22.1.2008

Barack Hussein Obama






Barack Hussein Obama syntyi Honolulussa Havaijilla vuonna 1961. Hänen vanhempansa olivat kenialainen Barack Obama vanhempi ja yhdysvaltalainen, kansasilaissyntyinen Ann Dunham. Vanhemmat tapasivat opiskellessaan Havaijin yliopistossa, missä Barackin isä oli vaihto-oppilaana. Obaman ollessa kolmevuotias hänen vanhempansa erosivat, jolloin isä palasi Keniaan. Äiti meni myöhemmin naimisiin indonesialaisen Lolo Soetoron kanssa, ja Barackin ollessa kuusivuotias perhe muutti Jakartaan. Neljä vuotta myöhemmin Obama muutti takaisin Havaijille äidinpuoleisten isovanhempiensa luokse. Barackin ollessa 21-vuotias hänen isänsä kuoli auto-onnettomuudessa.[ Äiti kuoli syöpään muutama kuukausi sen jälkeen, kun Obama julkaisi muistelmateoksensa Dreams from My Father vuonna 1995.

Obama opiskeli kaksi vuotta Occidental Collegessa Kaliforniassa käytyään High Schoolin loppuun. Occidentalista hän siirtyi Columbian yliopistoon kuuluvaan Columbia Collegeen. Hän opiskeli valtio-oppia erityisalanaan kansainväliset suhteet. Obama sai opintonsa päätökseen 1983. Tämän jälkeen hän työskenteli vuoden Business International Corporationin palveluksessa ennen muuttoa Chicagoon. Chicagossa hän työskenteli paikalliselle kansalaisjärjestölle, joka auttoi sikäläisiä kirkkoja järjestämään työharjoittelupaikkoja köyhien asuinalueiden asukkaille. Myöhemmin Obama opiskeli Harvardin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa (Harvard Law School).

Hän toimi Harvardissa opiskellessaan Harvard Law Review -lehden johdossa. Obama oli arvostetun lehden ensimmäinen mustaihoinen johtaja. Hän pääsi virkaan voitettuaan äänestyksessä David Goldbergin. Hänen luokkatoverinsa Michael Fromanin mukaan suurin osa luokan oppilaista oli liberaaleja, mutta joukossa oli kasvava konservatiivien ryhmä. Lähes jokaisesta asiasta oli kiistoja vasemmiston ja oikeiston kesken. Obama voitti äänestyksen Fromanin mukaan siksi, että konservatiivit uskoivat hänen kuuntelevan myös heidän ehdotuksiaan. Obama valmistui oikeustieteen maisteriksi vuonna 1991.

Obama palasi Chicagoon ja työskenteli muun muassa ihmisoikeusasioihin erikoistuneessa asianajotoimistossa Miner, Barnhill & Galand ja opetti vuodesta 1993 aina valtakunnan tason politiikkaan siirtymiseensä asti valtiosääntöoikeutta Chicagon yliopistossa. Vuonna 1996 Obama valittiin Illinoisin osavaltion senaattiin vaalipiiristä numero 13. Vaalipiiri käsittää Chicagon eteläpuolella sijaitsevan Hyde Parkin. Obama nimettiin senaatin sosiaali- ja terveydenhoitolautakunnan puheenjohtajaksi vuonna 2003, kun demokraatit saivat senaattiin jälleen edustajaenemmistön.
Obama pyrki Yhdysvaltain senaattiin Illinoisin osavaltiosta vuonna 2004. Republikaanien Peter Fitzgerald oli jättämässä paikkansa senaattorina. Obama voitti maaliskuussa 2004 pidetyt demokraattien esivaalit saaden 52,77 prosenttia annetuista äänistä. Obama sai 2. marraskuuta pidetyissä senaatin vaaleissa lopulta 70 prosenttia annetuista äänistä Keyesin jäädessä 27 prosenttiin. Obama on toiminut Yhdysvaltain senaatin jäsenenä virallisesti 4. tammikuuta 2005 alkaen. Hän on viides mustaihoinen senaattori Yhdysvaltain historiassa ja ainoa mustaihoinen nykyisistä senaattoreista.

Obama on myös kirjoittanut muutamia kirjoja, joista yksi tunnettu on hänen muistelmateoksensa Dreams from My Father vuonna 1995. Obama on kahdeksan vuoden aikana senaatissa työskennellyt demokraattien sekä republikaanien kanssa, auttaakseen perheitä tekemällä erillaisia ohjelmia kuten Earned Income Tax Credit. Tämä ohjelma hankki kolmessa vuodessa yli 100 miljoonaa dollaria leikkaamalla veroja. Barack Obama meni naimisiin vuonna 1992 Michelle nimisen naisen kanssa. Hänellä on kaksi tytärtä, Malia, 9 ja Sasha, 6 ja he asuvat Chicagossa.

Obama kuuluu seuraaviin senaatin lautakuntiin: ulkopolitiikka, terveys, koulutus, työllisyys, kansallinen turvallisuus, hallinnolliset asiat ja veteraanien asiat. Neljä kuukautta Obaman senaattoriksi valitsemisen jälkeen Time -lehti nimesi hänet yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Lokakuussa 2005 tehdyssä artikkelissa englantilainen New Statesman listasi Obaman yhdeksi kymmenestä ihmisestä, jotka voivat muuttaa maailmaa. Barack on myös pienenä käyttänyt huumeita, jotka ovat nousseet jälleen presidentin vaalien alla julkisuuteen.

Obama ilmoitti muodollisesti 10. helmikuuta 2007 Springfieldissä asettuvansa presidenttiehdokkaaksi. Hän nousi Iowan esivaaleissa demokraattien johtoon 38 prosentilla.

Linkit Obama Wikipediassa http://fi.wikipedia.org/wiki/Barack_Obama
Henkilöesittely senaatin sivuilla http://obama.senate.gov/about/
Kongressiesittely http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=E000286

- KN & SY

Ei kommentteja: