11.4.2008

McCain asuntolainakriisiä vastaan
















Lt. Comdr. John S. McCain, Vietnam POW by Thomas J. O'Halloran, 1973


Senaattori John McCain on julkistanut suunnitelman taata monille Amerikan asuntolainakriisitä kärsiville heidän talojensa lainat valtion budjetista seuraavaksi 30 vuoden ajaksi.

USA:n asuntolainakriisi alkoi suurten pankkien alkaessa lainata rahaa kelle tahansa ovesta sisään tulevalle, ilman vakuuksia, kuin Suomessa 90-luvun laman aikoihin ikään. Nyt asuntojen hinnat asuntomarkkinoilla ovat horjumassa ja useat voivat menettää jopa kotinsa.
Nyt Senaattori McCain on esittänyt ensimmäisen ehdotuksensa asuntolainakriisin helpottamiseksi. New York Timesin mukaan hän ei ole sanonut tarkkaa rahamäärää, jonka koko suunnitelma saattaa vaatia, mutta sanoi sen auttavan vähintään 200 000- 400 000 kodinomistajaa. New York Timesin mukaan McCainin avustajat ovat sanoneet hankkeen maksavan 3-10 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Tämä on yllättävää, sillä aiemmin Kaliforniassa pitämässään puheessa McCain sanoi jyrkästi, että mielummin ei tekisi mitään, kuin tekisi jotain asuntolainakriisin hoitamiseksi. Silloin hän sanoi ettei valtion asioihin kuulu turvata ajattelemattomia ja vastuuttomia sijoituksia kansalaisten eikä isojen tai pienien yritysten puolesta.

Juuri tätä Kalifornian puhetta sekä McCainin kilpailijat Hillary Clinton ja Brack Obama ovat osoitelleet ja lisänneet vielä McCainin tunnetusti olevan pihalla talouspolitiikasta.
Koska Amerikan talouselämään on vahvasti sidoksissa koko maailman talouteen, jää nähtäväksi miten lama vaikuttaa esimerkiksi Suomeen.

-Uutispäivystys (Kloonisetä)-

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yhdysvaltojen lamaahan pelätään Suomalaisessa mediassa aivan loputtoman paljon. Joskus vähän ärsyttää, kun Suomi ja muut pienet maat esitetään uhreina, jotka eivät voi vaikuttaa maailman talouteen ja sitä kautta omaan hyvinvointiinsa.

Anonyymi kirjoitti...

Talous alkaa olla niin globaalia, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Se on tietysti totta, että Yhdysvaltain talous on ollut maailmantalouden moottori. Mutta ei enää siten kuin joskus ennen. Siitä on viimeisen kymmenen vuoden ajalta esimerkkejä, että jenkkilän ongelmat ovat peittyneet uuden jättiläisen eli Kiinan ja muiden Aasian tiikereiden nousuun. Mutta entä sitten jos molemmat notkahtavat samaan aikana?

Joka tapauksessa McCainin askareet ja ajatukset ovat olennaisia. Talousongelmien syyt johdattuvat katteettomiin roska-asuntolainoihin.

Anonyymi kirjoitti...

Olenko tyhmä, kun en ymmärrä kuvaa.

Nettilukion vaaliryhmä kirjoitti...

Sepä se! Kuvassa on presidenttiehdokas McCain, mutta vähän nuorempana. Kuva on vuodelta 1973. Ei sillä aiheen kanssa sitten muuta tekemistä olekaan-