanttinen kristinusko. Kristittyjä asukkaista on 92%, joista 84% on protestantteja, kun taas katolisia vain 7%.

Osavaltio on äänestänyt presidentinvaaleissa rebublikaanien ehdokasta aina 1964 vuodesta lähtien vuoteen 2004 asti, vuoden 1976 poikkeusta lukuunottamatta.

Vaalien ehdokkaat ja ennakkoasetelmaa

Demokraattien esivaaleissa Etelä-Carolinassa ehdokkaina ovat Hilary Clinton, John Edwards, Mike Gravel, Dennis Kucinich ja Barack Obama. Alunperin ehdokkaina olivat vielä edellä mainittujen lisäksi Joseph Biden, Chris Dodd ja Bill Richardson, joista Biden ja Dodd jättäytyivät pois vaalitaistelusta jo tammikuun alussa, ja Richardsonkin tammikuun puolivälissä.

14.1-22.1 tehtyjen gallupeiden RCP keskiarvossa kolme ehdokkaista nousee esiin. Obama on vahvoilla tuloksella 42.8%, Clinton ei tule kaukana perässä tuloksellaan 30.6%, ja Edwards tulee kärkikolmikon viimeisenä tuloksellaan 14.2%.

Eri gallupeiden lähiaikoina saamat tulokset vaihtelivat vain vähän. Jos kuitenkin katsotaan tuloksia pidemmältä aikaväliltä, niin huomataan, että alunperin Clinton on ollut huomattavasti paremmissa asemissa. Hilary Clinton on ollut gallupeiden ykkönen lähes joka kerta aina aluvaiheista joulukuun puoleenväliin asti, mutta vuoden vaihduttua Obama on mennyt hänestä selvästi ohi. Äänestyspäivää lähestyttäessä Obaman suosio onkin ollut tasaisessa nousussa.

Viimeisimpänä pidetyissä esivaaleissa, jotka olivat Nevadassa 19.1, Clinton vei voiton saamalla 51% äänistä, Obaman seuratessa perässä 45% tuloksella.

Linkkejä

http://en.wikipedia.org/wiki/South_Carolina

http://www.sciway.net/gov/sc-election-2008-presidential-primary.html

http://www.realclearpolitics.com/epolls/2008/president/sc/south_carolina_democratic_primary-234.html

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Clintonille+latinot+ja+Obamalle+mustat+Nevadassa/1135233410241


- AP

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mustien osavaltio

29.1.2008

Onkohan minulla väärä mielikuva, mutta minusta tuntuu että Etelä-Carolinassa on poikkeuksellisen runsas mustaihoinen väestö? Jos on niin sen pitäisikin vaikuttaa Obaman äänisaaliiseen, joka vaikuttaa aika suurelta.

Anonyymi kirjoitti...

Etelä-Carolinan Obaman puolella

29.1.2008

Olen samaa mieltä, että mustaihoisten määrä vaikuttaa Obaman äänisaaliiseen varmasti hyvin voimakkaasti. Monissa muissa osavaltioissa Clinton tuleekin varmasti olemaan paljon vahvemmilla.

Anonyymi kirjoitti...

Obaman kiri

29.1.2008

Lopullisissa tuloksissa Obama sai 55 %, Clinton 27 % ja Edwards 17 %. Noiden lukujen mukaan Obama paransi loppua kohtia ja tuli selvästi takaisin mukaan kisaan. Clinton taipui, kun 80 mustista äänesti Obamaa. Edwards paransi vähän, mutta kovin vähän ajatellen, että Etelä-Carolina on hänen syntymäkotivaltionsa.

- hannu