22.5.2008

Mitä kuuluu jenkkitaloudelle?

Yhdysvaltain kansantalous on viime kuukaudet jatkanut kampailuaan taantumaa vastaan asuntomarkkinoilta alkaneiden ongelmien levitessä entistä laajemmalle talouteen. Maan hallinto ei kuitenkaan ole jäänyt sivustakatsojaksi vaan on elvyttänyt taloutta päättäväisin ottein. Kuluttajat ovat alkaneet saamaan massiiviseen elvytyspakettiin liittyviä veronpalautuksia, keskuspankki FED on laskenut ohjauskorkonsa kahden prosenttiyksikšn tasolle ja helpottanut luottokriisin kaltoin kohtelemien pankkien elämää pumppaamalla markkinoille lisää likviditeettiä.













FEDin pääjohtaja Bernanke

Pelot taantumasta eivät tosin ole toistaiseksi toteutuneet vaan BKT jatkoi kasvuaan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Kasvu tosin jäi vaatimattomaan 0,6 prosenttiin. Tilastoista huolimatta taantumaan uskovien pessimistien kerho on saanut lisää uusia jäseniä ja monen mielestä vähintäänkin osa 50 osavaltiosta on jo taantumassa. Valoa synkkyyteen on tuonut vientiteollisuuden hyvän vireen jatkuminen, joka tosin ei ole yksinään riittänyt estämään talouskasvun hidastumista.

Elvytyksestä huolimatta talouden vetureina toimivien kuluttajien luottamus on heikentynyt. Keskeisinä syinä tähän ovat olleet asuntomarkkinoiden kriisin lisäksi epävarmuus omasta työpaikasta sekä elintarvikkeiden ja polttoaineiden jatkuva hinnannousu. Moni kuluttuja onkin jo joutunut kiristämään vyötään, joka on näkynyt selkeästi esimerkiksi kauppaketjujen myyntiluvuissa. Kovasta myynnin kasvusta ovat nauttineet vain halpakaupat ja "varastoklubit". Kalliimmat ketjut ja erikoistavarakauppa ovat puolestaan kärsineet myynnin laskusta.

Kuluttajien lisäksi talouden ongelmat ovat iskeneet pahasti rahoitusalaan, joka on kärsinyt yhteensä yli sataan miljardiin dollariin kohoavat jättitappiot. Jenkkipankit eivät tosin ole jääneet lehdellä soittelemaan vaan tappioiden kattamiseksi on kerätty nopeasti uutta pääomaa, monissa tapauksissa ulkomaalaisilta sijoittajilta. Lisäksi kymmenille tuhansille hyvin palkatuille työntekijöille on näytetty ovea kulujen karsimiseksi.

Talouden kurimus ei kuitenkaan tule kestämään ikuisesti. Yleisen näkemyksen mukaan talouskasvu alkaisi kiihtyä jälleen tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä tai viimeistään ensi vuoden alkupuolella. Pahasti kärsineiden asuntomarkkinoiden toipuminen kriisistä puolestaan kestänee hieman pidempään.

JM 20.05.08

Linkit

FED: United States Central Bank
ECB: European Centrla Bank
Suomen Pankki, Bank of Finland

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pahimmat talouden kauhuskenaariot eivät ole siis toteutuneet? Onko mahdollista, että talous syksyä pitkin kohentuu ja parantaa republikaanien asemaa? Viennillä kai pitääkin olla vetoa, kun dollari on poikkeuksellisen halpa.

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi, jos olen tyhmä, mutta mikä tuo taantuma siis oikein tarkoittaa. Ja siis mistä se oikein johtuu?

Anonyymi kirjoitti...

Taantuma on talouden suhdannekierron osa ja sillä tarkoitetaan yleensä BKT:n (bruttokansantuotteen) supistumista vähintään kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Useimmiten sen aiheuttaa talouden ylikuumeneminen.