3.4.2008

Chelsea Clinton astui äitinsä rinnalle



Anna-aikakausilehden kirjoituksen mukaan Demokraattisen puolueen aktivisti Utahista, Faith Wong ei odottanut liikoja Chelsea Clintonin esiintymisestä poliittisena puhujana Weberin valtionyliopistossa tammikuun lopulla.

Tuolloin Hillary Clinton joutui tosissaan taistelemaan demokraattisen puolueen ehdokkuudesta ja tytär Chelsea oli täysillä mukana presidenttipelissä ja vaalikiertueella, kampanjoimassa äitinsä puolesta.

Chelsea astui lavalle ja yleisö puhkesi suosionosoituksiin oli Faith Wong väärässä, että Chelsea ei olisi tehtävien tasalla, koska hän ei ole aiemmin esiintynyt julkisuudessa, Chelsea vilkutti ja hymyili yleisölle täyteläistä Clinton hymyään ja valokuvaajat saivat saaliikseen useita naurunvireisiä ilmeitä, joista tulee elävästi mieleen isä Bill.

Pitkä ja hoikka Chelsea oli pukeutunut farkkuihin ja armeijatyyliseen pusakkaan jonka alla oli musta t-paita. Jaloissaan hänellä oli kiiltävät mustat, korkeat saapikkaat. Vaaleat suoristetut hiukset näyttivät upeilta, siniharmaita silmiä kehystävä voimakas meikki korosti Chelsean ilmetä kun hän intoutui ennen puhettaan vähän irrottelemaan: hän kikatteli, pyöritteli silmiään ja otti hetkeksi kasvoilleen liioitellun teatraalisen irvistyksen.

- Olen pahoillani, että olemme myöhässä aikataulusta. Kiitos, että jaksoitte odottaa ja että olette täällä, Chelsea aloittaa ja kertoo olevansa valmis vastaamaan ”mihin tahansa mieltänne askarruttavaan kysymykseen”.

Kun Chelsea puhuu ääni on tyyni, sävy keskusteleva ja ilmaisu miellyttävän varmaa. Chelseasta kuulee, että hän on syntynyt ja kasvanut Arkansasissa; Little Rock aksentti sekoittuu Manhattanin rentoon puhetapaan.

Chelsea vastaili kysymyksiin lähes tunnin ajan muotoillen sanottavansa selkeästi ja esittäen väitteidensä tueksi vaikuttavan määrän yksityiskohtia, faktoja ja numeroita.
Sitten hän asteli tyylikkäästi pois lavalta jakamaan nimikirjoituksia, poseeraamaan kamerakännyköille ja sanomaan jokaiselle kuuloetäisyydellä ”Toivon, että äänestät äitiäni”.

Chelsea otti yleisönsä, onko hän mahdollisesti itse tulevaisuuden presidenttiehdokas.

Chelsea kampanja-avustajana

Molempien vanhempien poliittiset kyvyt yhdistyivät ihanteellisella tavalla Chelseassa kuten Bill Clinton sen kerran ilmasi: ”Hänellä on äitinsä luonne ja isänsä energia”.

Vaikka Chelsea on nyt toteuttamassa äitinsä unelmaa hän ei suinkaan ole mikään tahdoton nappula vanhempiensa poliittisessa pelissä; hän on itse rakentanut kampanja-avustajan roolinsa mieleisekseen.

New Hampshiren esivaalien jälkeen Chelsea ehdotti itse, että hän ryhtyisi edustamaan äitiään ja kiertäisi vastaamassa tämän puolesta avoimissa lehdistötilaisuuksissa yleisön kysymyksiin.

Voidakseen kampanjoida täysipäiväisesti hän otti töistä vapaata, tietäen hyvin, että tämän askeleen jälkeen hänen varjeltu yksityisyytensä olisi mennyttä. Vaikka Chelsea on valmis vastaamaan tunkeileviinkin yleisökysymyksiin televisiokameroiden edessä, hän ei vieläkään anna haastatteluja.

Viime viikkoina Chelseasta on tullut äitinsä tehokkain puolestapuhuja ja sijainen ja hänen yleisönsuosionsa on jopa suurempi kuin hänen isällään, jolla on aina ollut kyky vetää ihmisiä puoleensa.

Tammikuusta lähtien Chelsea on matkustellut Yhdysvaltoja ristiin rastiin heiluttaakseen lippua äitinsä puolesta ja kerätäkseen varoja tämän vaalirahastoon. Pitkät välimatkat taittuvat yksityiskoneella tai katumaasturilla ja samalla Chelsea hoitaa tehokkaasti puhelinliikennettä; on kiitettävä kannattajia ja lobattava superdelegaatteja eli puoluekermaa joka pääsee edustajaksi ilman vaaleja.

Chelsea on sitkeä ja peräänantamaton

Hän lähetti ystävilleen esseen, jonka on kirjoittanut vanhan koulukunnan feministi Robin Morgan: tämä syyllistää esseessään kaikki naiset, jotka eivät aio äänestää Hillaryä.
Chelsea kommentoi ystävilleen Morganin tekstiä:

- En ole kaikesta samaa mieltä, mutta uskon kyllä, että meidän kaikkien on tärkeätä tutustua hänen teeseihinsä.

Tunnustan, että itse en oivaltanut sitä ennen kuin huomasin etteivät ainoastaan miehet ole vaatimassa naisia silittämään paitojaan vaan myös media suhtautuu naisehdokkaaseen ei niinkään avoimen törkeästi kuin huvittuneesti hymähdellen.

Wisconsin yliopistossa pidetyssä vaalitilaisuudessa Chelsea joutui kohtaamaan yleisön taholta myös vihamielisyyttä.

Eräs keski-ikäinen nainen alkoi väittää, että on Chelsealta epäeettistä lobata superdelegaatteja oman äitinsä puolesta.

- Hyvä rouva, Chelsea vastasi kärsivällisesti. Puhun niin monen äänestäjän kanssa kuin voin. Keskustelen kenen kanssa tahansa, joka vain haluaa keskustella. Ihmisten ei tarvitse tulla puhumaan kanssani elleivät he halua.

- Se on epäeettistä, nainen intti.

- No, tästä olemme eri mieltä, Chelsea vastasi. Hänen äänensä kohosi hiukan
- Olen niin ylpeä äidistäni. Toivon, että myös teidän tyttärenne ovat teistä ylpeitä kuin minä olen omasta äidistäni, Chelsea sanoi lujasti.

Naisen vastalauseet hukkuivat suosionosoitusten myrskyyn.

Chelseasta poliitikko

On kahdenlaisia poliitikkoja, niitä jotka haluavat olla jotakin ja niitä jotka haluavat tehdä jotakin. Chelsea kuuluu jälkimmäisiin. Hän on aina joutunut huomioimaan muut tehdessään omaa itseään koskevia päätöksiä, joten hänestä ei ole tullut minäkeskeistä vaan ihmiskeskeinen.

Mutta voisiko Chelsea kaiken kokemansa jälkeen mitenkään kuvitella antautuvansa elämänuralle joka edes etäisesti muistuttaisi poliittista uraa? Useimmat poliitikkojen lapset jotka ovat joutuneet samanlaisen hyökkäyksen kohteeksi kuin Clintonit, haluavat vetäytyä mahdollisimman kauas politiikasta. Chelsea on kuitenkin viime kuukausien aikana osoittanut olevansa henkeen ja vereen oikea Clinton. Hän on synnynnäinen poliitikko ja vieläpä hyvä sellainen.

Chelsean tähänastinen elämä

Chelsea Clinton täytti juuri 28 vuotta. Suunnilleen samassa iässä, vuonna 1974 hänen isänsä uskaltautui ensimmäistä kertaa vaaleissa kongressiedustajaehdokkaaksi ja vei läpi epäonnistuneen vaalikampanjan Arkansasissa.
Chelsea näyttääkin nyt ryhtyneen mukaan poliittiseen ”perhebisnekseen”.

Chelsean tausta on perin toisenlaisen kuin aikoinaan hänen isällään: Chelsea joutui kasvaessaan käymään läpi tulikokeen, jossa yksityiselämää koskevat nöyryytykset käännettiin mediassa koko kansan viihteeksi. Se haavoitti ja kovetti häntä, mutta ennen kaikkea kasvatti hänestä aikuisen, jolla on jalat maassa.

Valmistuttuaan Stanfordista vuonna 2001 historia pääaineenaan Chelsea opiskeli maisteriksi Oxfordin yliopistossa pääaineenaan kansainväliset suhteet.
Oxfordin jälkeen Chelsea asettui New Yorkiin.

Chelsea kirjoitti tunteikkaan esseen Talk- aikakausilehdelle reaktioistaan World Trade Centerin terrori-iskuun: siitä kuinka tapahtuma oli antanut ”uutta intoa ryhtyä vaikuttajaksi muovaamaan Amerikan tulevaisuutta”. Hänen sisäinen Hillarynsä nosti päätään.

Hän meni töihin McKinseylle (kansainvälinen liikkeenjohdon konsulttiyritys). Vuonna 2006 Chelsea vaihtoi pääomasijoittajaksi Avenuc Capitaliin.

Nykyään Chelsea seurustelee Marc Mezvinskyn, nuoren pankkiirin kanssa. Mezvinsky on Chelsean lapsuudenystävä Washingtonista ja opiskeli Stanfordissa samaan aikaan.

Lähde:
Anna – aikakausilehti no 12-13/2008.
Alkuperäinen teksti on New York Magazinesta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen tarina.
Luulisi että Hillary hyötyy paljonkin tuon kaltaisesta tyttärestä - kunhan ei vain jopa jäisi tämän varjoon. Jos sukulaisuus suhteilla julkiiksiin on merkitystä, niin ihmettelen kovasti jos tällä ei.

anni

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä Annin kanssa. Tosi hyvin tehty juttu. Antaa ajattelemisen aihetta.