3.2.2008

Utah

Utah sijaitsee Yhdysvaltojen länsiosassa. Pääkaupunki on Salt Lake City, jossa asuu 88 prosenttia asukkaista. Maailmalla Utah tunnetaan myöhempien aikojen pyhistä eli mormoneista (Juha Itkosen kirja Myöhempien aikojen pyhiä on hyvä tutustumiskeino utahilaiseen sielunmaisemaan). Suurin osa väestöstä on valkoihoista.

Romney on Utahin oma poika ja republikaanien vaaleissa hän suurella todennäköisyydellä tulee saamaan suurimman osan äänistä (ennusteiden mukaan 65 prosenttia kaikista äänistä). Mielenkiinto kohdistuu siis demokraattien vaalitulokseen.

Ennusteiden mukaan Clinton voittaisi Obaman hienoisesti Utahin esivaaleissa. Tulos voi kuitenkin muuttua kumpaakin suuntaan. Politiikan professori Burbank Utahin yliopistosta toteaakin, että demokraattien vaalit ratkaisevat lopulta ehdokkaiden saama positiivinen julkisuus mediassa ja sitkeys kampanjoinnissa.

Obama on joutunut perumaan yhden esiintymisen Utahissa. Saa nähdä, miten tämä vaikuttaa lopputulokseen. Myös se, että Utahin väestö on suurimmaksi osaksi valkoihoista ja asenteiltaan homogeenistä eli yhdenmukaista voi kääntää kelkan lopulta Clintonille tai Clintoneille. Toisaalta osavaltion demokraatit, jotka ovat siis poliittinen vähemmistö, voivat pitää sisällään koko osavaltion heterogeeniset eli poikkeavat tai monimuotoiset väestöryhmät.

Kuriositeettina mainittakoon, että Salt Lake Cityssä asuu myös suurin osa Yhdysvalloissa elävistä Suomalaisista.


Linkit

Yleistä Utahista
http://en.wikipedia.org/wiki/Utah#Race_and_ancestry
Utahissa ilmestyviä lehtiä
http://www.50states.com/news/utah.htm
Vaaliblogi
http://www.electionresults.utah.gov/xmlData/Federal_Offices.html

Ei kommentteja: